A német egészségügyi miniszter sem akar megkülönböztető bánásmódot a beoltottaknak

Nem lesz megkülönböztetés Németországban oltás miatt

Németországban szombat óta folynak a koronavírus elleni oltások.

El kell azonban telnie egy bizonyos időnek, mire az összes németországi lakost be lehet oltani. Seehofer német belügyminiszter után Spahn német egészségügyi miniszter is felszólalt az oltottak különleges jogai ellen.

“Sokan szolidárisan várják, hogy elsőként másokat oltsanak be, így ők is elvárják, hogy a már beoltottak szolidárisan várjanak, míg ők is beoltásra kerülnek ”

– nyilatkozta Spahn egy német lapnak.
“Senkinek ne járjon külön jog, amíg nem oltathatja be magát mindenki. Ez a kölcsönös tisztelet tartja össze a nemzetet. Együtt harcolunk a járvány ellen és csak együtt fogunk győzni.”

Horst Seehofer német belügyminiszter szintén felszólalt a különleges jogok ellen. Állami oldalról nem lesznek külön jogai az oltottaknak és mindenkit eltanácsol ettől. Ellenkező esetben ez a kötelező oltással egyenlő lenne és ő a kényszer ellen van – hangsúlyozta Seehofer egy tegnapi nyilatkozatában. Azt is ellenezi, hogy a magánvállalkozások, mint például a légitársaságok egyenlőtlenül bánjanak az emberekkel.

Az SPD egészségügyi szakértője, Karl Lauterbach szintén a különleges bánásmód ellen nyilatkozott. Ő azt sem tartja kizártnak, hogy a beoltottak másokat megfertőzhetnek.

Másrészt Frank Ulrich Montgomery, az orvosi egyesületek képviselője Brüsszelben elképzelhetőnek tartja, hogy a koronavírus ellen beoltott embereknek hosszú távon különleges jogokat biztosítsanak.

“Amikor az oltás nem mindenki számára elérhető, addig ki kell zárni minden előjogot. Később, amikor már mindenkinek lesz lehetősége beoltatni magát és többet tudunk már a vérben kimutatható immunitásról, elképzelhetőek egyes ilyen intézkedések, úgy, mint most is egyes országok beutazáskor kötelezővé teszik a sárgaláz elleni oltást. A kanyaró elleni oltás is kötelező a németországi óvodákban.”

Montgomery szerint a 2021-es év folyamán elegendő oltás lesz a nyájimmunitás kialakulásához Németországban.

www.tagesschau.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.