A német egészségügyi minisztérium oltási terve

A német egészségügyi minisztérium már az év végére számol az oltással. Amint lehet, Németország fokozatosan immunizálja a lakosságot. A minisztérium terve információkat tartalmaz arról, hogy kit és mikor oltanak be – és ki fizeti az oltást.

Először a Biontech, most már a Moderna is – a koronavírus elleni oltások elérhetőnek tűnnek. Mindkét gyógyszergyártó több millió oltóanyagot tud biztosítani még ebben az évben, és mindegyikük kb. egymilliárdot jelentett be a következő évre.

Annak érdekében, hogy ne legyen káosz, amint az oltások rendelkezésre állnak, a német egészségügyi minisztérium most egy oltási tervet nyújtott be.

Meghatározza, hogy mely időtartamtól kezdve mely embercsoportot kell immunizálni. Azt is meghatározza, hogy ki felel anyagilag az adagokért, és kinek kell elvégeznie az oltást.




Cél: Magas oltási lefedettség 2021-ben

Az oltási terv célja egyértelmű: 2021-ben magas oltási lefedettséget kell elérni, mivel ez a széles immunitás kialakulásának előfeltétele a lakosság körében.

A tervben 2 fázist terveznek, az elsőt pedig két lépésre osztják.

I. A fázis: Célzott, központosított oltás

Az első szakasz olyan forgatókönyvet irányoz elő, amelyben kevés oltóanyag áll rendelkezésre, de különböző oltástípusok. A célzott, kiemelt fontosságú oltásokat kezdetben itt kell elvégezni, mivel a vakcinával kapcsolatos tapasztalatok még mindig nagyon korlátozottak.

A terv előírja, hogy elsőként a nagyon sérülékeny, a súlyos betegségre fogékony embereket kell beoltani. A prioritást továbbra is az oltási bizottság (Stiko – Ständige Impfkomission), az Etikai Tanács és a Leopoldina határozza meg.

A kezdetben rendelkezésre álló oltóanyag-dózisokat a kormány összesen 60 helyre osztja szét. A terv szerint ezek a helyek lesznek felelősek a tárolásért és a logisztikáért.

Az oltásokat mobil csoportoknak (orvosi személyzet vagy orvosi felügyelet mellett) kell elvégezniük az oltási központokban, a csoportok számát a tartományoknak maguknak kell meghatározniuk.

A terv szerint a Szövetségi Minisztérium az oltási helyszíneket a gyorsan berendezett oltási központokban tervezi, mint pl. tornatermekbe, kiállítócsarnokokban, koncerttermekben, de templomban is. Könnyen elérhetőeknek kell lenniük, jól biztosítottnak és zárt helyeknek.





A központokat egyirányú utcákként kell megszervezni, és a „bejelentkezés” (Check-in) és a „kijelentkezés” (Check-out) pontokon ellenőrizni kell az engedélyeket, regisztrálni kell és itt nézik meg az emberek dokumentumait. A várakozási időket a lehető legkisebbre kell csökkenteni, és csak “korona-kompatibilis váróban” lehet várakozni.

Mielőtt valakit beengednének a központba, “képzett biztonsági személyzetnek” ellenőriznie kell, vannak e megfázásos tünetei az illetőnek. Csak a tünetmentes emberek kaphatnak oltást, és csak előre egyeztetett időponttal lehet bemenni.

A beoltott személyeket ezután megfigyelik a lehetséges mellékhatások meghatározása érdekében. Ezután időpontot rendelnek a második utólagos oltásra.

Az első szakaszban az oltást a német kormány finanszírozza. Az olyan kiegészítőket, mint a tűk és fecskendők, viszont a tartományoknak kell fizetniük, az oltási központokat és a személyzetet közösen finanszírozzák a terv szerint, egyelőre nem világos, hogy milyen arányban.




I. B fázis: Kiterjedt, központosított oltás

Az I. B fázisban többféle oltás is rendelkezésre áll.

Itt is elsőbbséget élveznek majd a különösen veszélyeztetett személyek ill. a kórházakban dolgozók az oltás szempontjából. Ezek pontosítása még folyamatban van.

II. fázis: Széles körben, decentralizált rutin-oltás

A második szakaszban a vakcina már széles körben elérhető lesz. A minisztérium azt feltételezi, hogy tárolás és logisztika szempontjából már kisebb kihívás lesz, a különböző típusú vakcinákat 2 ° C körül tárolják és egyszeri adagok lesznek.

Ebben a szakaszban a felnőtt lakosságot kezdik el beoltani, továbbra is az oltási bizottság ajánlása szerint. Az oltási adagokat a magán- és törvényes egészségbiztosítások fizetik, valamint egyéb támogatásokból kell finanszírozni.

Ezután az orvosok felelnek a beszerzésért, a tárolásért és az elosztásért a nagykereskedők és gyógyszertárak lesznek a felelősek.

Ebben a szakaszban az oltás folyamata úgy zajlik, mint egy általános oltási folyamat. Az oltásra min. 5 perc kell, hogy rendelkezésre álljon személyenként a szakemberek tanácsai szerint, tehát egy 8 órás munkanapon az orvos 96 embert tud beoltani.

Az egészségügyi minisztérium szerint az oltási központok felállítása nagy erőfeszítést jelent mind a tartományi, mind az állami és a helyi hatóságok számára. A terv szerint ezért más intézményeknek személyzeti és szervezeti támogatást kell nyújtaniuk. Ide tartoznak például az állami egészségügyi szolgálat, az orvosok, a klinikák, a katonák, de olyan segélyszervezetek is, mint a Vöröskereszt és Technische Hilfswerk.

 




A minisztérium többféle oltásra számít

Az elmúlt napokban a két gyógyszergyár, a Moderna és a Biontech ígéretes tanulmányi eredményeket mutatott be oltóanyagukról. A Moderna vakcina 94,5%-os, a Biontech szer legalább 90%-os hatékonysággal rendelkezik.

Mindkét szert a tárolási és lejárati ideje szerint határozzák meg.

A Moderna várhatóan 30 napig használható marad a szokásos hűtőszekrény hőmérsékleten, 2-8 fok között.

A Biontech viszont azt állítja, hogy szerét használat előtt -70 fokos hideg hőmérsékleten kell tárolni. Ez logisztikai akadályokat okoz. A hűtőszekrényben való tárolás után az oltóanyag 5 napig lesz használható.

A Moderna bejelentése szerint 2020. év végéig 20 millió oltóanyag készül el, amennyiben jóváhagyják, ennyit tudnak az USA-ba szállítani. 2021-ben várhatóan egymilliárd adag készül el.





A Biontech gyártói ugyanakkor kijelentették, hogy 2020-ban akár 50 milliót, 2021-ben pedig körülbelül 1,3 milliárdot bocsátanak rendelkezésre.

Még nem tudni, hogy a jelöltek közül melyiket fogják használni a tömeges oltáshoz.

A minisztérium a Biontech és a Moderna mellett további 5 ígéretes oltóanyag jelöltet sorol fel.

Feltehetően többféle oltás lesz elérhető középtávon” – áll a tervben.

A minisztérium a következő gyártók oltóanyagait sorolja fel a tervében:

  • Oxford / AstraZeneca
  • BioNTech / Pfizer
  • J&J / Janssen
  • SP / GSK
  • Moderna / Lonza
  • Novavax
  • Curevac

Az oltás nem lesz kötelező, erről Angela Merkel a hónap elején mindenkit biztosított, de az egészségügyi miniszter Jens Spahn is külön kihangsúlyozta a minap a német parlamentben, amikor az új járványügyi törvényt megszavazták.

Ugyanakkor német TV-műsorban már lehetett olyan véleményt hallani, hogy azt nem zárhatja ki az állam, hogy egyes privát cégek, pl. vendéglősök, úgy határozzanak, hogy csak az oltással rendelkezőket engedik be.

FORRÁS: www.focus.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.