A német elnök adventi beszédet írt a németországi lakosokhoz

Frank Steinmeier német elnök levelet írt a német lakosságnak advent első napjára, amelyet november 29-én tettek közzé a Bild am Sonntag újságban.

“Kedves Polgárok és Polgárnők!

Ma van az advent első napja. Különleges időszak kezdődik – a remény, a várakozás, az összetartozás ideje.

A gyermekek szemének fénye elvarázsol minket, felnőtteket is. A karácsonyi hagyományok, tradíciók olyan emberek életét is megérintik, akik nem hisznek benne, vagy másban hisznek.

A koronavírus járvány idén más módon is különlegessé teszi az adventet.

Továbbra is sok mindenről le kell mondanunk, ami normális esetben beragyogja a sötét napokat: meglátogatni a karácsonyi vásárokat, összejönni szeretteinkkel, a karácsonyi ünnep közös ünneplése egy klubban, közös énekek … Ezekről lemondani személy szerint nekem is nehezemre esik!





Ennek ellenére bizakodóak lehetünk! Mivel az orvosi kutatásokban történő előrelépések arra adnak reményt, hogy a járvány nem uralja örökké mindennapjainkat. A járvány nem veszi el a jövőnket.

És biztatóak azok a tapasztalatok is, hogy a németek többsége tekintettel van egymásra és szolidárisak. Ez mutatja, hogy társadalmunk a nehéz időkben is összetart.

A válság által különösen keményen sújtott emberek támogatásának különféle formái azt mutatják, hogy demokráciánk nem tehetetlen a válsággal szemben, inkább hidakat épít a korona utáni időszakra. Hazánk egy erős ország!

Az adventi hetek idén csendesebbek lesznek. De még akkor is, ha távolságot tartunk egymástól, közel lehetünk egymáshoz.





Mindenekelőtt ne feledkezzünk meg azokról, akik betegek, akik aggódnak szeretteikért, mert gondozásra szoruló embereket látnak el, akik laboratóriumokban dolgoznak vagy a szemetet szállítják el, akik miatt az iskolák nyitva lehetnek vagy akik egyedül vannak otthon.

Legyünk figyelmesek a környezetünkben élő emberekkel, mutassuk ki gondoskodásunkat, szeretetünket egy barátságos szóval, telefonhívással vagy régimódian, írjunk levelet!

Bizalom és szolidaritás – ezt kívánom Önöknek, kedves Polgárok és Polgárnők, akik már várják a karácsonyt, azoknak, akik előtt a Hanuka áll, és mindazoknak, akik az év más-más időszakában ünneplik vallási ünnepeiket.

Tartsanak össze és vigyázzanak egymásra most a koronavírus ideje alatt és az azt követő időkben is!

Maradjanak egészségesek! Mindannyiuknak kívánok boldog és áldott időszakot,

az Önök:

Frank-Walter Steinmeier”

FORRÁS: www.bundespresident.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.