A német iskolák elégedetlenek a politika intézkedéseivel

A német ntv hírújság interjút készített a GEW (Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft) Oktatásügyi és Tudományos Szakszervezet elnökével.

Attól tartunk, egy új koncepció nélkül a második lezárás elkerülhetetlen, és az iskolákat ismét be kell zárni. Ezt szeretnénk megakadályozni.

Kisebb csoportokat szeretnénk váltakozó tanórákkal, ami megterhelőbb lenne a tanároknak, de sikeresebben tudnának a gyerekekkel együtt dolgozni.” mondta Marlis Tepe.

Mi a véleménye a home-schooling-ról?

Sajnos a digitális felszerelés nem mindenhol adott. Azoknak az iskoláknak, akik már ezt korábban bevezették, azoknak természetesen nem jelent gondot átállni, de ez nem az iskolákon múlik. Sajnos az önkormányzatoknál is személyzeti hiány van, ezért ez külön hátráltatja a digitalizálás kiépítését.

A tanárok nem tehetnek arról, hogy az iskolákban a digitalizálás évtizedekkel el van maradva. A kudarc a politikában rejlik”.

“Elég, ha csak a wi-fi kapcsolatokat nézzük, hogy gyakran milyen rosszak.

A járvány idején a külügyminiszterrel készített TV-interjúk is sokszor eltorzulnak, mert otthonról, Skype-ról beszél. Németországban nagyon sok mindent elmulasztottunk.”

Mi a véleménye a szigorúbb karantén-szabályokról?

Gyakran az iskolák szigorúbb karantént írnak elő, de az egészségügyi hatóságok ezt feloldják.

Sajnálatos, hogy tartománytól függő, hogy hol az iskola és hol az egészségügyi hivatal a karanténért a felelős. Ezért fordulhat az elő, hogy van ahol egy pozitívan tesztelt gyermek esetén az egész osztály kerül karanténba, van, ahol csak a padtársa. Ez így nagyon rossz.

Én azt támogatom, hogy mindenhol az egész osztály kerüljön karanténba. Egy jó teszt-stratégiával aztán hamar visszakerülhetnének az iskolába.”

Mi a javaslata?

“A politika bejelentette, hogy az iskolákat a lehető leghosszabb ideig nyitva kell tartani, ami teljesen rendben van. De ehhez nem lehet úgy tovább folytatni, mint idáig. A váltakozó tanórák és a szigorúbb karantén szabályok, melyeket javasolunk, nem jelentenek kevesebb tanórákat.”

“Új koncepció kidolgozása nélkül attól tartok egy második teljes lezárás áll előttünk, mint Ausztriában, és az iskolák is bezárnak.

Országosan egységes karanténszabályokat kell felállítani.

A Kulturális Minisztérium eddig nem látott el minket olyan számokkal például, hogy hány tanár van karanténban. Azt ígérték, novemberre hozzáférhetünk egy nyilvántartáshoz.

A KMK, a Kulturális Minisztérium Konferencia most hozta nyilvánosságra, hogy jelenleg 200.000 iskolás van karanténban és több, mint 3.000 tanár fertőzött.”

Mi a véleménye a maszkviselési szabályokról?

“Sok tartományban nem kötelező az alsó tagozatban a maszk viselete.

Sok erő kell ahhoz, hogy a higiéniai intézkedéseket betartsuk, és ez nem lesz könnyebb, ha nem lesz egységes szabályozás a maszkviselésre vonatkozólag.

Sok alsós tanártól hallottam, hogy szerintük megoldható, hogy a gyerekek maszkot hordjanak az alsó tagozatokban is (Grundschule).

De akkor a szünetben ne legyen kötelező, hiszen levegőt is kell venniük a gyerekeknek. Tehát legyen maszk-kötelezettség a tanórán és a folyosókon, de ne az iskola udvarán.”


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.