A német parlament megreformálta a járványügyi törvényt – jóváhagyásra vár

Megreformálják a német járványügyi törvényt

Mivel a “jelzőlámpa-koaliciós” pártok nem akarják meghosszabbítani a járványügyi vészhelyzetet, módosították a járványügyi törvényt. Ennek alapján a tartományok maguk hozzák meg a védelmi intézkedésekről szóló szabályokat. A német parlament csütörtökön (2021. nov. 18.) megszavazta a járványügyi törvény reformját, hogy továbbra is lehetővé váljon a koronavírus elleni védekezés. Cserébe a korábbi járványügyi vészhelyzetet nem hosszabbítják meg, és november 25-én lejár.




A név szerinti szavazáson 688 képviselő vett részt. Az új szabályozás mellett 398 országgyűlési képviselő szavazott, 254-en nemmel. 36-an tartózkodtak.

A “jelzőlámpa koalíció” (Ampel-Koalition), az SPD, a Zöldek és az FDP a törvénytervezet mellett szavazott, az unió (CSU/CDU) ellenezte, és a járványügyi vészhelyzet meghosszabbítását szorgalmazta.

A törvénymódosítást a szövetségi tanácsnak (Bundesrat) pénteken még jóvá kell hagynia, de az Unió elutasítással fenyegetőzik, bár Markus Söder legutóbbi nyilatkozata szerint ennek csökken az esélye.

Mit tartalmaz az új járványügyi törvény?

A járványügyi törvény reformja továbbra is tartalmazza a maszkkötelezettséget, a távolságtartási kötelezettséget, és a higiéniai koncepciókat, de hoztak új törvényeket is, ugyanakkor az nagyméretű és egységes lezárást (pl. üzletek bezárása) és tilalmakat a törvény nem engedélyez.

A szigorítások 2022. március 19-ig tartanak, melyet egyszeri alkalommal 3 hónappal meg lehet hosszabbítani.




Az új törvények közé tartozik a munkahelyeken alkalmazandó 3G szabály, vagyis az olyan munkahelyeken, ahol emberekkel dolgoznak, az oltatlanoknak naponta tesztelniük kell.

Akik ezt nem vállalják, azoknak home-office-ban kell dolgozniuk, vagy egy másik pozicióban lehet őket elhelyezni. Ezáltal a munkaadók jogosultságot kapnak az oltási állapot lekérdezéséhez. A Tagesspiegel szerint azoktól, akik nem akarnak nyilatkozni erről, a fizetést is megvonhatják.

Általánosságban home-office kötelezettség lép érvénybe, vagyis ahol lehetséges, a dolgozóknak otthonról kell dolgozniuk.

Az ápoló- és idősotthonokban, valamint a fogyatékkal élők és egészségügyi intézményekben a látogatók és a személyzet számára kötelező a tesztelés. Azonban nincs szükség napi tesztekre.

3G szabály a tömegközlekedésben, a távolsági járatokon, valamint a belföldi légiforgalomban, melyet szúrópróba szerűen ellenőriznek.




A törvény szabad kezet ad a tartományoknak, hogy szigorúbb szabályokat hozzanak. Pl. a 2G szabály elrendelése vagy kapcsolati korlátozások terén.

A törvény nem engedélyez nagyobb lezárást és tiltást

A tartományok a törvény szerint a jövőben nem rendelhetnek el utazási tilalmat, kijárási tilalmat, az üzletek, a gasztronómia, vagy a szállodák bezárását, szabadtéri létesítményeket csak egyes esetekben zárhatnak be. Az istentiszteletek és a demonstrációk általában nem tilthatóak.

A sportolást nem tilthatják be, így a fitnesztermeket sem zárhatják be, csak egyes sporteseményeket korlátozhatnak. Az iskoláknak és az óvodáknak nyitva kell maradniuk, csak egyes esetekben, koronajárvány kitörés esetén lehet bezárni.

A hamisítás büntetése szigorodik

Szigorítják a büntetéseket a védettségi igazolás ill. az oltási igazolás meghamisításáért. A készítésért és a használatért is pénzbírság és akár 2 év börtönbüntetés is kiszabható.

Érdekesség, hogy habár megígérték, hogy nem várható sehol kijárási tilalom vagy szigorítás bevezetése ill. pl. iskolabezárás, most mégis úgy tűnik, hogy regionálisan elrendelhető lesz abban az esetben, ha a járványügyi vészhelyzet ideje alatt hozzák meg, vagyis november 25-ig. Ez max. december 15-ig tarthat és csak az oltatlanoknak, ezután minden ilyen időszakban meghozott intézkedés érvényét veszíti.

2156
Milyen további szigorítást tartasz reálisnak Németországban a télen? 21/22

Forrás Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.