A német pénzügyminiszter inkább az illegális menekültek kitoloncolását támogatná

A kormány nem támogatja tovább a menekültek költségeit Németországban

Christian Lindner német pénzügyminiszter elutasítja a tartományok követelését, hogy a menekültek befogadásához több pénzügyi támogatást nyújtsanak. Ehelyett szerinte fékezni kell a szabályozatlan migrációt.
Christian Lindner német pénzügyminiszter elutasította a tartományok és önkormányzatok azon követelését, hogy több pénzt kapjanak a menekültek befogadására.

A terhek további áthárítása a német kormányra mostanra elérte a határait. A kormány feladatát inkább abban látom, hogy elősegítse az illegális menekültek kitoloncolását és lassítsa a szabályozatlan migrációt.

Az Ukrajnából hozzánk érkezett 570 ezer ember szociális segélyét a kormány finanszírozza. A más országokból érkezők száma a 2014. évi szinten van, és akkoriban a kormány egyáltalán nem finanszírozta ezt a feladatot. Ma jelentős költségekkel járul hozzá.

– mondta a pénzügyminiszter.

Az önkormányzatok és tartományok arra figyelmeztetnek, hogy sok helyen elérték a befogadóképesség határát, több segítséget kérnek a kormánytól.

A szövetségi, állami és helyi kormányok menekültügyi csúcstalálkozóján ebben a hónapban úgy döntöttek, hogy a kormány további 56 ingatlant biztosít a menekültek elhelyezésére, amelyek 4 000 ember befogadására alkalmasak.
A Német Város- és Önkormányzati Szövetség (Deutscher Städte- und Gemeindebund) azonban úgy látta, hogy a csúcstalálkozó után további tárgyalásokra van szükség, és követelte a felmerülő költségek teljes fedezését.

A kormány több tucat ingatlant biztosított már a menekültek számára. Az év eleje óta több mint egymillió ember menekült Németországba, a legtöbben Ukrajnából. Az elhelyezés mostanra sok önkormányzat számára problémává vált.

Már hónapok óta segítséget kérnek a kormánytól

Berlin polgármestere, Franziska Giffey óva intett attól, hogy a fővárost elárassza a menekültek nagy száma.

Berlin mint fő bevándorlóváros, már majdnem kimerítette kapacitását. Sürgősen több ingatlanra van szükségünk a kormánytól, hogy el tudjuk helyezni az embereket.

– mondta az SPD politikusa.

Elmondta, hogy 340 000 ukrán érkezett Berlinbe, és 100 000-en élnek most a fővárosban. Giffey több segítséget kért a kormánytól.

Denis Shmyhal ukrán közgazdász korábban “migrációs cunamira” figyelmeztetett, tekintettel arra, hogy Oroszország célzottan rombolja a lakosság ellátását szolgáló fontos infrastruktúrát.
Ha Ukrajnában nem lesz áram, fűtés vagy víz, az olyan tervezett humanitárius katasztrófához vezethet, amilyet Európa a második világháború óta nem látott.

– mondta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak.

A Német Városok és Települések Szövetségének vezérigazgatója is mielőbbi segítséget kért, mivel elhelyezési problémákkal küzdenek. Szállodai szobákban és tornatermekben kell a menekülteket elhelyezni.

Michael Kretschmer szászországi CDU-s miniszterelnök is azt mondta, hogy a kormánynak végre támogatnia kell a szálláshelyek finanszírozását. Az önkormányzatok elérték a határaikat.

Forrás1 Forrás2 Címlapfoto ntv video


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.