A Német Rendőr Szakszervezet hatékonyabb eljárást követel a strandokon

A düsseldorfi rendőrségi eset előtt készült ez a felvétel. Arab fiatalok ugrálnak a vizbe. Később a rendőrségnek több száz embert kellett kiutasítania a strandról. Vasárnap verekedés is volt. Az ilyen, és ehhez hasonló cikkek Németországban megszámlálhatatlanok.

Az elmúlt időszak meleg időjárása megtette a hatását: A strandok, főleg hétvégén, tele voltak. A pihenés azonban több helyen sem volt felhőtlen és elég gyakran komoly nézeteltérések adódtak. Ezért a Rendőr Szakszervezet most következményeket követel.

Miután Németország szerte több strandon is verekedés, szexuális molesztálás miatt kellett a rendőrséget riasztani az elmúlt napokban, a Rendőr Szakszervezet több biztonsági embert követel a fürdökhöz, strandokhoz és keményebb fellépést.
“Provokátorok és erőszakos megnyilvánulások ellen a strandokon a biztonsági őröknek gyorsan és körültekintően kell cselekedniük” – nyilatkozta a Jörg Radek, a Rendőr Szakszervezet (GdP) vezető helyettese.

Fontos, hogy a biztonsági őrök a helyszínen azonnal cselekedjenek: “Kitiltása, feljelentése és kidobása azoknak a tagoknak, akik mindig újból és újból megzavarják a rendet nem lehet mindig mindenre a megoldás, de mindenesetre egy jó módszer, amit gyakrabban kellene alkalmazni.”

Egy berlini strand előtt

“Ebben az országban sehol sem érvényes az, hogy az erősebbnek van igaza.”

Radek siralmasnak találja a jelenlegi állapotokat, hogy néhány ember megzavarhatja a nyugodtságra, kikapcsolódásra, pihenésre vágyó embereket. A zavaró elemeket konzekvens módon azonnal rendre kell utasítani és a megfelelő intézkedéseket velük szemben meghozni. “Ebben az országban sehol sem érvényes az, hogy az erősebbnek van igaza. Úgy ahogyan az utcán sem, a bírósági tárgyaláson sem, és így a strandokon sem. Ha valaki a mérgét a medencében szeretné valakin kitölteni, az nem oda tartozik.”

Egyre gyakrabban hívják ki a rendőrséget a strandokra, panaszkodik a Rendőr Szakszervezet. “Sajnos egyre többször a rendőrség feladata, hogy rendet tegyen, mert a biztonsági emberek egyes helyeken nincsenek a helyzet magaslatán, főleg, ha csapatokban mozgolódó agresszív fiatal emberek (junger Männer = friss bevándorlók) ellen kell föllépni”, – mondja Jörg Radek.

Egy több száz fős strandi veszekedéshez kellett most szombaton a düsseldorfi Rheinbad-hoz több tucat rendőrnek kimennie, akik megpróbálták a tömeges veszekedést csillapítani. Az üzemeltető kénytelen volt idő előtt bezárni a strandot. Testi sértésre ebben az esetben a 400 fős veszekedős csapat között nem került szerencsére sor, mondta a rendőrségi szóvivő.

A düsseldorfi eset mutatja meg egyébként sajnos elég jól, hogy még a rendőségnek sem áll hatalmában mindig ezeket a fiatal férfiakból álló csoportokat rendreutasítani. A pár napja történt esetben ugyanis a kiérkező rendőröket megdobálták, a rendőrség kénytelen volt gázsprayt bevetni, végül az egyik renitenst el is vitte a rendőrség.

A düsseldorfi eset csak egy a sok közül – írja a berlini lap

Essenben hétfőn az egyik fürdőhelyen fiatal férfiak (junge Männer = friss bevándorlók) támadtak rá két úszómesterre és egy fiatal lányra. A város erre megduplázta a fürdőkben a biztonsági erőket. A polgármester, Thomas Kufen (CDU), döbbenetét fejezte ki.

Hessenben szerdán egy tömött fürdőtónál történtek fennforgások. A nagy tömeg miatt a bejáratot ideiglenesen be kellett zárni. Erre föl, a rendőrség elmondása szerint, kb. 200 ember próbált meg erőszakkal bejutni. A várakozók közül sokan kövekkel dobálták meg a biztonsági embereket és szidalmazták őket.

Mannheimban szombaton az egyik strandon egy családi perpatvar miatt egy férfi gázsprayt használt, ami által 5 ember könnyen megsérült, köztük két gyermek is.

Az Úszómesterek Német Szövetsége is változtatásokat követel

A személyzet úgy érzi, egyedül maradt a problémáival. A Német Fürdőtársaság (Deutschen Gesellschaft für das Badewesen) vezetője is ezt erősíti meg. “A téma agresszió jelenleg nagy hullámokat ver. Csakis támogatni tudom a Német Úszómesterek azon törekvéseit, miszerint határozottabb fellépésre van szükség.” – mondja.

“A kitiltás sajnos sokszor nem vezet eredményre, hiszen a rendbontók átmennek egy másik strandra. A társadalom itt mindenképpen egy kihívás elé néz, és mi csak egy kis része vagyunk az egésznek.”

Az Úszómester-elnök Harzheim az egészet nagyon szomorúnak találja: “Egy fürdő a pihenésre szánt hely. A Wellness, ahol ismeretségeket is lehet kötni. Ez nem kellene, hogy nehézséget okozzon bárkinek is.”

A stuttgarti fürdőhelyek is panaszkodnak.

Tavalyhoz képest sokat rosszabbodott a helyzet. Csak idén már 48 esetben kellett kitiltáshoz folyamodni. Ez a szám is azt mutatja az illetékeseknek, hogy idén nem lesz zökkenőmentes a szezon.

A kitiltásoknak első körben nem sok értelmük van. Ugyanis a bejáratnál nincs kontrollálás, így ha valaki nem különösen feltűnő, simán újból bejuthat. De ha az egyik strand mégis ki tudja tiltani, a renitens tag megy egy másik strandra. Igazi áttörés akkor érhető el, ha valakit már másodszor kapnak rajta rendbontáson. Ilyenkor feljelentést lehet már tenni.

A hétvége óta a stuttgarti fürdőhelyeken is fokozott figyelmet fordítanak a biztonságra, mivel szombaton az Inselbad in Stuttgart-Untertürkheim-ban zavargásra került sor, amikor is fiatalok, 15-17 évesek, nem akarták a személyzet utasításait követni, amikor is focit játszottak a füvön, ami tilos. Amikor a személyzet rájuk szólt, nem akartak nekik engedelmeskedni, végül kénytelenek volt a személyzet a rendőrséget kihívni. Ezen kívül több strandról fiatal lányok ellen elkövetett szexuális molesztálást is jelentettek.
Ezért itt biztonsági embereket fognak fölállítani és a rendőrség is gyakrabban lesz jelen.

FORRÁS:

https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/kriminalitaet/polizeigewerkschaft-fordert-haerteres-vorgehen-gegen-stoerenfriede-16264389.html

https://www.berliner-zeitung.de/panorama/schwimmeister-schlagen-alarm-mehrere-freibad-vorfaelle-in-den-vergangenen-tagen-32778504?fbclid=IwAR0OIDh48ATPlpj5xZV6TvlYD8PVrMOmrdCh0oZJ-cbNC0ICKIMJWoQhgMI

https://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.tumulte-in-stuttgarter-freibad-hausverbote-sind-nur-schwer-durchzusetzen.afa66b90-636d-4dba-b873-a5130a67f18c.html?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3PfYepZqzsAU9ZsvGS0IDWMGGUGHTNdrsyY2chr9VwN4jrby9_qogL7F0#Echobox=1562068677


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.