A német rendőrség két klán-tagot köröz, akik a tavalyi drezdai műkincsrablás gyanúsítottjai

Berlin / Drezda 2019 novemberében felbecsülhetetlen értékű műkincseket raboltak el a drezdai Grünes Gewölbemúzeumból.

A rendőrség egy évvel rá, 2020. nov. 18-án, kedden reggel 3 gyanúsítottat fogott el Berlinben. Ketten még szökésben vannak. A nyomok a klán miliőbe vezetnek.

Csaknem 1 évvel a drezdai Grünes Gewölbe műrablás után a rendőrség kedden reggel három gyanúsítottat tartóztatott le Berlinben.

A nyomozók információi szerint a letartóztatott német állampolgárok a rendőrség által jól ismert berlini Remmo-klán tagjai, 23, 23, 26 évesek. A családot vádolják többek között a 2017-es 100 kg-os aranyérme elrablásáért a berlini Bode-Museum-ból.

Két klán-tag után még nyomoznak, a címlapképen látható Abdul Majed Remmo és Mohamed Remmo, mindketten 21 évesek. Aki bármit tud a tartózkodási helyükről, a drezdai rendőrséget értesítse, tel. (0351) 483 2233.

A mai rendkívüli nagyszabású műveletben 1.640 rendőr vett részt, köztük a német kormány és 7 tartomány különleges erői.

Reggel óta összesen 18 fővárosi ingatlant kutattak át, köztük tíz lakást, valamint garázsokat és járműveket. A rendőrség több kerületben is volt, de főleg Berlin-Neukölln-ben.

A célunk az is, hogy megtaláljuk az ellopott ékszereket” – mondta a drezdai ügyész szóvivője. Eddig azonban azoknak nyomuk sincs.

A rendőri akció miatt Berlinben jelentős forgalomkorlátozások voltak.

Az elfogatások ellenére a nyomozók alig remélik, hogy a műkincsek valaha is visszatérhetnek Drezdába.

Nagyon szerencsésnek kell lennünk ahhoz, hogy még 1 évvel a bűncselekmény után megtaláljuk őket” – mondta kedden Berlinben az újságírók előtt a drezdai rendőrség szóvivője, Thomas Geithner. De: “A remény hal meg utoljára.

Az állítólagos elkövetők nyomára videóanyagok kiértékelésével bukkantak. Ezt mondta Jürgen Schmidt vezető ügyész.

A bűncselekményre való felkészüléshez használt Audi is a feltételezett elkövetőkhöz köthető. A kiégett járműben a nyomozók az új technológiáknak köszönhetően DNS-nyomokat találtak.

A látványos betörés során, 2019. november 25-én Drezdában, ismeretlen tettesek felbecsülhetetlen értékű műkincseket loptak el a híres Grünes Gewölbe kincstárából.

Az elkövetők egy ablakon keresztül hatoltak be. Néhány percen belül baltával szétvertek egy üvegszekrényt, és elloptak egy tucat történelmi ékszert II. Ágost lengyel király korából.

Juwelengarnituren des Grünen Gewölbes

 

Grünes Gewölbe: Diese Schätze wurden in Dresden gestohlen | BR24

 

Sichere Kompromisse für Museen finden

 

Ezután a tolvajok elhajtottak a helyszínről több kilométeren át a városon. A város szélén egy mélygarázsban felgyújtották a menekülésre használt autót, ezután átszálltak egy Mercedesbe.

FORRÁS: www.welt.de

Címlapfotó: Sachsen Polizei


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.