A német szakértő szerint a járvány legrosszabb három hónapja jön

Oltáshiány Németországban

Az SPD egészségügyi szakértője Karl Lauterbach egyelőre nem számít a koronavírus helyzet javulására.

“Most jön az egész járvány három legrosszabb hónapja, nagyszámú fertőzésekkel és halálesetekkel”

– nyilatkozta egy német lapnak.

Áprilistól azonban már láthatjuk az alagút végét az oltások és a jobb időjárás miatt, mondta.

Hogy mikortól várható valamennyire is a normális élet visszatérése, Lauterbach szerint az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd Astrazeneca vállalat oltásának jóváhagyásától függ.

Az SPD politikusa egyértelmű hiányosságokat lát a jelenlegi oltási stratégiában.

“Nagyon sajnálatos, hogy Európa ilyen keveset vásárolt az amerikai oltásból, a Modernától. Már korán egyértelmű volt, hogy a Moderna vakcina nagyon erős hatással bír, és háziorvosok által is beatható.”

– mondta Lauterbach.

Mivel keveset rendeltek belőle, a Moderna vakcina valószínűleg akkor sem játszik szerepet, ha hamarosan jóváhagyják. Ezenkívül már most is előrébb lehetnénk, ha Németország vagy az EU több Biontech / Pfizer oltást rendel meg.

Jens Spahn egészségügyi minisztert jelenleg több kritika is éri, főleg, amiért túl kevés oltás áll jelenleg rendelkezésre.
Az EU visszautasítja a kritikákat

Az EU egészségügyi biztosa Kyriakides elmondta, hogy a jelenlegi vakcinahiányt nem a megrendelések száma, hanem a termelési kapacitások korlátozottsága okozza. Ez vonatkozik a Biontechre is.

Ugyanakkor az EU egészségügyi biztosa az ellátás fokozatos javítását ígérte.

Kyriakides biztosította a német sajtóügynökséget, hogy a tárgyalások a Biontech céggel korán megkezdődtek és a vállalatnak 100 millió Euróval segítették a jelenlegi termelési kapacitások kiépítését.

Ugyanakkor szerződéseket kötöttek más gyártókkal is.

“Megállapodtunk az EU-ban, hogy nem szabad mindent egy kártyára tennünk, ellenkező esetben az EU tagállamai hatékony oltás nélkül maradhattak volna.

– hangsúlyozta a biztos.

www.rnd.de www.rnd.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.