A tiltás ellenére is kikötött a Sea-Watch az olasz partokon, a német kapitánynőt elfogták.

Két hétig várakozott a tengeren a német Sea Watch 3 nevezetű hajó, melynek német kapitánya, Carola Rackete (31), 53 menekültet vett föl Libia partjairól egy gumicsónakból még június közepén. Ebből most 40 ért partot, 13-at egészségügyi okokból már korábban Lampedusiába szállítottak.

A Sea-Watch megtámadta az Emberi Jogok Európai Bíróságán Strasbourgban (EGMR) az olaszországi döntést, miszerint illegális kikötni Olaszország partjain menekülthajóknak, és gyorseljárásban segítséget kért, hogy kiköthessen a menekültekkel. Ezt azonban a bíróság elutasította. Most ezt a Sea-Watch szervezet rendkívűli módon kritizálja, mondván: “Egyedül lettek hagyva, senki nem akart nekik segíteni.”

Az olasz hatóságok tiltása ellenére a hajó az olasz Lampedusa szigeten kötött ki, ahol a német kapitányt rögtön őrizetbe vették és embercsempészetben való segítséggel vádolják. Az ügyészség házi őrizetben tartja, 3-10 évig tartó börtönbüntetésre számíthat. A menekültek közben már a szárazföldön vannak, átmeneti szállókon. 5 ország jelezte, hogy felveszi a menekülteket, köztük Németország, Luxemburg, Franciaország és Portugália. A hajón 22 fő legénység volt.

Az olasz belügyminiszter, Salvini élesen kritizálta a Sea-Watch szervezetet, akik szerinte bűnöző bandákat akarnak Afrikából Európába illegálisan szállítani és kalózoknak nevezte őket. Salvini büszkén tette közzé a Twitteren, hogy a “feladat teljesítve”, vagyis a hajót elkobozták, a kapitányt őrizetbe vették.

A Sea-Watch vezetősége, Johannes Bayer, helyeselte a német kapitány cselekedetét, hiszen emberéleteket mentett. Twitteren a német kapitány is azt vallotta, hogy helyesen cselekedett és nem tenne semmikor sem másképp.

A német Evangélikus Egyház (EKD) elítélte Olaszország lépését ezzel indokolva “Egy fiatal nőt egy Európai országban letartóztatnak, mert emberéleteket mentett meg és biztonságos országokba szállította őket. Ez egy szégyen Európára nézve!”

A zöldpárt vezetője, Robert Habeck, szintén kegyetlenséggel vádolta meg Olaszországot és kinyilatkoztatta, hogy a menekültkérdés egy nagy probléma Európa számára.

Német hírességek is kiálltak már a német kapitány mellett, mint például Jan Böhmermann, aki már most anyagi támogatásáról is biztosította a német kapitányt a jogi kiadásokat illetően, ill., hogy adománygyűjtésbe fog kezdeni érte. Erre egyébként már korábban is volt példa, amikor a szintén német kapitánynak a Lifeline hajó elkobzása után 200.000 Eurót gyűjtöttek össze, ő Máltán kötött ki illegálisan.

Carola Rackete Twitter bejegyzése röviddel a partraszállás előtt (Android készülékre):

https://twitter.com/seawatchcrew/status/1144762858951139328?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1144762858951139328&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bild.de%2Fpolitik%2Fausland%2Fpolitik-ausland%2Fsea-watch-3-legte-in-lampedusa-an-kapitaenin-carola-rackete-festgenommen-62959354.bild.html

Napokon keresztül ment nemzetközi szinten a vita, hogy mi legyen a hajóval, mivel egyik nemzet sem akarta vállalni, hogy felvegye a menekülteket. Szerdán döntött úgy a német kapitány, hogy az olasz vizekre evez és a tiltás ellenére is ott fog kikötni, mivel szerinte minden szempontból kimerültek a menekültek.

Carola Rackete igy nyilatkozott, mikor pár napja megkérdezték tőle, hogy mit gondol Salvini tiltásáról: “Hogy őszinte legyek, nincs időm arra, hogy a különböző hozzászólásokkal foglalkozzak. Az én feladatom az, hogy ezeket az embereket, akik a fedélzeten vannak, ellássam, és ez sok időmbe telik, éjjel-nappal. Salvini számomra ebben a helyzetben a háttérbe szorul.”

Olaszország köztudottan bezárta a kikötőit a nemzetközi menekülthajók előtt. 2014 óta több, mint 12.000 ember halt meg a tengeren Libiából Európába való menekülés közben. Az UN-Menekültügyi szervezet (UNHCR) ezért a világ leghalálosabb tengeri átjárójának nevezete el a Földközi-tengert.

Mindezek ellenére Németországban a Kiel-ből és igen tehetős szülőktől származó Carola Rackete Sea-Watch kapitányát hősként ünneplik és egyes német politikusok már a szabadon engedését követelik. A köztársasági miniszter szerint “Aki emberéleteket ment, nem lehet bünöző”. Ezért szerinte nem büntethető.

FORRÁS:
https://www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/sea-watch-3-legte-in-lampedusa-an-kapitaenin-carola-rackete-festgenommen-62959354.bild.html?fbclid=IwAR3T2jUOljNqH3O7a0nPXGzltVug2TnFHjJwiuqH_l2lN9uxvLvd-g1QUow

https://www.welt.de/politik/ausland/article196078121/Sea-Watch-3-Kapitaenin-festgenommen-Boehmermann-schaltet-sich-ein.html

https://www.kn-online.de/Kiel/Carola-Rackete-aus-Kiel-Fahre-trotz-Verbot-mit-Sea-Watch-3-nach-Italien

https://www.rbb24.de/politik/beitrag/2019/06/seawatch-kapitaenin-rackete-festnahme-fluechtlinge-lampedusa.html


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.