A tiltás ellenére is kikötött a Sea-Watch az olasz partokon, a német kapitánynőt elfogták.

Két hétig várakozott a tengeren a német Sea Watch 3 nevezetű hajó, melynek német kapitánya, Carola Rackete (31), 53 menekültet vett föl Libia partjairól egy gumicsónakból még június közepén. Ebből most 40 ért partot, 13-at egészségügyi okokból már korábban Lampedusiába szállítottak.

A Sea-Watch megtámadta az Emberi Jogok Európai Bíróságán Strasbourgban (EGMR) az olaszországi döntést, miszerint illegális kikötni Olaszország partjain menekülthajóknak, és gyorseljárásban segítséget kért, hogy kiköthessen a menekültekkel. Ezt azonban a bíróság elutasította. Most ezt a Sea-Watch szervezet rendkívűli módon kritizálja, mondván: “Egyedül lettek hagyva, senki nem akart nekik segíteni.”

Az olasz hatóságok tiltása ellenére a hajó az olasz Lampedusa szigeten kötött ki, ahol a német kapitányt rögtön őrizetbe vették és embercsempészetben való segítséggel vádolják. Az ügyészség házi őrizetben tartja, 3-10 évig tartó börtönbüntetésre számíthat. A menekültek közben már a szárazföldön vannak, átmeneti szállókon. 5 ország jelezte, hogy felveszi a menekülteket, köztük Németország, Luxemburg, Franciaország és Portugália. A hajón 22 fő legénység volt.

Az olasz belügyminiszter, Salvini élesen kritizálta a Sea-Watch szervezetet, akik szerinte bűnöző bandákat akarnak Afrikából Európába illegálisan szállítani és kalózoknak nevezte őket. Salvini büszkén tette közzé a Twitteren, hogy a “feladat teljesítve”, vagyis a hajót elkobozták, a kapitányt őrizetbe vették.

A Sea-Watch vezetősége, Johannes Bayer, helyeselte a német kapitány cselekedetét, hiszen emberéleteket mentett. Twitteren a német kapitány is azt vallotta, hogy helyesen cselekedett és nem tenne semmikor sem másképp.

A német Evangélikus Egyház (EKD) elítélte Olaszország lépését ezzel indokolva “Egy fiatal nőt egy Európai országban letartóztatnak, mert emberéleteket mentett meg és biztonságos országokba szállította őket. Ez egy szégyen Európára nézve!”

A zöldpárt vezetője, Robert Habeck, szintén kegyetlenséggel vádolta meg Olaszországot és kinyilatkoztatta, hogy a menekültkérdés egy nagy probléma Európa számára.

Német hírességek is kiálltak már a német kapitány mellett, mint például Jan Böhmermann, aki már most anyagi támogatásáról is biztosította a német kapitányt a jogi kiadásokat illetően, ill., hogy adománygyűjtésbe fog kezdeni érte. Erre egyébként már korábban is volt példa, amikor a szintén német kapitánynak a Lifeline hajó elkobzása után 200.000 Eurót gyűjtöttek össze, ő Máltán kötött ki illegálisan.

Carola Rackete Twitter bejegyzése röviddel a partraszállás előtt (Android készülékre):

https://twitter.com/seawatchcrew/status/1144762858951139328?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1144762858951139328&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bild.de%2Fpolitik%2Fausland%2Fpolitik-ausland%2Fsea-watch-3-legte-in-lampedusa-an-kapitaenin-carola-rackete-festgenommen-62959354.bild.html

Napokon keresztül ment nemzetközi szinten a vita, hogy mi legyen a hajóval, mivel egyik nemzet sem akarta vállalni, hogy felvegye a menekülteket. Szerdán döntött úgy a német kapitány, hogy az olasz vizekre evez és a tiltás ellenére is ott fog kikötni, mivel szerinte minden szempontból kimerültek a menekültek.

Carola Rackete igy nyilatkozott, mikor pár napja megkérdezték tőle, hogy mit gondol Salvini tiltásáról: “Hogy őszinte legyek, nincs időm arra, hogy a különböző hozzászólásokkal foglalkozzak. Az én feladatom az, hogy ezeket az embereket, akik a fedélzeten vannak, ellássam, és ez sok időmbe telik, éjjel-nappal. Salvini számomra ebben a helyzetben a háttérbe szorul.”

Olaszország köztudottan bezárta a kikötőit a nemzetközi menekülthajók előtt. 2014 óta több, mint 12.000 ember halt meg a tengeren Libiából Európába való menekülés közben. Az UN-Menekültügyi szervezet (UNHCR) ezért a világ leghalálosabb tengeri átjárójának nevezete el a Földközi-tengert.

Mindezek ellenére Németországban a Kiel-ből és igen tehetős szülőktől származó Carola Rackete Sea-Watch kapitányát hősként ünneplik és egyes német politikusok már a szabadon engedését követelik. A köztársasági miniszter szerint “Aki emberéleteket ment, nem lehet bünöző”. Ezért szerinte nem büntethető.

FORRÁS:
https://www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/sea-watch-3-legte-in-lampedusa-an-kapitaenin-carola-rackete-festgenommen-62959354.bild.html?fbclid=IwAR3T2jUOljNqH3O7a0nPXGzltVug2TnFHjJwiuqH_l2lN9uxvLvd-g1QUow

https://www.welt.de/politik/ausland/article196078121/Sea-Watch-3-Kapitaenin-festgenommen-Boehmermann-schaltet-sich-ein.html

https://www.kn-online.de/Kiel/Carola-Rackete-aus-Kiel-Fahre-trotz-Verbot-mit-Sea-Watch-3-nach-Italien

https://www.rbb24.de/politik/beitrag/2019/06/seawatch-kapitaenin-rackete-festnahme-fluechtlinge-lampedusa.html

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Egyre több menekült jön a balkáni útvonalon Németországba, aggódik a belügyminiszter

Egyre több menekült jön a balkáni útvonalon Németországba, aggódik a belügyminiszter
Az ukrajnai háború árnyékában egyre több szíriai és afganisztáni menekült érkezik Németországba a ...

Németország gáztárolói 90%-on vannak és épülnek az LNG üzemek

Németország gáztárolói 90%-on vannak és épülnek az LNG üzemek
Bár Oroszország leállította a Németországba irányuló gázszállításokat, az ország gáztárolói mostanra majdnem megteltek. ...

A német Bundesbank elhúzódó gazdasági visszaesésre számít Németországban

A német Bundesbank elhúzódó gazdasági visszaesésre számít Németországban
Németországban augusztusban csaknem 8%-kal emelkedtek az árak az előző évhez képest. Ez főként ...

Repülővel csempészték az embereket Európába, az Europol közbelépett

Repülővel csempészték az embereket Európába, az Europol közbelépett
Hat ország Europol-nyomozói csaptak le egy embercsempészbandára. A gyanúsítottak magánrepülőgépekkel és hamisított diplomáciai ...

Berlinben októbertől jön a 29 Eurós havi jegy a tömegközlekedésben – az országosról a héten döntenek

Berlinben októbertől jön a 29 Eurós havi jegy a tömegközlekedésben - az országosról a héten döntenek
Berlin polgármestere Franziska Giffey úgy döntött, hogy a Németországban szeptemberben lejárt 9 Eurós ...

Németország: Október 1-től több millió oltási bizonyítvány jár le – új koronaszabályok az új járványügyi törvénnyel

Németország: Október 1-től több millió oltási bizonyítvány jár le - új koronaszabályok az új járványügyi törvénnyel
Az új járványügyi törvénnyel életbe lépnek az őszi és téli korona-szabályok. Októbertől az ...

Ausztriában decembertől jön az áramár-stop – 2900 kWh fogyasztásig 10 Cent lesz

Ausztriában decembertől jön az áramár-stop - 2900 kWh fogyasztásig 10 Cent lesz
Az osztrák kormány segélycsomagról döntött, ami a privát háztartások áramfogyasztását érinti. Rezsiszámla kedvezményt ...

Németország: Októbertől bruttó 12 Euró lesz a minimálbér óránként, tovább nőhet az infláció

Németország: Októbertől bruttó 12 Euró lesz a minimálbér óránként, tovább nőhet az infláció
Október 1-jén a németországi bruttó minimálbér óránként 12 Euróra emelkedik. Az alacsony keresetűek ...

Reális lehet a “Blackout”, vagyis a tartós áramkimaradás Németországban

Reális lehet a "Blackout", vagyis a tartós áramkimaradás Németországban
A Német Városok és Települések Szövetsége a feszült energiaellátási helyzetre való tekintettel széleskörű ...

Bajorországban, Ansbachban támadt egy afgán menekült járókelőkre késsel és Allahu Akbar-t kiáltott

Bajorországban, Ansbachban támadt egy afgán menekült járókelőkre késsel és Allahu Akbar-t kiáltott
Csütörtök este több járókelőre is rátámadt késsel egy férfi a bajorországi Ansbachban, akit ...

Németország: Okt. 1-től FFP2 maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben – új járványügyi törvény

Németország: Okt. 1-től FFP2 maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben - új járványügyi törvény
A Bundestag szavazott a járványügyi törvény módosításáról. A jogszabálycsomag általában szigorúbb követelményeket ír ...