A Tönnies húsgyár miatt ismét szigorításokat vezetnek be Gütersloh-ban

Ma délelőtt adott sajtótájékoztatót Armin Laschet, Nordrhein-Westfalen miniszterelnöke.

Miután a Tönnies húsgyárban Nordrhein-Westfalen-ben kitört a koronavírus járvány, Gütersloh-ban elrendelték az ismételt szigorításokat.

Most előszór történt, hogy Németországban egy városban ismét be kell vezetni a szigorításokat, melyek márciusban voltak érvényesek, mondta NRW miniszterelnöke, Armin Laschet.

A szigorítások első körben június 30-ig fognak tartani és a szomszédos Warendorf-ra is kiterjesztik az óvatosság miatt.

Ez tehát ismét azt jelenti, hogy az emberek csak egy háztartásból találkozhatnak egymással, illetve családból és maximum két ember lehet együtt nyilvános helyeken.

A szabadidős tevékenységek nem lehetségesek zárt helyeken, kiállítások, múzeumok ismét bezárnak. Az éttermek nyitva maradhatnak, de csak egy háztartásban élők mehetnek oda. Grillezés a parkokban tilos, de a városból nem tilos elutazni.

Gütersloh-ban van eddig a legnagyobb fertőzés Németországban. A gyár 7 000 dolgozója közül immár 1 553 pozitív, a legtöbben a gyár húsfelvágó részlegéről. Nem gyári dolgozók közül idáig 24 embernél volt pozitív a teszt.

A miniszterelnök nehezményezi, hogy a cég nem működik mindenben együtt. A dolgozók adatait csak hivatalos felszólításra adták ki, az adatvédelmi okokra hivatkozva, pedig ez járványügyi helyzetben nem érvényes. A cég okozta károkat a krízishelyzet után mérik fel.

Teszteléseket kibővíteni, karanténokat ellenőrizni

A hivatalok a lakosság körében jelentősen kiterjesztik a tesztek elvégzését. A külföldi dolgozók számára tolmácsokat helyeztek ki. A rendőrség kíséri a mobil teszt-csapatot. Szükség esetén a hivatalok erőszakkal is rávehetnek bárkit, hogy alávessék magukat a tesztnek. Ezzel egyidőben humanitárius intézkedéseket is bevezetnek az érintetteknek. Napi egy étel nem elég. A karanténban lévő emberek intenzív gondoskodásra szorulnak, mondta Laschet.

Egyelőre a karantén betartása nehézkesen ment, mivel 7 000 dolgozóról és családjukról van szó. Ezért Nordrhein-Westfalen kormányzata több rendőrt is küldött a helyszínre, akik ellenőrizni fogják a karanténban lévő embereket.

Az iskolák és óvodák a 370 000 lakosú Gütersloh-ban már bezártak, a gyártást a gyárban pedig leállították.

Az embereket nem szabad megbélyegezni

Laschet figyelmeztetett, hogy a Gütersloh-i embereket nem szabad megbélyegezni. Ezt arra hivatkozva mondta, hogy állítólag a környező üdülőhelyekről elutasították az innen érkező vendégeket. Egy házaspárt Gütersloh-ból pedig Usedom szigetén felszólítottak, hogy hagyják el az üdülőhelyet a tervezettnél korábban.

 

FORRÁS: www.tagesschau.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.