Aeroszolkutatók szerint mindegy, hogy a szabadban hány ember találkozik

A koronavírus a szabadban nem terjed aeroszol

Német vezető aeroszol kutatók nyílt levelet írtak a német kormánynak és a vezetőknek. A levélben arra hívták fel a döntéshozók figyelmét, hogy változtatni kell lezárásokon. Az embereknek tudniuk kell, hogy az aeroszol főleg a beltéri helységekben veszélyes, írják a levélben.

Szinte biztos, hogy a koronavírus elsősorban a levegőben terjed. A kutatók levélben leírják, hogy sajnálatosnak tartják, hogy a kutatási eredményeiket nem veszik a döntéshozók figyelembe.

A fertőzési veszély elsősorban a lakásokban, irodákban, osztálytermekben lép föl.

De a zárt térben a fertőzés veszély sem akkor lép fel, ha két embert találkozik, hanem ha a helyiségben rosszul van szellőztetve.

Ezért nem eredményre vezetőek azok a viták, amik a zsúfolt sétálóutcákról, sörkertekről, a kocogás vagy kerékpározás bármilyen korlátozásáról szólnak.

A kocogás közbeni maszk-kötelezettség inkább szimbolikus jellegű, mert a járványügyi helyzetre semmilyen ismert hatása nincs, írják a kutatók a levélben. A fertőzések szinte kizárólag csak zárt térben történnek.

A szabadban nagyobb találkozásokkor sem fertőződnek meg az emberek, annál inkább pl. a buszon.

A kijárási szigorítások sem annyira hatékonyak, mint ahogyan azt feltételezik. A titkos találkozók ellenben a zárt térben, amikre ilyenkor számítani lehet, annál károsabbak.

Ezek helyett a szakemberek azt tanácsolják, hogy minél rövidebb ideig tartózkodjanak az emberek zárt térben, gyakori kereszthuzattal, a belső tereket légtisztítókkal kell fölszerelni pl. irodákban, iskolákban, idősotthonokban.

Ezeknek a szabályozásoknak a kombinációjával az emberek is visszanyerhetnének pár dolgot a szabadságukból a mostani nehéz időkben, írják a levélben.

Az aláírók közé tartozik az Aeroszol Kutatási Társaság elnöke, Christof Asbach, főtitkára Birgit Wehner  és a Nemzetközi Aeroszol az Orvoslásban Társaság korábbi elnöke, Gerhard Scheuch.

A politikusok a bejelentést különbözőképpen fogadták.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.