Agresszívan lépett föl a rendőrség Hamburgban a Klíma-demón – VIDEO

Szeptember 20-án, pénteken volt nemzetközileg a legnagyobb tüntetése a “Fridays for Future”mozgalomnak, Németország szerte pedig minden nagyobb városban immáron felnőttek is kimentek az utcára a klímaváltozás és a politikai tétlenség ellen tüntetni.

Mi a “Fridays for Future” (FFF) mozgalom?

A mozgalom a tavaly péntekenként iskola helyett a svéd parlamentnél ülősztrájkba kezdő, akkor 15 éves Greta Thunberg akciójából nőtt ki, és világszerte a jövőjüket féltő fiatalok csatlakoznak hozzá a legtöbben, az FFF közleményeiben arra biztat minden generációt, minden tanulót, nyugdíjast és munkavállalót, hogy csatlakozzon a sztrájkhoz: a klímaváltozás mindannyiunk jövőjét fenyegeti, és a tudományos vizsgálatokban igazolt és előrejelzett katasztrofális következményeket csak akkor enyhíthetjük, ha felhívjuk a társadalom figyelmét a válsághelyzetre, és azonnali cselekvésre kényszerítjük a döntéshozókat. Németországban hónapok óta nagy vitát vált ki, hogy minden pénteken rengeteg iskolából hiányoznak a diákok, mert tüntenti mennek. Nagyon úgy tűnik, hogy a mozgalom nemzetközi szinten is erőteljesen növekszik, de Németországban mindenképpen.

Hamburg, szeptember 20, péntek

A klimademo-hoz (ahogy a németek mondják) Németország legtöbb nagyvárosa és kisebbek is csatlakoztak pénteken, Hamburgban a rendőrség szerint 70.000 ember vonult ki az utcára.

A tüntetők között voltak az un. “Maradjülve!” (“Sitzenbleiben!”) szervezet, céljuk, hogy káoszt okozzanak azzal, hogy autóval forgalmas helyekre odaüljenek, ezzel megbénítva az autóforgalmat. Ez történt pénteken Hamburgban is, de más városokban is. Úgy tűnik, csak Hamburgban avatkozott be a rendőrség kicsit erőszakosabban, amire aztán nem csak Twitteren érkeztek a videók, ahol látni, hogy a rendőrség erőszakot alkalmazott egy békés, előre bejelentett demonstrációnál, de rengeteg panasz érkezett a rendőrségre.

 

Állítólag brutális eljárással távolították el a békésen ülő demonstrálókat, akik nem akartak a többszöri felszólításra sem felállni és elmenni. A Twitteren közzétett videókon látszik, hogy a rendőrök több alkalommal is olyan speciális fogásokat alkalmaztak, az un. un. “Schmerzgriff”-eket, amelyek kifejezetten a fájdalom fokozására használatosak.

A hamburgi rendőrség kiáll az emberei mellett és ezt közölte:

“Nyugodtan, megfontoltan és szakszerűen jártak el a rendőrök, betartva az egységes németországi ülő-demonstrációt feloldó szabályokat. Sajnálatos, hogy egy pár ember megpróbál egy békés demonstrációt ilyen módon a saját céljuk érdekében felhasználni.” 

A mozgalom “Sitzenbleiben!” előre jelezte, hogy a jövőben nagyon sok ilyen akcióra kell, hogy számítsunk.

 

FORRÁS: Spiegel Online

Tetszett a cikk?

  • Regisztrálj és szólj hozzá
  • Kövess minket a Facebookon 
  • Oszd meg
  • Regisztrálj és adj fel az oldalon apróhirdetést
  • Regisztrálj és írj blogot németországi tapasztalataidról
  • Regisztrálj és az oldalon Te is bejegyzéseket adhatsz hozzá a Programok és a Látnivalók menüpont alatt

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.