Alsó-Szászországban a bíróság felfüggeszti a karantén-kötelezettséget a visszatérőknek

Niedersachsen-ben a bíróság feloldotta az általános karanténkötelezettséget a Németországba külföldről hazatérőknek. Ezzel azoknak a helyzetén könnyítettek, akiknek Svédországban van nyaralójuk és hazautazásukkor nem kell a 14 napos karantént letölteniük.

Eddig csak az ingázók voltak a karantén alól kivételek, vagy a külön engedéllyel rendelkezők.

“A szabadság jelentős mértékben való korlátozása”

A fertőzésvédelmi törvény kimondja, hogy karanténba  a beteg, ill. a beteg-gyanús embereknek kell vonulniuk. Az esetek számából a világnépesség arányában nézve azt a következtetést vonhatjuk le, hogy egy külföldről beutazó nem nevezhető általánosságban fertőző-gyanús embernek, mondta ki a bíróság.

A karanténban lévő emberek szabadsága nagymértékben lekorlátozódik. A bíró érvelése szerint, akkor lehet valakit karanténba zárni, hogy ha egy olyan országból érkezik vissza, amelyiket hivatalosan is egy magasan fertőzött országnak nyilvánítanak.

A tartományok idáig a közösen meghozott karantén-rendelkezésekhez tartották magukat, a tartományok azonban külön-külön is hozhatnak saját döntéseket.

Nordrhein-Westfalen miniszterelnöke Armin Laschet is azért érvel, hogy az Európából hazatérőknek ne kelljen karanténba vonulniuk és, hogy a határok mielőbb legyenek megnyitva.

A politikában is egyre többen adnak hangot annak, hogy  a határzár nem a jó megoldás.

Horst Seehofer belügyminiszter már múlt héten nyilatkozta, hogy a határok május 15-ig vannak lezárva, a további intézkedésekről a héten döntenek.

FORRÁS: www.tagesschau.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.