Amit a frankfurti tettesről tudni lehet, sajtótájékoztató

Miután a férfi hétfőn reggel Frankfurtban egy gyereket és édesanyját egy gyorsvonat elé lökte, kiderült, hogy Svájcban már napok óta keresték. Ott egy szomszédot fenyegetett és fojtogatott, erre föl elfogató parancsot adtak ki ellene. Ezen kívül pszichés problémákkal is küzd. – írja az Ntv cikke.

A férfi a múlt hét csütörtökön egy szomszédját késsel fenyegetett meg, fojtogatta a nőt, majd bezárta. Ezután szökött meg. – mondta a szövetségi rendőrség elnöke, Dieter Romann Berlinben.

Ezen kívül a 40 éves férfi bezárta feleségét és 3 gyermekét (1,3,4) a lakásba, Wädenswil-ben, erről tudósított a Zürichi Kanton rendőrsége.

Ezelőtt csupán egy jelentéktelenebb közlekedési kihágása volt.

A férfi “pszichiátriai problémákkal” küzdött és ezért kezelésen is vett részt, mondta a Thomas Brändli államügyész egy zürichi sajtótájékoztatón. Továbbiakban még elmondták, hogy Zürichben élt és a pszichiátriai problémái miatt betegszabadságon volt, 2019 eleje óta nem is dolgozott.
A házkutatás során, melyre csak most került sor, nem találtak arra utaló jeleket, hogy radikalizálódott volna, vagy bármilyen ideológiai motivációja lett volna, – mondta a zürichi rendőrfőnök, Bruno Keller.

Kihangsúlyozta, hogy “A feleségének és a szomszédnőnek meglepő volt a dühkitörése, és, hogy így még soha nem látták őt viselkedni”.

Ez a férfi lökte aztán hétfőn a sínek közé, a vonat elé a 8 éves kisfiút és édesanyját, a kisfiú halálosan megsérült, az anyuka megmenekült és sérülésekkel megúszta. Egy harmadik személyt, egy 78 éves nőt is megtámadott az afrikai férfi, de a nő szerencsére biztonságba tudta magát helyezni.

A férfiről semmilyen adat nem szerepelt az európai rendőrségi nyilvántartásba. A svájciak időközben egy külön stábot állítottak fel, ami csak a német kollegák munkáját támogatja.

Az Eritrea-ban született férfi az adatok alapján 2006-ban utazott be engedély nélkül Svájcba. 2008-ban Asyl-t (menekült státuszt) biztosítottak számára. Hosszú időn keresztül folyamatosan dolgozott és jól beilleszkedett, “a hatóságok szempontjából is, példamutatóan”.- mondta Romann.

A német belügyminiszter, Horst Seehofer Frankfurtban nyilatkozott: “hidegvérű gyilkosságnak” nevezete a tettet.

Seehofer a szabadsága után egy csúcstalálkozót fog összehívni, ahol a Deutsche Bahn AG és a Közlekedési Minisztériumból is részt vesznek, és azt fogják megtárgyalni, hogy hogyan lehetne a biztonsági intézkedéseket a német pályaudvarokon emelni. Seehofer nagyobb rendőrségi jelenlétet követel, egyébként már régóta.

Ezen kívűl még technikai megoldásokon is gondolkozni kell, a nagyobb biztonság érdekében. Például több bekamerázás a nyilvános helyeken.
Seehofer kihangsúlyozta, hogy egy nagyon komplex feladatról van szó, hiszen Németországban 5600 pályaudvar teljesen különböző struktúrákkal van felépítve.

Seehofer félbeszakította szabadságát, hogy a Belbiztonsági szakemberekkel tárgyalhasson. Hangsúlyozta, hogy nem csak erről az egy esetről van szó.

Az elmúlt hetekben több különböző súlyos bűntény volt. Habár az általános bűnözés csökkent, a biztonságérzet Németországban nagyon feszült. Az értékek csökkenéséről (Werte-Erosion) beszélt és, hogy egy társadalmi polarizáció (szétválás) figyelhető meg.

Emellett szóba hozta, hogy a jobboldali terrorizmus és szélsőségesség ellen is felveszik a harcot ugyanúgy, mint a bevándorlók által kialakult bűnözés ellen is, akárcsak az antiszemitizmus ellen.

A belügyminiszter még hozzátette, hogy nem tartja szükségesnek, hogy változtassanak a külföldieket érintő tartózkodási engedélyek szabályozásán, hiszen a tettes engedéllyel tartózkodott Svájcban és legálisan utazott be Németország területére.

FORRÁS:
https://www.n-tv.de/panorama/Mutmasslicher-Frankfurter-Taeter-hatte-psychische-Probleme-article21177121.html


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.