Április 1-től legális lesz a kannabisz Németországban 18 éves kortól! Jönnek a kannabisz-klubok?

A német kormánykoalíció egyik legnagyobb szociálpolitikai projektje, amely a végsőkig heves viták tárgya volt: a marihuána és a hasis bizonyos feltételek mellett legális lesz a felnőttek számára Németországban.
2024. február 23-án a Bundestag jóváhagyta a kannabisz ellenőrzött forgalomba hozatalát Németországban. A kábítószer birtoklása és termesztése április 1-től válik legálissá a felnőttek számára személyes használatra, számos feltételhez kötve, a koalíciós kormány által elfogadott törvény szerint.

A törvényre 407 képviselő szavazott igennel, 226 képviselő nemmel, 4 képviselő pedig tartózkodott; a törvényt várhatóan március 22-én fogadja el a Bundesrat.

A legalizálással a feketepiac visszaszorítását szeretnék elérni.

A törvényt nem kell jóváhagyni, de a tartományok kamarája elvileg összehívhatja a közvetítő bizottságot a Bundestaggal, és lassíthatja a folyamatot.
Közterületen 25 gramm birtoklása lesz megengedett

A fű szívása tilos lesz többek között az iskolákban, sportlétesítményekben és azok látótávolságán belül, konkrétan a bejárati terület légvonalban számított 100 méteres körzetében.

A legalizáció feltétele:

 • A 18 éves és idősebb felnőttek számára lesz engedélyezett
 • 25 gramm kannabisz birtoklása lesz közterületen engedélyezett
 • Otthon 50 gramm birtoklása lesz engedélyezett
 • Otthon max. 3 kannabisz növény birtoklása lesz engedélyezett

Legkésőbb 18 hónappal a törvény hatályba lépése után készítenek majd egy első értékelést, amely többek között a gyermekek és fiatalok védelmére gyakorolt hatását is vizsgálja.

Lauterbach szerint virágzik a feketepiac

A Bundestag döntése után Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter optimizmusát fejezte ki, hogy a kannabisz legalizálását a Bundesratban is elfogadják.

Bízik abban, hogy a Bundesrat belátja, hogy egy olyan problémát oldanak meg, amely már régóta fennáll, és segít leküzdeni a virágzó feketepiacot.
A hazai termesztésű kannabisz esetében a fogyasztók tudnák, honnan származik. Ráadásul a dílerekhez és más, sokkal veszélyesebb kábítószerekhez vezető út jelentősen hosszabb lenne.

A CDU/CSU és az AfD kritizálta a terveket

A CDU/CSU és az AfD ellenezte a terveket. A fogyasztás növekedésére és az egészségügyi rendszerre nehezedő további terhekre figyelmeztettek, az orvosok, pszichoterapeuták, ügyvédek és a rendőrszakszervezet kritikájára a tervvel kapcsolatban.

A CSU rámutatott a fogyasztás veszélyeire a 25 éves korig terjedő serdülők agyának fejlődésére.

Az AfD pedig a feketepiac fellendülését jósolta, különösen, hogy a kannabisz-klubok csak az év végén adhatnak el. A törvény gazdasági ösztönző csomag a szervezett bűnözés számára a párt szerint.

Azt érdemes megjegyezni, hogy nem érthető, miért engedélyezik korábban a fogyasztást és a birtoklást, mint a kannabisz-klubok létrejöttét, ahol legálisan lehet majd könnyen hozzájutniuk a tagoknak.
Amire sokan várnak már, a kannabisz-klubok

A kannabisz-klubok július 1-től kerülnek engedélyezésre, vagyis a nem kereskedelmi célú “termesztési társulások” (Cannabis Social Clubs, CSC), amelyekben max. 500, németországi lakcímmel rendelkező tag közösen termeszthet kannabiszt, és azt egymásnak személyes fogyasztásra eladhatja profit nélkül, tagonként és havonta legfeljebb 50 gramm mennyiségben. Ez havonta 25 kg mennyiségű kannabiszt engedélyez termesztésre.

A jövőben tehát létrejöhetnek a kannabisz-klubok a hagyományos egyesületek nyilvántartásában. A nonprofit marihuána-klubok meghatározott mennyiségű kannabiszt termeszthetnek és személyes fogyasztásra értékesíthetik azt, de csak a tagoknak és profit nélkül. A több klubban való tagság tilos lesz.

Ezek a szabályok vonatkoznak a klubokra:

 • Max. 500 tag
 • Min. 18 éves kor
 • Havonta max. 50 gramm tagonként
 • Kinevez egy függőségi és prevenciós tisztviselőt
 • Tilos a reklám
 • Tilos az alkohol
 • Tilos a fogyasztás a klubhelyiségekben
 • Minimális távolság az iskoláktól és az óvodáktól

Az eredeti tervek szerint az engedéllyel rendelkező üzletek és gyógyszertárak számára biztosították volna a kannabisz árusítását. Ezt azonban elvetették az EU aggodalma miatt, hogy ez az export megugrásához vezethet.
38
Mi a véleményed a kannabisz legalizálásáról Németországban?

A br24 bajor hírújság egy ilyen klub megalakulásáról számol be, amely már most borzolja a kedélyeket Bajorországban, Aschheim-ban, München közelében.

A havi tagsági díj 150 euró és már 270 érdeklődő regisztrált. Állítólag sok beteg ember is, akiknek orvosi okokból van szükségük a kannabiszra. Az online portál úgy ír erről, mint egy lehetséges első kannabisz-klubról Németországban.

A bio-üzletben jelenleg ruhákat, kozmetikumokat és élemiszert lehet vásárolni, a klub egy közvetlen szomszédos helyiségben lenne. Emiatt aggódnak a szülők, mivel a közelben egy játszótér is épül.

A kannabisz-klubokra lehet, hogy még helyenként várni kell

Steffen Geyer, a német Cannabis Social Clubs (CSC) szervezeteinek elnöke ugyanakkor úgy gondolja, hogy a jóváhagyások miatt pont Bajorországban valószínű, hogy addig húzzák majd a bevezetést, ameddig csak lehet. Ennek hátterében a pályázati eljárások hatósági jóváhagyása áll, mondja.

Elmondása szerint Berlinben már jó a kapcsolat a hatóságokkal, de Bajorországban teljesen más a helyzet.

Münchenben várhatóan a hatóságok július 1-ig nem tesznek semmit, és utána még három hónapig húzzák az engedélyeztetéseket.

Ennek oka, hogy a törvényben foglaltak szerint a hatóságoknak három hónapjuk van arra, hogy megvizsgálják egy klub engedélykérelmét. Csak ezután lehet jogi lépéseket tenni.
Idén valószínűleg nem lesz kannabisz-klub Bajorországban, véleménye szerint. Ennek a másik oka az lehet, hogy a kender növénynek időre van szüksége, mielőtt betakarítható.

A növényeknek két-három hónapra van szükségük ahhoz, hogy megnőjenek. Ez azt jelenti egy klub esetében, hogy ha minden simán megy, akkor is legkorábban valószínűleg 2024 őszén lehet legális kannabiszt adni a tagoknak. Feltéve, hogy a klubok betartják a szabályokat, olvashatunk a véleményről a Frankfurter Rundschau-ban.
KORÁBBI CIKK

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.