Áradás Németország szerte, és még nincs vége az esőzésnek

Áradások Németország szerte, és még nincs vége az esőzésnek

Németország több városában vízzel elöntött utcák, pincék és kidőlt fák vannak. Az Iserlohntól délre fekvő Altenában egy tűzoltó megfulladt a mentési munkák során. A Rheinland-Pfalz tartományban található Vulkaneifel körzet katasztrófa helyzetet rendelt el. Az ítéletidő folytatódik legalább péntekig, Baden-Württemberg is érintett.




A wetter.de meteorológusai legalább péntekig folyamatos esőzésre számítanak. Az elkövetkező éjjel és csütörtökön további viharok várhatók heves esőzésekkel – többek között Nordrhein-Westfalen déli részén, Rheinland-Pfalz és Baden-Württemberg tartományokban, valamint Saarland-ban. A front dél felé tolódik.

A heves esőzés és zivatar balesetekhez és számos tűzoltói bevetéshez vezetett Németország egyes részein. A Vulkaneifel (Rheinland-Pfalz) körzet katasztrófa helyzetet is elrendelt.

A helyzet nagyon súlyos, sok elárasztott utcánk és városunk van, ahová már nem lehet eljutni” – mondta Julia Gieseking kerületi ügyintéző. “A kerület iskoláinak holnap, csütörtökön zárva maradnak.”

Felszólítom a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthon és védje meg magát a víztől” – mondja Gieseking. Katasztrófa esetén a Bundeswehr segít. Járművekre is szükség lesz a járhatatlan utak miatt. A műveletek középpontjában az emberek megmentése áll. A sürgősségi szolgálatok alig tudnak gondoskodni az elöntött pincékről. “Annyi helyre kell kimenniük, hogy prioritásokat kell meghatároznunk.”




Nordrhein-Westfalent súlyosan érintette az esőzés

Az Iserlohntól délre fekvő Altenában egy tűzoltó megfulladt a mentési munkák során. A tűzoltóság korábban “több kisebb földcsuszamlásról” számolt be. Rengeteg a tennivaló, a helyzetet még most sem látják át pontosan.

A válságtanács a súlyos időjárás miatt tartott krízis ülést Hagenben. Legalább 200 helyszín van – mondta a város szóvivője. Különösen a város déli részét érintette az eső, aminek egy része már nem elérhető.

Ezenkívül egy idősek otthonát kiürítették a víz beáramlása miatt. A szülőket arra kérték, hogy ne küldjék gyermekeiket az óvodába. “A lehető legkevesebb közlekedés szeretnénk a városban” – hangsúlyozta a szóvivő. Az éjjeli heves esőzések után néhány óvodában is károk keletkeztek.

Áradások Németország szerte

Sachsenben egy férfi eltűnt

A szász Jöhstadt városban (Erzgebirgskreis) eltűnt egy férfi, akit kedden elsodort a víz. A rendőrség szerint a Steinbach körzet lakói kedden este próbálták bebiztosítani ingatlanjaikat a kiáradó folyó ellen, eközben az egyik lakót elsodorta az áradás.

A szomszédok minden mentési kísérlete kudarcot vallott. A keresés a Steinbach magas vízállása és a domborzati viszonyok miatt nehéz – közölte a rendőrség. A rendőrségi helikoptereken kívül több kutató kutyát és számos sürgősségi szolgálatot használtak fel a keresésre.




Baden-Württembergben állítólag egy 81 éves férfi hétfőn este a Jagst folyóba zuhant, miközben a házán dolgozott a nagy esőzések után. Ő is eltűnt. “Nem számítunk arra, hogy az illetőt még életben találjuk” – hangzott el. Ugyanakkor folytatódik a keresés ott, ahol a mentőszolgálatok biztonságosan dolgozni tudnak.

Az erkrathi lakosok nem zuhanyozhatnak és nem moshatnak

Erkrathban (Nordrhein-Westfalen) is súlyos áradások voltak. Reggel a város a közösségi médián keresztül felszólította a lakosokat, hogy “ne termeljenek több szennyvizet, és ha lehetséges, csak WC-t használjanak“. Ennek megfelelően kerülni kell a “zuhanyzást, mosogatást és mosogatógép használatát“, hogy ne súlyosbítsák a helyzetet. A tartósan erős esőzések miatt a csatornák nagyon telítettek.

Az autósokat arra kérték, hogy ne vezessenek ott, ahol magas a vízállás. Az elárasztott területeken nem szabad vezetni. Ezenkívül egy kollégium mintegy 100 lakosának el kellett elhagynia szállását az áradás miatt.




A tűzoltóságot Nordrhein-Westfalen más városaiban is folyamatosan riasztották. Düsseldorfban a tűzoltóság mintegy 180 időjárással kapcsolatos kiszállást hajtott végre.

A tűzoltóság közölte, hogy a pincék tele voltak vízzel, és az éjszaka alatt utcákat elárasztotta a víz.  A Märkisches Kreisben a rendőrség járhatatlan utcákról és az épületekbe beáradó vízről számolt be, miután Iserlohnban egy gát áttört.

Mettmannban egy idősek otthonának egyik alkalmazottja súlyosan megsérült egy leeső fa miatt, és majdnem megfulladt.

Egy segítő addig tudta tartani az asszony fejét a víz felett, amíg a tűzoltók kiszabadították a csapdába esett nőt – közölte a tűzoltóság. Az éjszaka folyamán a nő és kollégái megpróbálták megvédeni az épületet a víztől és homokzsákokat raktak ki. Eközben zuhant rá egy fa és temette maga alá. A helyszínen a víz tovább emelkedett, így a csapdába esett nő életveszélyben volt.

Áradás Németország utcáin és folyóin

A tűzoltóság állandó riasztásban volt Hofban

Hof bajor kerületében a járási hivatal kedd este katasztrófa helyzetet hirdetett meg a heves esőzés miatt. Ezt reggel feloldották. A hofi járási hivatal bejelentette, hogy az elmúlt órákban enyhült az időjárási helyzet. De még mindig sok a tennivaló. A mentőszolgálat az egész kerületben úton van és takarít.




Hof-ban az eső elárasztotta az utcákat és házakat. Különösen Naila, Selbitz, Köditz, Feilitzsch és Trogen érintettek.

Csaknem 1.000 tűzoltóval, valamint a Műszaki Segélyszervezet (THW) 140 tagja állandóan pincékből szivattyúzta a vizet, homokzsákokat szerzett, és az utakat tette újra vezethetővé.

A sok hívás miatt a régióban még a 112-es segélyhívószámot sem sikerült azonnal elérni – mondta a Bajor Vöröskereszt (BRK).

Két ember könnyebben megsérült egy közlekedési balesetben, amikor autójuk vizes úton nekicsúszott az ütközéskorlátnak. Kidőlt fák és időnként áramkimaradás is volt.

A tűzoltóság szóvivőjét meglepte a vihar súlyossága. Évek óta nem látott ilyen extrém időjárási viszonyokat. A német meteorológiai szolgálat adatai szerint 12 órán belül 80 liter víz esett.

A viharok Baden-Württemberget is elérték. Mannheimben és környékén a heves esőzések miatt fák dőltek ki és az utcákat elárasztotta a víz.

A parkoló járműveket kidőlt fák károsították meg. Sérültről nem tudni.

Hockenheimben is két autót kellett kimenteni, amelyek sofőrjei sikertelenül próbáltak áthajtani egy vízzel elárasztott utcán. Heidelbergben az utcákon lévő víz ideiglenesen akadályozta a forgalmat.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.