Áradás Németország szerte, és még nincs vége az esőzésnek

Áradások Németország szerte, és még nincs vége az esőzésnek

Németország több városában vízzel elöntött utcák, pincék és kidőlt fák vannak. Az Iserlohntól délre fekvő Altenában egy tűzoltó megfulladt a mentési munkák során. A Rheinland-Pfalz tartományban található Vulkaneifel körzet katasztrófa helyzetet rendelt el. Az ítéletidő folytatódik legalább péntekig, Baden-Württemberg is érintett.
A wetter.de meteorológusai legalább péntekig folyamatos esőzésre számítanak. Az elkövetkező éjjel és csütörtökön további viharok várhatók heves esőzésekkel – többek között Nordrhein-Westfalen déli részén, Rheinland-Pfalz és Baden-Württemberg tartományokban, valamint Saarland-ban. A front dél felé tolódik.

A heves esőzés és zivatar balesetekhez és számos tűzoltói bevetéshez vezetett Németország egyes részein. A Vulkaneifel (Rheinland-Pfalz) körzet katasztrófa helyzetet is elrendelt.

A helyzet nagyon súlyos, sok elárasztott utcánk és városunk van, ahová már nem lehet eljutni” – mondta Julia Gieseking kerületi ügyintéző. “A kerület iskoláinak holnap, csütörtökön zárva maradnak.”

Felszólítom a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthon és védje meg magát a víztől” – mondja Gieseking. Katasztrófa esetén a Bundeswehr segít. Járművekre is szükség lesz a járhatatlan utak miatt. A műveletek középpontjában az emberek megmentése áll. A sürgősségi szolgálatok alig tudnak gondoskodni az elöntött pincékről. “Annyi helyre kell kimenniük, hogy prioritásokat kell meghatároznunk.”
Nordrhein-Westfalent súlyosan érintette az esőzés

Az Iserlohntól délre fekvő Altenában egy tűzoltó megfulladt a mentési munkák során. A tűzoltóság korábban “több kisebb földcsuszamlásról” számolt be. Rengeteg a tennivaló, a helyzetet még most sem látják át pontosan.

A válságtanács a súlyos időjárás miatt tartott krízis ülést Hagenben. Legalább 200 helyszín van – mondta a város szóvivője. Különösen a város déli részét érintette az eső, aminek egy része már nem elérhető.

Ezenkívül egy idősek otthonát kiürítették a víz beáramlása miatt. A szülőket arra kérték, hogy ne küldjék gyermekeiket az óvodába. “A lehető legkevesebb közlekedés szeretnénk a városban” – hangsúlyozta a szóvivő. Az éjjeli heves esőzések után néhány óvodában is károk keletkeztek.

Áradások Németország szerte

Sachsenben egy férfi eltűnt

A szász Jöhstadt városban (Erzgebirgskreis) eltűnt egy férfi, akit kedden elsodort a víz. A rendőrség szerint a Steinbach körzet lakói kedden este próbálták bebiztosítani ingatlanjaikat a kiáradó folyó ellen, eközben az egyik lakót elsodorta az áradás.

A szomszédok minden mentési kísérlete kudarcot vallott. A keresés a Steinbach magas vízállása és a domborzati viszonyok miatt nehéz – közölte a rendőrség. A rendőrségi helikoptereken kívül több kutató kutyát és számos sürgősségi szolgálatot használtak fel a keresésre.
Baden-Württembergben állítólag egy 81 éves férfi hétfőn este a Jagst folyóba zuhant, miközben a házán dolgozott a nagy esőzések után. Ő is eltűnt. “Nem számítunk arra, hogy az illetőt még életben találjuk” – hangzott el. Ugyanakkor folytatódik a keresés ott, ahol a mentőszolgálatok biztonságosan dolgozni tudnak.

Az erkrathi lakosok nem zuhanyozhatnak és nem moshatnak

Erkrathban (Nordrhein-Westfalen) is súlyos áradások voltak. Reggel a város a közösségi médián keresztül felszólította a lakosokat, hogy “ne termeljenek több szennyvizet, és ha lehetséges, csak WC-t használjanak“. Ennek megfelelően kerülni kell a “zuhanyzást, mosogatást és mosogatógép használatát“, hogy ne súlyosbítsák a helyzetet. A tartósan erős esőzések miatt a csatornák nagyon telítettek.

Az autósokat arra kérték, hogy ne vezessenek ott, ahol magas a vízállás. Az elárasztott területeken nem szabad vezetni. Ezenkívül egy kollégium mintegy 100 lakosának el kellett elhagynia szállását az áradás miatt.
A tűzoltóságot Nordrhein-Westfalen más városaiban is folyamatosan riasztották. Düsseldorfban a tűzoltóság mintegy 180 időjárással kapcsolatos kiszállást hajtott végre.

A tűzoltóság közölte, hogy a pincék tele voltak vízzel, és az éjszaka alatt utcákat elárasztotta a víz.  A Märkisches Kreisben a rendőrség járhatatlan utcákról és az épületekbe beáradó vízről számolt be, miután Iserlohnban egy gát áttört.

Mettmannban egy idősek otthonának egyik alkalmazottja súlyosan megsérült egy leeső fa miatt, és majdnem megfulladt.

Egy segítő addig tudta tartani az asszony fejét a víz felett, amíg a tűzoltók kiszabadították a csapdába esett nőt – közölte a tűzoltóság. Az éjszaka folyamán a nő és kollégái megpróbálták megvédeni az épületet a víztől és homokzsákokat raktak ki. Eközben zuhant rá egy fa és temette maga alá. A helyszínen a víz tovább emelkedett, így a csapdába esett nő életveszélyben volt.

Áradás Németország utcáin és folyóin

A tűzoltóság állandó riasztásban volt Hofban

Hof bajor kerületében a járási hivatal kedd este katasztrófa helyzetet hirdetett meg a heves esőzés miatt. Ezt reggel feloldották. A hofi járási hivatal bejelentette, hogy az elmúlt órákban enyhült az időjárási helyzet. De még mindig sok a tennivaló. A mentőszolgálat az egész kerületben úton van és takarít.
Hof-ban az eső elárasztotta az utcákat és házakat. Különösen Naila, Selbitz, Köditz, Feilitzsch és Trogen érintettek.

Csaknem 1.000 tűzoltóval, valamint a Műszaki Segélyszervezet (THW) 140 tagja állandóan pincékből szivattyúzta a vizet, homokzsákokat szerzett, és az utakat tette újra vezethetővé.

A sok hívás miatt a régióban még a 112-es segélyhívószámot sem sikerült azonnal elérni – mondta a Bajor Vöröskereszt (BRK).

Két ember könnyebben megsérült egy közlekedési balesetben, amikor autójuk vizes úton nekicsúszott az ütközéskorlátnak. Kidőlt fák és időnként áramkimaradás is volt.

A tűzoltóság szóvivőjét meglepte a vihar súlyossága. Évek óta nem látott ilyen extrém időjárási viszonyokat. A német meteorológiai szolgálat adatai szerint 12 órán belül 80 liter víz esett.

A viharok Baden-Württemberget is elérték. Mannheimben és környékén a heves esőzések miatt fák dőltek ki és az utcákat elárasztotta a víz.

A parkoló járműveket kidőlt fák károsították meg. Sérültről nem tudni.

Hockenheimben is két autót kellett kimenteni, amelyek sofőrjei sikertelenül próbáltak áthajtani egy vízzel elárasztott utcán. Heidelbergben az utcákon lévő víz ideiglenesen akadályozta a forgalmat.

Forrás

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: “A német kettősmérce visszataszító”

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: "A német kettősmérce visszataszító"
A szivárványos One-Love-Binde karszalag vitája végigsöpört a világbajnokságon, Németország pedig nagyon elszánt volt ...

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től
Utazás Európán át éjszakai vonattal Stuttgartból. December 11-én új vasúti menetrend lép életbe ...

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak
Az magas infláció miatt a németek inkább az olcsóbb vajat választják az élelmiszerüzletekben. ...

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból
A felső-bajorországi Manching Kelta és Római Múzeumot kirabolták. A város lakosai számára azonban ...

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban
Sokk a düsseldorfi sétálóutcában: egy terepjáró 84 éves sofőrje elveszítette az uralmát a ...

Jogtalan volt a járványügyi kijárási kotlátozás Bajorországban 2020-ban

Jogtalan volt a járványügyi kijárási kotlátozás Bajorországban 2020-ban
A lipcsei bírák két koronavédelmi intézkedéssel foglalkoztak. Az egész napos kijárási korlátozás Bajorországban ...

Visszamenőleg januártól lesz érvényes a gázárstop Németországban

Visszamenőleg januártól lesz érvényes a gázárstop Németországban
Elkészült a gázárstop törvénytervezete, amely márciustól lép életbe, de visszamenőleg januártól lesz érvényes. (adsbygoogle ...

Megszűnik az oltáskötelezettség az egészségügyben és az ápolásban jövőre Németországban

Megszűnik az oltáskötelezettség az egészségügyben és az ápolásban jövőre Németországban
Az év végén jár le a járványügyi törvény, amely oltáskötelezettséget ír elő az ...

Németországban a katasztrófavédelmi hivatal januártól áramkimaradásokkal számol

Németországban a katasztrófavédelmi hivatal januártól áramkimaradásokkal számol
A német katasztrófavédelmi hivatal vezetője szerint nagyon könnyen előfordulhat, hogy ezen a télen ...

Németországban 2023. március 31-ig írhat ki az orvos betegnek telefonon keresztül

Németországban 2023. március 31-ig írhat ki az orvos betegnek telefonon keresztül
Enyhébb légzőszervi megbetegedések esetén továbbra is beteget tudunk jelenteni telefonon keresztül Németországban. (adsbygoogle = ...

Propán-gáz tartályvonatok ütköztek Niedersachsen-ben, Gifhorn-ban – vonatkiesésekre és késésekre kell számítani

Propán-gáz tartályvonatok ütköztek Niedersachsen-ben, Gifhorn-ban - vonatkiesésekre és késésekre kell számítani
“Bármilyen szikra katasztrófát okozhat” – mondta a rendőrség. Mivel egy balesetben megsérült tehervonatból ...