Árvíz helyzet Németországban – több ember is eltűnt Bajorországban – Passauban rendkívüli állapot

Az alsó-bajorországi Passau városa az árvízhelyzet várható súlyosbodása miatt rendkívüli állapotot hirdetett ki. Markus Söder miniszterelnök szerint a bajorországi árvízhelyzet továbbra is súlyos. A Duna legmagasabb vízállása továbbra is Regensburgban és Passauban várható – mondta a CSU politikusa a müncheni kabinetülést követően. A keddi nap hírei az árvízről délutánig összefoglalva.
Friss hírek kedd délután:

Miután a Duna vízszintje Passauban az árvízi információs szolgálat (HND) szerint délben elérte a tíz métert, jelenleg ismét csökken. A vízszint 15 órakor 9,93 méteren állt. A város korábban rendkívüli állapotot hirdetett ki az árvízhelyzet várható romlása miatt, akárcsak Regensburg és több más kerület.

Még egy-két nap feszültség várható Regensburgban

Regensburg főpolgármestere feszültnek minősíti a városban kialakult árvíz helyzetet. „Még egy-két napig igazi feszültségre számíthatunk, sok aggodalomra, hogy a bevezetett védelmi intézkedések kitartanak-e” – mondta Gertrud Maltz-Schwarzfischer ma délután Markus Söder bajor miniszterelnök felső-pfalzi látogatásán. A talaj nagyon nedves és szivacsos, mint egy kocsonya, mondta Maltz-Schwarzfischer. „Ez azt jelenti, hogy a helyzet feszült marad”. A Duna vízszintje jelenleg magas, még nem csökkent. Söder Regensburgban azt mondta, hogy a város tapasztalt, professzionális ha árvízvédelemről van szó. A talajvíz azonban mégis bizonytalanná teszi a helyzetet.

A rendőrség 52 óra elteltével mentett meg egy nőt egy fáról

Egy 32 éves nő több mint 52 órán keresztül várt egy fa tetején a bajorországi árvízzónában. A nőt egy drón segítségével találták meg a svábföldi Neu-Ulm Silberwald területén, majd helikopterrel mentették ki, közölte a kempteni rendőrség. A nő vasárnap óta számított eltűntnek.
Ausztria lezárja a Dunát a hajóforgalom elől

Ausztriában a Duna teljes szakaszát lezárják a hajóforgalom elől. Ezt az osztrák „via doanu” állami vízi közlekedési vállalat jelentette be. „Egy bizonyos vízszint felett a biztonság már nem garantált” – mondta Christoph Caspar, a „via donau” szóvivője. Az, hogy az intézkedés meddig marad érvényben, a további esőzésektől és a mellékfolyók vízmennyiségétől függ. A lezárás miatt egyes sétahajóknak Linzben kell kikötniük, ahol a Duna kifolyt a medréből. Útlezárásokra is sor kerül. A Duna Inn nevű mellékfolyójánál fekvő Schärdingben az árvízvédelmi töltéseket növelik, hogy megakadályozzák a nagyobb árvizeket.

Baden-Württemberg Lauffen-ben szennyvíz árasztja el a városközpontot

Ürülék, olaj, gyógyszer-maradványok és egyéb szennyeződések keveréke árasztja el a városközpontot, a mezőket és egy játszóteret Lauffen am Neckarban (Heilbronn körzet). A Lauffeni Városgazdálkodási Hivatal megerősítette, hogy az iszapréteg a csatornahálózatból származik. A szennyvíztisztító telep és a csatornahálózat a rendkívüli árvízhelyzet miatt teljesen túlterhelt.

Rems-Murr-Kreis-ban vége a katasztrófahelyzetnek, a hatóságok szerint a körzetben javult az árvízhelyzet.

Több ember is eltűnt a bajorországi árvíz sújtotta területeken. A müncheni belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az eltűntek száma reggel hét, a délelőtt folyamán öt, majd kora délután hat volt. Markus Söder (CSU) bajor miniszterelnök a délelőtti kabinetülést követően közölte, hogy a tartományban összesen hétre tehető az eltűntek száma.

“A helyzet rendkívül ingatag” – mondta a belügyminisztérium szóvivője. Az eltűntek számában olyan személyek is szerepelhetnek, akik azóta már bejelentést tettek a helyi hatóságoknál, de a jelentésüket még nem továbbították a müncheni központnak. „A pontos számokat ezért nem lehet tudni” – hangsúlyozta a szóvivő. Az eltűnt személyek között van egy svábföldi tűzoltó is. A 22 éves férfi Offingenben borult fel egy csónakban más tűzoltókkal együtt. A többieknek sikerült kimenteniük magukat.

Markus Söder miniszterelnök szerint a bajorországi árvízhelyzet továbbra is súlyos és kritikus. A Duna legmagasabb vízállása továbbra is Regensburgban és Passauban várható – mondta a CSU politikusa a müncheni kabinetülést követően.

Az elmúlt napokban több mint 60 ezer embert vetettek be a bajorországi áradások miatt, mondta Söder. Eddig több mint 6600 evakuálásra volt szükség. A minisztertanács reggel egyperces néma csenddel emlékezett meg az árvíz három ismert áldozatáról. Söder arról is beszélt, hogy legfeljebb hét eltűnt személyről van szó, bár ez a szám még emelkedhet.  Az tartomány együtt érez az érintettekkel, hangsúlyozta Söder.Az ő szenvedésük a mi szenvedésünk is”. Most azt remélik, hogy a következő két napban már nem súlyosbodik az árvíz helyzet.
Az alsó-bajorországi Passau városa az árvízhelyzet várható súlyosbodása miatt rendkívüli állapotot hirdetett ki. A Duna vízállása 13:30-kor tíz méteres a Duna árvízi információs szolgálat (HND) szerint. Az Inn tetőzése azonban nagyjából ugyanekkor éri el a Dreiflüssestadt-ot is, közölte a város szóvivője.

A hétfői heves esőzések miatt a városban hét méternél magasabb vízállásra számítanak. Passauban már számos utcát és teret lezártak az áradás miatt, és az iskolai tanítás is elmaradt. A buszközlekedés is akadozik, az óvárosba közlekedő járatok teljesen megszűntek. A tájékoztatás szerint különösen az óváros és a városközpont érintett. A város sürgősen figyelmeztetett arra, hogy senki ne menjen be az elöntött területekre. Az egész árvízzel sújtott területet mindenhol el kell kerülni. A három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz Passauban találkozik. Az árvízhelyzet Bajorországban tovább romlik, különösen a Duna mentén.

Nem lesz már olyan súlyos a helyzet, mint a 2013-as árvíznél

Kretschmann szerint Baden-Württemberg jól felkészült az árvízre: “Egyelőre egyáltalán nem reagálunk.”

Baden-Württemberg tartományi kormánya úgy véli, hogy jól felkészült a heves esőzésekre, miután a hétvégén a tartomány egyes részein áradások pusztítottak. „Régóta felkészültünk erre, és régóta aktívak vagyunk” – mondta Winfried Kretschmann miniszterelnök az újságíróknak Stuttgartban.Egyelőre nem reagálunk erre az eseményre, mert már reagáltunk rá” – tette hozzá. “A katasztrófavédelem professzionális hozzáállása megakadályozta, hogy egy igazi katasztrófa történjen, mint hogy például egy elektromos központ leálljon.
Kretschmann megismételte felhívását a kötelező általános természeti csapás biztosítás megkötésének bevezetésére: „Ezt nem lehet megkerülni” – mondta.

Marco Buschmann igazságügyi miniszter azonban makacsul elutasítja ennek végrehajtását. Thekla Walker környezetvédelmi miniszter a meglévő védőfelszerelések rendszeres felülvizsgálatát kéri. Az, hogy Baden-Württembergben két halálos áldozat is volt, tragikus. Eközben a Német Biztosítók Szövetsége ellenzi a kötelező árvízbiztosítást.

A bajor árvízi információs szolgálat szerint a magas vízállás miatt továbbra is feszült az árvízhelyzet. Az előrejelzések szerint azonban nem várható több heves esőzés, és a vízszint helyenként várhatóan jelentősen csökkenni fog. Az árvizek jelenleg a Dunára összpontosulnak.
Már öt áldozata van az áradásnak

A rendőrség jelentése szerint a bajorországi és a baden-württembergi árvíz halálos áldozatainak száma ötre emelkedett. Hétfőn a bajorországi Markt Rettenbachban egy nő lecsúszott az útról a vízbe az autójával, és később élettelenül mentették ki.

Az orvos már csak az 57 éves nő halálát tudta megállapítani. Az első vizsgálatok szerint a nő egy elárasztott úton közlekedett Markt Rettenbach közelében, miután áthajtott egy lezárt részen. A lezárt szakaszon a nő az autójával lecsúszott az út széléről. A vízszint ott olyan magas volt, hogy az autót azonnal körülvette a víz. A nő mobiltelefonján segélyhívást kezdeményezett, és közölte a mentőszolgálattal, hogy autója megtelt vízzel. Amikor azonban a vízügyi hatóság egyik munkatársa megtalálta az autót, az már szinte teljesen víz alá került, közölte a rendőrség. A hatóságok korábban négy halálesetről számoltak be az árvíz következtében.

Újra megnyitották a 9-es autópályát mindkét irányban

A 9-es autópályát, amelyet egy felső-bajorországi gátszakadás után részben lezártak, korlátozás nélkül megnyitották. A hétfőn München irányában felállított korlátozás reggelre ismét megszűnt – közölte a rendőrség az X-en. Ez azt jelenti, hogy az Ingolstadt-Süd és Langenbruck közötti szakaszon ismét teljes mértékben járható minden sáv. A torlódások felszámolása során a szakaszon kezdetben egyszerre csak 300 járművet engedtek közlekedni, ezt követően a forgalmi sávot többször is lezárták egy bizonyos időre. A régió más útjai, például a 16-os főút Manching és Ernsgaden között továbbra is le vannak zárva az árvíz miatt.
Járatkiesések a vonatoknál

A Baden-Württemberg és Bajorország egyes részein kialakult árvízhelyzet miatt a Deutsche Bahn vonatjáratai továbbra sem tud közlekedni egyes helyi és távolsági járatokon.

A Deutsche Bahn tájékoztatása szerint négy útvonalon továbbra is kiesések vannak. Ez érinti a Stuttgart-Ulm-Augsburg-München vonalon az Ulm és Augsburg közötti szakaszt, a Nürnberg-Donauwörth-Augsburg-München vonalon a Donauwörth és Augsburg közötti szakaszt, a München-Memmingen-Lindau vonalon a Buchloe és Memmingen közötti szakaszt, valamint a teljes Ulm-Memmingen-Kempten vonalat.

Röviden: München nyugatról és északról nem közelíthető meg. Összességében azonban a vasút továbbra is azt tanácsolja, hogy ne utazzanak vonattal Dél-Németországba.

A következő útvonalakon lesznek egyedi járatkimaradások és késések: München-Nürnberg-Erfurt-Berlin, Karlsruhe-Stuttgart-Ulm, Augsburg-München, Stuttgart-Mannheim-Frankfurt(M), München-Lindau-Bregenz-Zürich, Karlsruhe-Stuttgart-Crailsheim-Nürnberg, Augsburg-Kempten(Allgäu)-Oberstdorf, Nürnberg-Würzburg.

Tovább keresnek egy tűzoltót

A rendőrség szerint folytatódik a svábföldi árvizekben eltűnt tűzoltó keresése. Az áramlás jelenleg olyan erős, hogy a vízből való keresés túl kockázatos a mentőszolgálat számára – mondta Holger Stabik rendőrségi szóvivő. A keresést a szárazföldről és a levegőből folytatják. Ehhez drónokat és egy helikoptert is bevetnek. A mentőszolgálat attól tart, hogy a 22 éves fiatalember megfulladhatott.
A fiatalember vasárnap este a DLRG vízi mentőcsónakjában tartott Offingenben, a baden-württembergi határ közelében. A csónak, amelyben öten voltak, az erős áramlatok miatt felborult. Négy, 24 és 70 év közötti tűzoltónak sikerült a partra menekülnie.

Az állomások az évszázad csapadékmennyiségét jelentik

Az előzetes adatok szerint Németország déli részén több helyen is több csapadék hullott az elmúlt napokban, mint 50-100 évente egyszer. Thomas Deutschländer, a Német Meteorológiai Szolgálat meteorológusa szerint az évszázad csapadékáról beszélhetünk. „Ez különleges, de nem teljesen kivételes. Ez egy előzetes prognózis, még ellenőriznünk kell az adatokat” – mondja Deutschländer. Néha az állomások meghibásodnak, vagy a mérések túl alacsonyak.

hírdetés

Bajor Tűzoltószövetség: „Példátlan mértékű bevetés”

A bajor tűzoltószövetség szerint a bajorországi tűzoltóságok az árvíz miatt példátlan kihívásokkal néznek szembe. „Ilyen módon és ilyen mértékben  ez valóban egyedülálló” – mondta a szövetség vezetője, Johann Eitzenberger a Süddeutsche Zeitung című lapnak.

Naponta 30 ezer önkéntes tűzoltó teljesít szolgálatot, és ahol csak lehet, igyekszik megelőzni és minimalizálni a károkat”. A helyzetet jelenleg kézben tartják, de sosem lehet tudni, mi történik, mondta Eitzenberger.
Regensburg polgármestere figyelmeztet az árvízi turizmus kerülésére

Az árvíz által jelenleg is sújtott Regensburg polgármestere, Gertrud Maltz-Schwarzfischer az árvízi turizmustól óva int. „Amúgy is sok turistánk van, de most a helyiek is jönnek-mennek. „Kérem, ne induljanak el, hogy megnézzék, mi a helyzet” – mondta Maltz-Schwarzfischer a Bayerischer Rundfunk rádióban.

Mindenekelőtt arra kér mindenkit, hogy a látogatók ne menjenek fel a kisebb hidakra, mert ott zavarhatják a segítők munkáját.

A polgármester szerint Bajorország negyedik legnagyobb Duna-parti városában az éjszaka folyamán feszült volt a helyzet. A magas talajvíz és az instabil altalaj veszélyeztette az evakuálást. Az árvíz tetőzését éjszaka érték el, és reméli, hogy a keddi nap folyamán csökken a vízszint. Hogy a gátak és a védőberendezések kitartanak-e, azt nehéz megjósolni – mondta a polgármester. „Más a helyzetünk, mint például 2013-ban, mert nagyon magas a talajvízszint, és ez nagyon instabillá teszi az altalajt. A gátakra nehezedő nyomás pedig már kritikus az ingadozó altalajjal”.

Passau június 2.

Forrás: https://www.facebook.com/share/p/WBbbv7edpFobzACQ/

Élő közvetítés Bajorországból – Markus Söder beszámol az azonnali pénzügyi segélyekről Bajorországban

Forrás: ntv liveticker


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.