Torlódásra lehet számítani az osztrák határnál Németország felé – új szabályok Ausztriában

Bécs

Pénteken hozták nyilvánosságra az osztrák egészségügyi minisztérium új beutazási szabályait, melyek hétfőtől, július 27-től léptek érvénybe. Akiknek Ausztriában van a lakhelyük, de külföldön tartózkodnak, azoknak augusztus 1-től.

Szigorított beutazás Ausztriába

A szigorítás azokra vonatkozik, akik rizikó-térségből utaznak Ausztriába. Jelenleg 32 ország számít rizikósnak a COVID-19 virus miatt.

Ezekben az esetekben a beutazónak egy egészségügyi igazolást kell felmutatniuk, mely tartalmaz egy negativ PCR-tesztet, ami nem régebbi, mint 72 óra. Alternatíva lehet, hogy otthoni karanténba vonul az illető, de ebben az esetben is el kell végeztetnie a tesztet 48 órán belül saját költségére.

Aki ezt a tesztet nem végezteti el, az csalásnak számít és 1.450 Euro-ig büntethető.
Mely országok számítanak rizikó-országoknak

Pl. Szerbia, Románia, Ukrajna, Bulgária, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovo, Montenegró, Moldávia, Észak-Macedónia, Portugália, Egyiptom, Fehéroroszország, Svédország, Egyesült Államok, Banglades, Mexiko, Nigéria, Pakisztán, Peru, Oroszország, Törökország, Kína (Provinz Hubei).

A nem biztonságos országból érkezőkre is érvényes

A korlátozás azokra is érvényes, akik nem rizikó-országokból érkeznek, de nem is egy biztonságosnak besorolt országból. Ebben az esetben is szükséges egy PCR-teszt felmutatása.  Ez 3 napnál nem lehet régebbi. Amennyiben nem tudják az ilyen országokból érkezők a tesztet felmutatni, 10 napos karanténra kell, hogy számítsanak. Ha közben az önkéntes tesztvégzés eredménye negatív, a karantént befejezheti. Ebben az esetben azonban nem kötelező a teszt elvégeztetése.

Beutazás csak PCR-teszttel

Idáig a rizikó-országokból való beutazásnál egy orvosi Attest (igazolás) is elég volt, mely nem volt szabad, hogy négy napnál régebbi legyen. Az új szabályoknak megfelelően ez nem elegendő, hanem egy PCR-tesztet is be kell tudni mutatni, ami nem lehet régebbi 3 napnál.

Aki az elmúlt 10 napban nem volt rizikó-országban, az szabadon utazhat be Ausztriába.
Melyek jelenleg a biztonságos országok

Andora, Belgium, Dánia, Németország, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Irország, Olaszország, Horvátország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, San Marino, Svájc, Slovákia, Spanyolország, Csehország, Magyarország, Vatikán, Egyesült Királyság és Ciprus.

Kivételek

A szigorítás nem érvényes, ha különleges családi okokból utazik valaki, pl. esküvő vagy keresztelő, illetve élettársi partnerlátogatásnál.  Az átutazás megállás nélkül továbbra is korlátozás nélkül lehetséges Ausztrián keresztül.  

Ausztria besorolásai

Ausztria hivatalos oldalán olvasható részletesen az országok listája.

www.bmeia.gv.at

Erről az Euronews is beszámolt. A cikk szerint az osztrákok akkor is megvizsgálják a beutazót, ha csak a szomszédos országokba mennek át vásárolni. A videóban elmondják, hogy lázat mérhetnek akkor is, ha sima beutazó az illető, mivel bizonytalan, hogy melyik országból jött valójában.

FORRÁS: Tiroler Tageszeitung www.orf.at


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.