Ausztria ismét bevezette a határellenőrzést – nagy volt a sor Passaunál

Ausztria ismét bevezette a határellenőrzést

Az osztrák határokon visszatértek az ellenőrzések. Ausztria december 19-től szigorított a beutazási szabályain. Ausztriába való beutazás csak nyomós okból lehetséges.

Az ellenőrzés szombaton, december 19-én kezdődött és az A3-as autópályán Passaunál a német-osztrák határon több kilométer hosszú sort okozott. Szúrópróbaszerű egészségügyi ellenőrzések és az új beutazási szabályok betartásának ellenőrzése folyik.

Az új szabály szerint a karantén alól kivételek az átutazók, munkaügyi okokból utazók, orvosi ügyben látogatók vagy élettársi viszonyban élők látogatása ill. közvetlen rokoni látogatások.

Sok utazó emiatt visszafordult, de aki mégis be szeretne lépni Ausztriába, annak 10 napos karanténra kell számítania, melyet legkorábban az 5. napon egy PCR vagy antigén gyors-teszttel oldhat fel.

A rendőrség és a katonák is a határon voltak és folyamatosan ellenőriztek, hasonlóképpen, mint tavasszal. A sávokat leszűkítették, az autóban ülőket egyenként kikérdezték, ezért további torlódásra kell számítani.

Ez különösen a következő napokra érvényes a karácsonyi időszak miatt. A bajor és osztrák belügyminiszter mindenkit eltanácsol az utazástól. Amennyiben Ausztriában tényleg megnyitnának december 24-től a sípályák, kemény ellenőrzésre kell számítani. Aki sportolás miatt akar Ausztriába utazni, attól a beutazást megtagadják.

Ausztria új szabályai itt olvashatók. A sípályák megnyitásáról a tartományok maguk dönthetnek.

Ausztria hivatalos oldalán található további információ, valamint erősen ajánlják, hogy a megfelelő nyomtatványokat még otthon indulás előtt nyomtassuk ki, ezzel is időt takarítva meg.

A oldalon az alábbi formanyomtatványok tölthetők le:

  • Anlage C – tesztelésre vonatkozó orvosi igazolás – Ärztliches Zeugnis
  • Anlage D– u.a. angol nyelven
  • Anlage E – karanténkötelezettségre vonatkozó formanyomtatvány – Quarantäneverpflichtung – itt lehetőség van a “kivétel” lehetőséget beixelni.
  • Anlage F – u.a. angol nyelven

A december 19-től bevezetett új osztrák karanténszabályokról itt lehet részletesebben olvasni.

www.heute.at www.br.de

Címlapfotó: bajor közlekedésügyi minisztérium


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.