Ausztria megnyitja a határait június 15-től, május 16-tól csak szúrópróbaszerű ellenőrzések

Ausztria fel akarja oldani a határellenőrzését Németországgal szemben június 15-től. Egyidejűleg az EU is szeretné, ha a nyári szezon meg lenne mentve.

Ausztria június 15-ig teljesen meg szeretné szüntetni a határellenőrzést Németországgal szemben, de Ausztria azt nyilatkozta, hogy már most szombattól (május 16.) csak szúrópróbaszerűen lesznek határellenőrzések a két ország között.

Sebastian Kurz és Merkel kedden telefonáltak és egyeztettek egymással.

Kurz pedig már kedd este azt mondta egy svájci tv-műsorban (10vor10), hogy a határnyitás júniusban várható. Az interjúban elmondta, hogy Ausztria csak úgy, mint Németországgal,  Svájccal is megnyitná a határait.

Ugyanakkor az osztrák kancellári hivatal azt is elmondta, hogy Svájc, Liechtenstein és a Kelet-Európai szomszédos országok felé is ugyanígy szeretne nyitni. Ezzel Ausztria a jelentősen visszaesett turizmusát is szeretné kisegíteni.

A tavalyi nyári szezonban a vendégek 37,4%-a német vendég volt, akik Ausztriában is éjszakáztak, 30% osztrák vendég volt. A harmadik legfontosabb nemzetiség a turizmus szempontjából a holland vendégek voltak 5%-kal.

Ausztria egyelőre nem tervez határnyitást Olaszország felé. A határnyitás alapvető feltétele, hogy a járványügyi számok a két ország között hasonlóan jók legyenek.

Az EU meg szeretné menteni a nyári szezont

Az EU is azon a véleményen van, hogy a határokat meg kell nyitni a nyári szezonra. Az EU-bizottság szerint biztos, hogy idén lesz nyári szezon Európában, igaz, biztonsági intézkedésekkel és szigorításokkal. Mint pl. a biztonsági távolságok betartása hotelekben, éttermekben, vonatokon és repülőkön.

Határellenőrzés az osztrák határon

Zöld nyíl: Teljes határnyitás június 15-től

Sárga nyíl: Enyhítések tervben

Piros nyíl: Jelenleg nincsenek enyhítések tervben

Grafik zu Kontrollen an Österreichs Grenzen

 

 

FORRÁS: www.tagesschau.dewww.orf.at


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.