Ausztria továbbra is ellenőrzi a határait, június 15-ig – helyzetjelentés

Ausztria

Két hónappal a szigorú utazási korlátozások bevezetése után a hétvége óta (május 17) a német, svájci, cseh, magyar és szlovák határoknál már csak szúrópróbaszerűen ellenőriz Ausztria. A határhelyzet nyugodt maradt. Csak egyes esetekben történtek félreértések, mert osztrák állampolgárok az előírások ellenére bevásárolni mentek a szomszédos országokba.  

Egy osztrák szóvivő elmondta, hogy az Ausztriába való beutazás továbbra is feltételekhez van kötve. “Átálltunk a szisztematikus, teljes ellenőrzésről az esetleges, szúrópróbaszerű (egyes esetekben történő) ellenőrzésre. Ennek ellenére, mindenkinek, aki Ausztriába belép, számolnia kell az ellenőrzéssel.”

A határátlépés Ausztriába kizárólag munkaügyből kifolyólag, áruszállítás miatt vagy családi ügy miatt megengedett. Aki Ausztriai lakos és elhagyja az országot ezen okokon kívül és bizonyítékok hiányában, annak visszatéréskor két hetes házi karanténba kell mennie.

Salzburgból szombat délután több osztrák is elment Bajorországba bevásárolni, visszatérésükkor Freilassing határátkelőnél 14 napos házi karanténba lettek küldve,  mivel az enyhítések ellenére továbbra is érvényesek a koronavírus által bevezetett intézkedések.

Átutazók

Akik Ausztrián átutaznak, ezt megállás nélkül tehetik meg továbbra is. Ugyanakkor igazolni kell, hogy a kiutazás biztosított, ezért egy un. nyomtatványt kell kitölteni: “Erklärung zur Ein- und Durchreise”, vagyis “Nyilatkozat a be- és átutazásról’.

Ezt itt letölthető:

 

Félreértések a Szlovén határnál

A szlovén határnál is, amelyik a határát rövid időre Ausztria felé megnyitotta, anélkül, hogy Ausztria enyhített volna a beutazási szabályokon, félreértésekhez vezetett.

Az osztrák rendőrség szerint egyes utazók a beutazási enyhítéseket félreértelmezték és átmentek Szlovéniába cigarettát vásárolni, majd ismét vissza akartak térni.

Az osztrák lap szerint Szlovénia hétfőn ismét bevezette a beutazási korlátozásait. Ausztriából nem lehet mostantól nyomós indok nélkül beutazni Szlovéniába.

Vasárnap estétől Szlovénia új rendszert vezetett be a határain, ezzel visszavonta a szlovén kormány a pénteken bejelentett határnyitását. Mostantól csak olyan EU-s állampolgárok utazhatnak be korlátozások nélkül Szlovéniába, amelyiknek az országával kétoldalú megegyezése van. Ezeknek az országoknak a listája azonban még nincs meg.

Akadályoztatás a Magyarország felé utazásban

Burgenlandban hétfőn délelőtt a Nickelsdorf-i határátkelőn akadályoztatás lépett föl a Magyarországi beutazásnál, mondta a rendőrség. A teherautó sor 5 km hosszú volt, a személyautókat ez nem érintette. A többi határátkelő helyen nem voltak sorállások, mondta a rendőrségi szóvivő.

A cseh és szlovák határoknál továbbra is szigorú ellenőrzések vannak és egészségügyi vizsgálatok, Olaszország fele Ausztria egyelőre nem tervez nyitást és jelenleg is érvényben vannak a szigorú határátlépési szabályok.

Ausztria vasárnap 00.00 (május 17) órától enyhített a beutazási szigorításain, de ellenőrzés továbbra is van.

Németországba továbbra is csak nyomós okból utazhatnak be a nem német állampolgárok, munka ill. családi okok miatt, kivétel ingázók (határnál dolgozók) és áruszállítás. Németország is csak június 15 után nyitja meg teljesen a határait Ausztria felé. Addig az ellenőrzések szúrópróba szerűen fennállnak.

Egyelőre annyi biztos, hogy Ausztria június 15-től nyitja meg a határait teljesen a német, svájci és liechtensteini határátkelőknél, amennyiben a fertőzöttségi számok ezt megengedik. A keleti országokra, tehát Magyarországra vonatkozólag, egyelőre nem írnak dátumot.

 

FORRÁS: www.vol.at  www.öamtc.net

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.