Ausztria május 31-ig hosszabbítja a beutazási szigorításokat, a 2 hetes karantént – kivételek az idénymunkások

Legalább május 31-ig tartanak a beutazási korlátozások Ausztriába a szomszédos országokból. Az idénymunkások kivételnek számítanak.

Ezt közölte az egészségügyi miniszter Rudolf Anschober (zöldek) csütörtök este. Enyhítések csak a mezőgazdaságban dolgozó idénymunkásokra vonatkoznak, valamint ápolókra és az egészségügyi személyzetre.

Alapvetően ezzel továbbra is az marad érvényben, ami idáig volt, hogy akik Ausztriába akarnak beutazni a szomszédos országokból, azoknak egy korona-tesztet (CPR-Test) kell felmutatniuk, ami nem régebbi, mint 4 nap. Továbbá, hogy az osztrák állampolgároknak, ill. azoknak, akiknek az első- vagy második lakhelyük, tartozódási engedélyük Ausztriában van, beutazás után 14 napos karanténba kell vonulniuk. Alternatíva lehet, mint eddig is, egy koronavírus tesztet készíttetni, hogy a karantén idejét lerövidítsük.

Az átutazás továbbra is megengedett, amennyiben a kiutazás biztosítva van.

Idénymunkások kivételek

Mivel Ausztriában jelenleg hiány van a 24 órás gondozókból és a gazdaságban dolgozó idénymunkásokból, ezért ők beutazhatnak az országba busszal vagy vonattal, abban az esetben, ha a közlekedési eszköz nem tart megállót a kiindulási és a célpont között. De nekik is kötelező a 14 napos karantén, amit egy negatív korona-teszttel idő előtt befejezhetnek.

A (repülőgép) leszállási tilalom országai alól is kivételek az idénymunkások. A leszállási tilalmat május 22-ig hosszabbítják meg a következő országokra vonatkozólag: Kína, Irán, Olaszország, Svájc, Franciaország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Hollandia, Oroszország és Ukrajna. Repülőjáratok Koreából május 1-től érkezhetnek.

Beutazás repülővel Ausztriába

A repülővel érkezőkre is vonatkozik május 31-ig az eddigi szabályozás. A visszaérkezőknek 14 napos otthoni karantén, ha nem rendelkeznek egy negatív korona-teszttel. Alapvetően ezek a feltételek érvényesek az osztrákokra, EU-s állampolgárokra és a svájci állampolgárokra, vagy azoknak közvetlen hozzátartozóikra, amennyiben vízummal rendelkeznek.

Egyéb más harmadik országból történő beutazás Ausztriába meg van tiltva. Kivételek a diplomaták, nemzetközi szervezetek dolgozói és közvetlen hozzátartozói, orvosok, gondozók, egészségügyi dolgozók, átutazók és azok a dolgozók, akik az áruszállításban dolgoznak.

A vonattal történő személyszállítás Olaszországba, Svájcba és Lichtenstein-ba min. május 22-ig szünetel.

 

FORRÁS: www.diepresse.com

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.