Az eső most Bajorország és Ausztria felé tart

Áradás Svájcban, Bajorországban és Ausztriában várható

Az árvizet okozó BERND front még nem hagyja el Németországot. Most Délkelet-Németország felé tart, majd és az alpesi országoknak okozhat problémát. Először Berchtesgadener és Salzburger Landban esik majd jelentős eső,  négyzetméterenként 150 liter is eshet vasárnapig. Ha ez nem vezetne árvizekhez és földcsuszamlásokhoz, az csoda lenne.
Németország: Délkeleten 150 liter eső is eshet

A heves záporok és zivatarok most az ország délkeleti részén várhatóak. A Bodeni-tótól a déli Brandenburgig erős zivatarok, heves esőzés, helyenként jégeső is lehet. Különösen veszélyeztetett régiók Szászország, az Alpokalja és az Alpok.

Szombat éjszaka Szászországban a záporok és zivatarok fokozatosan alábbhagynak, vasárnap főleg az Alpoknál lehetséges.

Die vorhergesagten Regensummen von Freitag bis Sonntag.
Vasárnapig várható esőzés főleg dél-keleten

Szászországban és különösen az Érchegységben várhatóan négyzetméterenként 40–80 liter esik.

De a legtöbb az Alpok szélére várható Karwendel / Zugspitze és Berchtesgadener Land között 50-100 literrel vasárnap estig, sőt néha néhány órán belül.
Helyileg 150 liter sem kizárt. Ilyen mennyiségű eső esetén rendkívüli időjárási veszélyre kell felkészülni az áradás, a duzzadó folyók és a földcsuszamlások miatt, különösen azért, mert a hegyeken átívelő víztömegek zuhogó heves áradásokká válhatnak, és mélyebb területeket is eláraszthatnak!

De ez a legrosszabb szcenárió, vannak olyan időjárási előrejelzések is, amelyek azt feltételezik, hogy az eső mennyisége 100 liter / m² alatt lesz.

Ausztria: jégeső, áradások, földcsuszamlások fordulhatnak elő

Ausztriában ma és a hétvégén időnként heves zivatarok várhatóak, heves esőzésekkel, de jégeső és záporok is előfordulhatnak. Fennáll a helyi áradás és esetleg a földcsuszamlások veszélye. A legtöbb eső valószínűleg Salzburgban esik vasárnap estig, négyzetméterenként akár 100-150 liter.
Svájc: A legveszélyesebb az Alpok északi oldalán várható

Svájcban sok folyó árad az Alpok északi oldalán. A legmagasabb veszélyességi szint az Aare, Reuss és Hochrhein területekre érvényes. A lakókat  már figyelmeztették. A pincéket, garázst, az alacsonyan fekvő szobákat időben ki kell pakolni és áramtalanítani. A Luzerni-tó és a Zürichi-tó is már árad.

Olaszországban és Horvátországban is esőzések várhatóak

A Balkánon (különösen Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában) is tartani kell heves zivataroktól, erős esőtől és helyi áradástól. Helyi viharszerű zivatarok Olaszországban is lehetségesek.

Teljesen más problémák vannak Spanyolországban, Portugália keleti részén és Cipruson: Itt a 40 fok körüli szélsőséges hőség okoz problémákat az embereknek. De ezek az évszaknak megfelelő feltételek, és nem döntenek rekordot.

Forrás Foto: Rheinfelden, Svájc  – Lena Emilia Gasser Facebook


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.