Az EU ismét megnyitja határait, de csak 14 országnak július 1-től

27 EU-s ország döntött, adta hírül az EU-tanács. Július 1-től 14 nem EU-s országból megengedett a beutazás az Európai Unióba. Ez a döntés különösen a turistáknak érdekes és a repülőjáratok indítása szempontjából.

Svédország az utolsó pillanatig “rizikó-országnak” számított, végül besorolták a nem rizikósok közé.

Ezekből az országokból lehet beutazni július 1-től

Algéria, Ausztrália, Georgia, Japán, Kanada, Marokkó, Montenegró, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay. Kínával kapcsolatban akkor engedik a beutazást, ha Kína is engedi az EU-s országokból érkezőket.

Feltételek

A döntő a beutazási enyhítéseknél az, hogy mennyi új fertőzött van az elmúlt két hétben 100.000 fő lakosság arányában. Az EU itt a felső határt 16 közelinél határozza meg, ami megfelel az aktuális átlagnak az Európai Unióban. Egyidejűleg az irányvonal pedig stabil kell, hogy legyen vagy csökkenő.

Ezen kívül még azt is ellenőrzik, hogy az adott országban milyen a kontakt-lekövetése a fertőzötteknek, hány tesztet végeznek el, hogy a fertőzést sikeresen leküzdjék és, hogy fordítva áll e beutazási tilalom az EU-s állampolgárok részére. Így érvényes például Kínára is a tilalom, habár aránylag alacsony a fertőzöttségi szint.

A nem feltétlenül szükséges beutazásokat korlátozzák

Ezért egyelőre beutazók pl. az Egyesült Államokból, Brazíliából, Oroszországból vagy Dél-Afrikából, Indiából továbbra sem megengedettek.

Az értékeket minden két hétben vizsgálják és hoznak újabb döntéseket.

Kép:

Sötétkék: Tilos a beutazás

Világoskék: Szabad beutazás

Középkék: Egyelőre megengedett

 

 

FORRÁS: www.tagesschau.dewww.swr.de

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.