Az EU megegyezett a Biontech és Pfizer céggel az oltás szállításáról

200 millió oltóanyag adag Európának: Az EU Bizottság megegyezett a Biontech és Pfizer céggel.

A Biontech és a Pfizer gyógyszergyártó cégek ígéretes koronavírus vakcinájának a jóváhagyást követően gyorsan elérhetővé kell válnia az európai emberek számára.

A tárgyalások lezárultak” – erősítették meg a bizottsági körök november 10-én a német sajtóügynökségnek Brüsszelben.A szerződés alá van írva”.

A koronavírus járvány elleni küzdelemben az EU Bizottság egy lépéssel előrébb van: Sikeresen megegyezett az ígéretes oltóanyag szállításáról a Biontech és a Pfizer gyógyszercégekkel.

Európa 200 millió oltóanyagot rendel, lehetőséggel további 100 millió adag szállítására.

Németország 100 millió dózist szeretne kapni.

Jens Spahn (CDU) német egészségügyi miniszter november 10-én Berlinben bejelentette, hogy a német kormány már tárgyalni kezdett ez ügyben az EU-val. “Egy 55-65%-os oltási hajlandóság a lakosság körében sokat segítene, hogy megtörjük a vírus dinamikus terjedését” – mondta Spahn.

Az immunizáláshoz személyenként két vakcina adagra van szükség.

Az EU-ban aláírt szerződés után mind a 27 ország egyszerre fér hozzá az első szállítmányokhoz. Ezeket a népesség mérete szerint kell elosztani. Németország részesedése körülbelül 19%.

A Pfizer és Biontech november 9-én jelentették be, hogy oltóanyaguk több mint 90%-os védelmet nyújtott a Covid-19 ellen.

Az engedélyeztetést az Egyesült Államokban legkorábban a jövő héten adják be.

Manfred Weber CSU európai politikus korábban a Phoenix televízión azt mondta: “A szerződéseket a következő néhány órában aláírják, majd a szerdai bizottsági ülésen törvénybe foglalják.”

Az EU Bizottság hónapok óta tárgyal a Biontech és Pfizer cégekkel. Az előzetes tárgyalások után a hatóságok már szeptemberben bejelentették, hogy 300 millió oltóanyag-dózist akarnak vásárolni a gyártótól. Keretszerződés azonban még nem jött létre – ellentétben három másik oltóanyag-gyártóval.

Spahn német egészségügyi miniszter arra számít, hogy a jóváhagyási folyamat gyors lesz.

Most valószínűleg nem a szokásos módon zajlik majd le, hogy az összes adatot először összegyűjtik, majd a jóváhagyási tanulmány befejezése után nyújtják be a hatóságokhoz.

Ezúttal egy közvetlen eljárásban történne meg. A jóváhagyás az Egyesült Államokban és Európában is nagyon gyorsan megtörténne.

Spahn elmondta: “Az általunk meghatározott követelményeket semmilyen módon nem csökkentették vagy változtatták meg.

Vonzó gyógyszer-piacként Németország – a EU többi nagy államához hasonlóan – egyedül is szerződést köthetett volna a cégekkel” – mondta Spahn. De Franciaországgal, Olaszországgal és Hollandiával együtt azt támogatták, hogy a EU bizottság ezt az összes EU-ország számára tegye elérhetővé.

Máskülönben a kisebb államok hátrányba kerültek volna. “Ez néha kissé nehézkesebb, de végül együtt erősebbek vagyunk.

Weber elmondta: A végén még vita folyt arról, hogy a Pfizernek is tiszteletben kell tartania az európai felelősségvállalási törvényt. Európa közösen lépett föl, hogy az amerikai Pfizer céggel szemben erősebb pozíciója legyen.

Spahn elmondta, az Astrazeneca és a Sanofi gyógyszergyártó cégekkel már kész uniós szerződések vannak, ők szintén koronavírus védőoltásokon dolgoznak. A Johnson & Johnson társasággal “alapvetően” már megkötötték a szerződést.

FORRÁS: www.welt.de www.spiegel.de

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.