Az EU tagállamai megegyeztek a határok fokozatos nyitásában

Utazás az EU-ban, fokozatosan könnyítenek

Az EU tagállamai június 14-én hétfőn egyeztek meg abban, hogy közös szabályozással, fokozatosan megnyitják az utazók előtt az EU határokat. A hírt Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa jelentette be.
Az EU tagállamok június 14-én, hétfőn állapodtak meg abban, hogy a járványhelyzet javulásának köszönhetően az utazási korlátozásokat fokozatosan feloldják.

Már biztosak lehetünk benne: az aktuális digitális COVID igazolvánnyal az EU-ban szabadon lehet utazni. Így már nyár elején biztosíthatjuk az EU állampolgárok részére a megkönnyebbített utazást, és várhatóan csak minimális utazási korlátozásra lehet helyenként számítani, de ez sem valószínű.

– mondta Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa, az EU tanács megegyezése a szabad utazási lehetőségek kapcsán.

A tagállamok többek között abban állapodtak meg, hogy teljesen szabadon utazhatnak:

  • a teljes oltással rendelkezők,
  • és a gyógyultak.

>>> Magyarország június 24-től szünteti be a határellenőrzéseit
Területi besorolások az EU-ban

Az EU területbesorolásai lesznek ezentúl a mérvadóak és egy új utazási rendszer lehet most kialakulóban, bár Németország tegnap bejelentette, hogy ők ragaszkodnak a saját besorolásukhoz, és megmarad a tesztkötelezettség a légiforgalomban.

A területi besorolásokat a reopen.europa.eu.hu oldalon lehet megnézni, ill. az www.ecdc.europa.eu oldalon is.

Map of 14-day notification rate and test positivity for EU, EEA and UK

Az uniós országok a koronavírus-világjárványra válaszul összehangolt megközelítésben állapodtak meg a szabad mozgás korlátozásával kapcsolatban. Ez magában foglalja a régiók osztályozására szolgáló színkódot az ottani járványügyi helyzet alapján. A frissítés a napokban várható!

Magyarország és Németország is jelenleg narancssárga besorolásban van, Ausztria is, Salzburgot kivéve.

narancssárga besorolású területről érkezőtől tesztet kérhetnek a beutazáshoz,(így írják az eu portálon) a piros besorolású országokból érkezőknél karanténkötelezettség is lehet, ha nem tudnak tesztet a beutazás előtt felmutatni, a zöld besorolású területről érkezőknél semmilyen korlátozás nem lesz.

A megegyezésben konkretizálták a 12 éves kor alattiakra vonatkozó szabályokat a családi utazások miatt a tesztek érvényességi idejében, vagyis egy PCR teszt 72 óráig érvényes, az antigén-gyorsteszt 48 óráig.
A Re-open EU tájékoztatást nyújt a különböző hatályos intézkedésekről, többek között az utazókra vonatkozó karantén- és tesztelési követelményekről, a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának elősegítését szolgáló uniós digitális Covid-tanúsítványról, valamint a koronavírussal való érintkezést nyomon követő mobil alkalmazásokról és a koronavírussal való érintkezésre figyelmeztető mobil alkalmazásokról. Az információkat gyakran frissítik, és 24 nyelven rendelkezésre állnak. Ez segíthet abban, hogy megtervezze utazását Európában, miközben biztonságban és egészségesen tartózkodik.

Az Európai Parlament és a Tanács 2021. május 20-án ideiglenes politikai megállapodásra jutott az uniós digitális Covid-igazolványról. Ez azt jelenti, hogy a folyamat jó úton halad afelé, hogy az igazolvány (korábbi nevén „digitális zöldigazolvány”) a terveknek megfelelően június végére megvalósuljon.

Az Európai Parlament és a Tanács megállapodása nyomán az uniós digitális Covid-igazolvány, melyet Németországban a gyógyszertárakban lehet elkészíttetni:

  • az oltással, teszteléssel és felgyógyulással kapcsolatos adatokat tartalmazza;
  • az igazolvány birtokosának választásától függően digitális és papíralapú formátumban lesz elérhető, és digitálisan aláírt QR-kódot tartalmaz;
  • ingyenes és könnyen beszerezhető lesz, és az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet hatálybalépése előtt beoltott személyek is megkaphatják;
  • a tagállamok saját területükön is használhatják, ha erről nemzeti jogszabály rendelkezik;
  • a tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy további utazási korlátozásokat vezessenek be az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaival szemben, kivéve, ha az ilyen korlátozások a közegészség védelme érdekében szükségesek és arányosak;
  • a Bizottság 100 millió euróval támogatja a tagállamokat abban, hogy megfizethető teszteket bocsássanak a lakosság rendelkezésére.

Következő lépésként az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia a politikai megállapodást. A rendelet 2021. július 1-jén lép hatályba.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.