Az RKI nem tanácsolja az FFP2 maszkot privát használatra

FFP2 maszk használata Németországban

Január 18-tól érvényes Bajorországban a kötelező FFP2 maszk viselete az üzletekben és a tömegközlekedésben, de Sachsen-Anhalt is bevezeti.

Ellentmondva az új rendeletnek a Robert Koch Intézet (RKI) egyáltalán nem javasolja az FFP2 és FFP3 maszkok viselését (január 6-án) privát használatra. Ezen kívül még további egészségügyi rizikókra hívja fel a figyelmet tüdőbetegeknél és idősebb embereknél.
“Azoknál a személyeknél, akiknek csökkentett tüdőkapacitásuk van vagy idősebbeknél, az egészségügyi hatása nem kizárt”

– írja az RKI.

A német újság kérdésére azonban az RKI elmondta, hogy általánosságban nem szól hozzá egyes hivatalok vagy tartományok intézkedéseihez.
A virológus is elítéli Söder döntését

A Rostocki Egyetemen oktató virológus és a DGHM (Deutsche Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie – Német higiéniai és mikrobiológiai egyesület) tagja Andreas Podbielski így nyilatkozott:

“Nem tudom, hogy mi késztette Markus Södert erre a döntésre, de elhamarkodott lépésnek tartom. Az FFP2 maszk hordása privát területen populizmus és hülyeség. Nem nyújt nagyobb biztonságot, inkább nagyobb rizikót, a viselése pedig megterhelő.”

A mindennapos maszkok hordását ott, ahol szükséges, jónak tartja, de az FFP2 maszkok hordását kizárólag orvosi területeken javasolja.
A maszkok leterhelik a szervezetet

Egy FFP2 maszkban nehezebb a légzés, mondja az orvos. Nem véletlenül írja elő a munkavédelmi törvény, hogy a maszkviselést kétóránként szüneteltetni kell.

Még egy egészséges ember szervezetét is megviseli a hordása ennyi idő alatt.

Beteg vagy idősebb embereknél ez felerősödik. Fennáll annak a veszélye, hogy olyan mértékben csökkenti a légzési kapacitást, hogy legrosszabb esetben a vérkeringés összeomlásához vezethet.

“Ha valaki orvosi okokból nem hordhatja az FFP2 maszkot, azt el kell fogadni, ilyenkor egy normális maszk is elegendő kell, hogy legyen.”

A virológus elmondta, hogy alapvetően nagyobb védelmet adhat a vírusok ellen, amennyiben helyesen hordják, amit ő nehezen tud elképzelni.

Az biztos, hogy a privát használata teljes ostobaság, csak úgy, mint az utcán, vagy az üzletekben, vagy a tömegközlekedésben való hordása.
Információk a munkavédelmi törvénykönyv előírásai alapján

Az FFP2 / FFP3 maszkok hordási idejéről, használhatósági idejéről és a kötelező szünetek idejéről a viselésnél, részletek a www.bgw-online-de oldalon egy táblázatban találhatóak.

Röviden:

  • A maximális hordási idő 2 óra lehet
  • 2 órás használat után min. 30 percig a maszkot nem szabad használni
  • Egy olyan FFP maszknál, amin nincs kilégző szelep, annak hordási ideje max. 75 perces lehet min. 30 perces szünetekkel.

A használatáról:

Jó mindig fertőtlenített, tiszta kézzel hozzányúlni a maszkhoz, vagy kerüljük a belső rész érintését. Max 8 órás viselést ajánlanak, mint pl. egy műszakban, utána a maszk eldobásra javasolt. A maszkok alapvetően egyszeri használatra vannak kitalálva, mosni nem lehet őket, fertőtlenítőszernél károsulhat az anyag. A kormány oldala szerint még vizsgálják, hogyan lehet többször felhasználni a maszkot, felmelegítése 65-70 C fokig és 30 percig nem javasolt, az oldalukon csak ennyit írnak.
A szakértők kételkednek

Nincs semmilyen tanulmány, ami az FFP2 maszkok hordásának szükségességét a tömegközlekedésben bizonyítaná. Egy ilyen intézkedés mellett ugyanakkor az emberek kétségbe vonhatják a valóban értelmes intézkedéseket is, mondja Podbielski.

Már korábban is kételkedtek a szakértők abban, hogy egy FFP2 maszk viselésének a mindennapokban van e értelme.

Johannes Knobloch, a Hamburgi egyetem klinikájának higiéniai osztályvezetője szerint nincs igazán különbség egy FFP2 maszk vagy egy orvosi maszk hordása között. Sőt, rosszabb esetben ez még egy téves biztonságérzetet is nyújthat az embereknek.

Söder a politikában is sok kritikát kapott ezért a döntéséért, az FDP pedig önkéntes hordást javasol, attól félve, hogy a maszk által megnövekedhet a tüdőbetegségek száma.

www.abendzeitung-munchen.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.