Baden-Württemberg: hogyan lehet oltáshoz jutni – túl kevés a vakcina

oltás Németországban

Baden-Württembergben enyhítették az oltási prioritást. Aki azonban egy oltási időpontot szeretne kapni, sokszor akadályokba ütközik. Nagyon sokan szeretnének oltást kapni, ami érthető, hiszen beindul az utazási és nyitási szezon, de az oltásból egyelőre túl kevés van. Az oltási rendszer minden tartományban változó.




Egyre több embernek jár az oltás a fontossági sorrend alapján Baden-Württembergben. Aki azonban egy időpontot szeretne foglalni, a keserű valósággal találkozik. Az időpontok foglalása ugyanis nem egyszerű.

A tartományban jelenleg kizárólag az 1, 2 és a 3. prioritású embereket oltják az oltási központokban, a 60 év felettieket, a valamilyen betegséggel rendelkezőket, és a 3. csoport kontaktjait.

Az oltási központokban heti 330.000 vakcina áll rendelkezésre. Ebben a háziorvosoknak, orvosoknak való szétosztás nem szerepel.

A baden-württembergi szociális minisztérium szóvivője az SWR-nek azt nyilatkozta, hogy túl kevés vakcina áll rendelkezésre. A heti adagból adják be a második oltásokat is, így az első oltásra készülőknek még kevesebb jut.




Időponthoz jutás 3 módszere:

  • A telefonos hotline 116-117 az oltásra jogosultaknak van, hogy időpontot foglaljanak maguknak.
  • Akinek nincs kedve várakozni hívás közben, annak adott az online időpont foglalási lehetőség az impfterminservice.de oldalon. Itt az kaphat egy kódot, aki jelenleg jogosult az oltásra, ami csak az adott oltási központba érvényes, a többiben nem. Ezzel lehet aztán időpontot kapni, ha van szabad időpont.
  • Ezen kívül hétfőtől a háziorvosoknál bárki megkaphatja az oltást prioritástól függetlenül. Ez persze nem azt jelenti, hogy lesz is elég oltás és mindenkinek jut.

Túl kevés vakcina az igényekhez képest

Amikor valaki megpróbál időpontot foglalni, gyakran szembesül azzal, hogy nincs szabad időpont, akkor sem, ha valaki jogosult lenne az oltásra.

Az oltási központokban ezt azzal magyarázzák, hogy túl kevés a vakcina és ezért nem tudnak további időpontokat kiadni. A szóvivő türelmet kér az emberektől. Habár az oltási mennyiség szállítása az országba növekszik, a tartományokban egyenlően osztják el.




Sokat kritizálták az online foglalási rendszert, ezért azon javítottak.

Az elején mindig éjfélkor tették közzé a szabad időpontokat, ekkor a fiatalok kihasználták a helyzetet és a rokonaiknak foglaltak több időpontot, ezután másoknak már nem jutott. Az új rendszer már a nap többszöri szakaszában is közzétesz szabad időpontokat.

További internetes oldalak is segítségünkre lehetnek. Az  Impfterminradar.de oldalon zölddel jelzi azt a központot, ahol szabad hely van.

Hasonló az  ImpfterminÜbersicht.de, ezen az oldalon egy virtuális váróterembe is be lehet lépni és egy szabad időpontjelzőt aktiválni. Sajnos mindkét oldal csak német nyelven elérhető.

Az oltások továbbra is ingyenesek, ettől függetlenül van olyan orvos, aki pénzért ajánlja fel. Az SWR ettől mindenkit eltanácsol.

464
Milyen vakcinát kérnél, ha lenne választási lehetőséged? - 2021. május 15

Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.