Baden-Württemberg: karanténmentesség április 19-től a beoltott beutazóknak rizikó-területről

Karanténmentesség Baden-Württembergben a beoltottaknak, Németországban

Az Robert Koch Institut ajánlására változtatta meg Baden-Württemberg tartomány a karantén szabályozásait azoknak, akik a Covid-19 ellen be vannak oltva. Bajorországban is várható hasonló döntés, ezt jelentette be korábban Markus Söder.

Aki megkapta a teljes oltást, vagyis mindkét vakcinát a koronavírus ellen és tünetmentes, annak a jövőben Baden-Württembergben nincs szüksége karanténba mennie.

Ezt közölte az egészségügyi miniszter Manfred Lucha. Az új szabály április 19-től, hétfőtől lép érvénybe.

Azoknak a beoltottaknak, akik pozitívra tesztelt emberekkel kerültek kapcsolatba és tünetmentesek, nem kell a jövőben karanténba menniük a tartományban. Ugyanez érvényes a rizikó-területről beutazókra is.

A kivételek közé tartoznak azok az emberek is, akik már megkapták az első adag vakcinát és már átestek a Covid-19 betegségen.

Bajorországban is várható, hogy hasonló rendelkezést hoznak, ezt jelentette be múlt héten Markus Söder.
Magyarország jelenleg magasan fertőzött terület

Magyarország március 7-e óta a magasan fertőzött terület (Hochindizienzgebiet) besorolásban szerepel, nem a rizikó-terület besorolásban, ezért a Magyarországról érkezőkre ez nem vonatkozik a jelenlegi információk szerint. Ha más derülne ki a rendelet megjelenése után, a javítás itt is látható lesz.

Április 11től többek között az alábbi országok kerültek a magasan fertőzött terület besorolásba:

  • Horvátország
  • Ukrajna
  • Törökország

A rizikó-terület besorolásba:

  • Szlovákia
  • Lettország
  • Finnország
  • Málta

Az országok besorolását az RKI honlapján lehet követni. A legutolsó változtatások április 11-től érvényesek, és egyedül Izrael nem tartozik már a rizikó-területek közé.
Az RKI ajánlása alapján történt a változtatás

A  német Robert Koch Institut április 7-én változtatta meg az ajánlását a karantén szabályokra vonatkozóan.

A teljes védettség akkor áll fenn, ha az oltóanyagot több, mint 14 nappal korábban adták be. Elismertek az összes EU által elismert vakcinák.

Változások az idősotthonokban

Baden-Württembergben az idősotthonokban is változás lesz a beoltottaknak. Ha az ott élők 90%-a megkapta az oltást, több látogathatót fogadhatnak.

A látogatók számára azonban továbbra is érvényben maradnak a higiéniai előírások, mint pl. a maszk-kötelezettség vagy a teszt-kötelezettség, közölte a tartományi egészségügyi minisztérium.

Az RKI oldalán lévő ajánlás

“Azok, akik megkapták a teljes oltást a Covid-19 ellen, mentesülnek a karantén kötelezettség alól, akárcsak azok, akik már átestek a fertőzésen (Genesene) és már megkapták az első adag vakcinájukat.

A kivétel a Németországban a STIKO által jóváhagyott oltásokra vonatkozik. Az oltás megkapása után 14 napig önmegfigyelést kell tartani. Ha az oltás ellenére is tünetek jelentkeznek, saját magát kell karanténba helyeznie és mihamarabb teszteltetnie kell magát. Az otthonokban és kórházakban lévőkre külön intézkedés vonatkozik.”

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.