Baden-Württemberg: kivételek a 2G plus szabály alól a harmadik oltással rendelkezők, további szigorítások december 4-től

Baden-Württemberg decembertől tovább szigorít 2G plus az éttermekben

Baden-Württemberg ismét szigorított a korona szabályokon. November 24-től sok helyen bevezették a 2G plus szabályt, ezt most tovább bővítették. Ugyanakkor enyhítettek is, mivel új kivételek lettek, pl. azoknak, akik megkapták a harmadik oltást. A karácsonyi vásároknak december 4-től be kellett zárniuk.
Baden-Württemberg pénteken (december 3.) késő este tette közzé az új járványügyi szabályokat a tartományban, melyek már másnap, szombaton (december 4.) érvénybe léptek.

A tartomány kormánya csütörtökön jelentette be, hogy a kormány és a tartományi vezetők döntései mellett további járványügyi szigorítást tervez.

Az “Alarmstufe IInovember 24-től lépett érvénybe, ekkor vezették be a legtöbb helyen a 2G plus szabályt, de nem mindenhol, ezt most kibővítették, pl. az éttermekre.

2G Plus szabály többek között éttermekben, állatkertekben és fitnesz stúdiókban

A 2G plus szabályt a vendéglátóiparban is bevezetik.

Az érintett szolgáltatók felügyelet mellett öntesztet is kínálhatnak vendégeiknek. Ez azonban csak arra a létesítményre vonatkozik, amelyben a tesztet elvégezték.

A 2G plus szabály a gasztronómia mellett az olyan szabadidős létesítményekneknél lép érvénybe, mint az állatkertek, fürdők, termálfürdők, hotelek, szaunák, fitneszstúdiók és vidámparkok, sífelvonók.
Új kivételek a 2G plus szabály alól

Új kivételek a rendeletben: mentesülnek a 2G plus szabály alól (nem kell tesztet felmutatniuk) azok az oltottak, akik már megkapták a 3. oltásukat (Booster-Impfung).

A minisztérium közölte, hogy figyelembe kívánja venni azt a magas szintű védelmet a fertőzésekkel szemben, amelyekkel az emberek harmadik oltás után rendelkeznek.

Baden-Württemberg mellett Rheinland-Pfalz és Niedersachsen tartomány vezette be ezt a kivételt a 2G plus szabályoknál. Bajorország jelenleg vizsgálja.

Azok is kivételek a szabály alól, akiknél a második oltás után nem telt el több, mint 6 hónap, valamint azok a gyógyultak, akik a fertőzöttségüket igazolni tudják, mely nem régebbi, mint 6 hónap.

Átmeneti időszak a fiatalok számára

2022. január végéig átmeneti szabályozás vonatkozik a 12-17 évesekre: akik még nem kapták meg a teljes oltást, egy napi antigén-gyorsteszttel minden 2G létesítményhez hozzáférhetnek.

Nagyobb rendezvények, például focimeccsek szinte közönség nélkül

A súlyosbodó koronaválságra való tekintettel a nagyobb rendezvényeket betiltják. Bármilyen rendezvényre csak a lehetséges látogatók 50%-át engedik be. Ettől függetlenül a felső határ 750 fő. Ez vonatkozik például a futballmeccsekre vagy a kulturális eseményekre.
Szigorúbb szabályok szilveszterkor

Szombattól bezártak a klubok és diszkók, valamint a karácsonyi vásárok is.

Közterületen alkohol árusítása és fogyasztása tilos.

Szilveszterkor tilos a petárda és tűzijáték árusítása, gyülekezési tilalom is érvénybe lesz.

A teszt-központok és laboratóriumok túlterheltek

A gyorstesztek állomásain már jóval a szigorítás ismertté válása előtt álltak a sorok.

Sok dolgunk volt. Most még nehezebbé válik, mert az embereknek szükségük van egy tesztre az éttermekhez is” – mondta pénteken a karlsruhei tesztállomás alkalmazottja. A hétvégére minden időpont betelt.

Várható, hogy ismét új tesztállomások nyílnak. Mindeközben a tartomány laboratóriumai is túlterheltek a PCR-vizsgálatokkal.

Bővül az oltási lehetőség

Az esetenként túlterhelt oltóközpontok és a háziorvosok támogatást kapnak.

A jövőben a patikák dolgozói és az ápolószemélyzet is beadhatja a vakcinát. A vakcinákból várhatóan decemberben több millió további adag érkezik.

A tervek ellenére a gyógyszerész szövetség szkeptikusan látja a dolgot. Elnöke pénteken elmondta, hogy a képzések időt vesznek igénybe és sok gyógyszertárnak nincs külön helyisége egy oltás beadására, ezért nem valószínű, hogy sok patikában ez túl hamar megvalósul.

A német kormány tovább szigorítja a járványügyi törvényt, a tervek szerint lehetővé teszik, hogy az éttermek és a szabadidős helyek is bezárjanak, így a jövőben vész esetén akár erre is lehet számítani.

Forrás Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.