Baden-Württemberg: kötelező FFP2 maszkviselés zárt térben január 12-től

FFP2 maszkkötelezettség Baden-Württembergben

Baden-Württemberg is új szabályokat hozott az Omikron vírusvariáns miatt. Az FFP2 maszkkötelezettség beltéren új, ezt a tömegközlekedésben is be akarják vezetni, akárcsak Bajorországban.




Rövidebb karanténidő, FFP2-es maszkkötelezettség zárt térben: január 12-től új koronaszabályozás van érvényben Baden-Württembergben.

Az oltatlanokat továbbra is kizárják a közélet egyes területeiről. A beoltott és gyógyult emberekre továbbra is a 2G Plus szabály érvényes.

A 2G plus szabályban a tesztkötelezettség alól kivételek:

  • Akiknek a teljes oltásuk nem régebbi 3 hónapnál
  • Gyógyultak, akiknek az oltásuk nem régebbi 3 hónapnál
  • Gyógyultak, akiknek az igazolásuk nem régebbi, mint 3 hónap
  • Harmadik oltással rendelkezők
  • Azok az emberek, akiknek az Állandó Oltási Bizottság (STIKO) nem javasol 3. oltást: azaz teljes oltási védettséggel rendelkező gyermekek és serdülők 17 éves korig, valamint terhes nők a terhesség első trimeszterében.

Január 13-én, a német cikk megjelenése után, a STIKO ajánlást tett a 12-17 éveseknek a 3. oltásra, így ők kieshetnek a kivételi listából, erről friss információ egyelőre nincs.




Változások a karantén szabályaiban

Az oltott kontaktszemélyeknek január 12-e után nem kell karanténba menniük.

Ez azonban csak akkor érvényes, ha valaki az oltását a közelmúltban kapta meg, vagy rendelkezik a 3. oltással, vagy nemrégiben gyógyult.

A koronafertőzöttekkel érintkezett gyermekek a jövőben az 5. naptól szabaddá tesztelhetik magukat.

Mindenki másnál 10 nap után véget ér a karantén vagy az elkülönítési időszak, 7 nap elteltével ingyenes tesztelés lehetséges PCR vagy hivatalos antigén teszttel.

Kötelező FFP2 maszk zárt térben

A felnőttek számára kötelező az FFP2 maszk zárt térben való viselése.

Január 12. után a 18 éven felülieknek FFP2 maszkot vagy hasonló tanúsítvánnyal rendelkező maszkot kell viselniük az üzletekben vagy éttermekben.

A sebészeti maszk továbbra is elegendő a buszokon és a vonatokon. A maszkra vonatkozó követelmény megsértése akár 250 Euróba is kerülhet.

Tervben van, hogy a tömegközlekedésben is bevezetik az FFP2 maszkkötelezettséget.




Hol milyen szabály van érvényben?

Az alapvető élelmiszerüzletek, mint például a szupermarketek, gyógyszertárak és drogériák mindenki számára szabadon elérhetőek, csakúgy, mint az átvételi helyek.
Minden más üzletben 2G igazolásra van szükség (oltott, gyógyult). Ez vonatkozik a bolhapiacokra is.

Egészségügy

Január 17-től, hétfőtől lépnek életbe a gondozóintézetekre és kórházakra vonatkozó új szabályozások, vagyis oltatlanok csak max. 24 órás PCR teszttel vagy max. 6 órás antigén teszttel látogathatják ezeket a helyeket. Ebbe az oltatlan 6 éven aluliak is beletartoznak, kivételek az 1 éven aluliak.

Emellett január 17-től a kórházakban és a gondozó intézményekben dolgozóknak is tesztelniük kell magukat. Akiket az elmúlt 3 hónapban oltottak be, vagy ez időn belül gyógyultak, vagy megkapták a 3. oltásukat, azokra ez nem vonatkozik.

Látogatás a városházán, hivatalokban

3G szabály vonatkozik hivatalos helyeken a látogatókra, vagyis oltatlanoknak negatív tesztet kell felmutatniuk. A helyi hatóságok azonban kivételeket tehetnek e szabály alól.




Nagyobb rendezvények

A rendelet szerint a „II. riasztási fokozatban” max. 50%-os befogadással max. 500 néző vagy résztvevő férőhelyes rendezvények lebonyolítására van lehetőség. Ez vonatkozik minden sport-, kulturális, információs és klubrendezvényre, valamint kongresszusra.

Galériák, múzeumok stb.

A 2G Plus érvényes a kulturális és szabadidős létesítményekre, mint a galériák, múzeumok, könyvtárak, archívumok, szabadidőparkok, fürdők és szaunák, turisztikai felvonók, sífelvonók, valamint kirándulásokhoz való folyami és tavi hajózás. A szabadidős és kulturális rendezvények is csak a megengedett férőhely felével, maximum 500 látogatóval vehetők igénybe.

Tömegközlekedés

Buszokon és vonatokon a 3G szabály van érvényben, vagyis oltatlanok negatív teszttel kell, hogy rendelkezzenek. Ez a belföldi repölőjáratokra is érvényes.

Privát találkozók és zártkörű rendezvények

Az oltottak és a gyógyultak találkozójára zárt térben maximum 10 fő részvételével kerülhet sor.

A szabadban a zártkörű rendezvények, mint például a születésnapok vagy esküvők maximum 50 fősek lehetnek.

A 13 év alatti gyermekeket és fiatalokat oltottsági státuszuktól függetlenül nem számítják be – akárcsak az egészségügyi okokból nem olthatóakat.

A nem együtt élő párok is egy háztartásnak számítanak.

Ha oltatlan is részt vesz a rendezvényen vagy találkozón, akkor csak egy háztartás és további 2 személy vehet részt egy másik háztartásból.

A vendéglátásban 2G plus szabály

A vendéglátásban a 2G Plus szabály van érvényben, kivételek azok, akik rendelkeznek a 3. oltással, ill. azok, akiknek a második oltásuk max. 3 hónapja volt.

Este 22:30 – 6:00-ig záróra van érvényben a gasztronómiában és a szórakozóhelyeken, például játéktermekben és kaszinókban.

A január 12-i koronarendelet értelmében így 1 órával meghosszabbították. Itt is érvényesek a privát találkozókra meghatározott előírások.

Klubok és diszkók

Az éjszakai szórakozóhelyeknek 4. hullám idején be kellett zárniuk, ahol egyébként a 2G plus szabály volt érvényben. A bordélyházakban és más hasonló helyeken a 2G plus szabály van érvényben.




Fodrászok, masszázs és egyéb kapcsolódó szolgáltatások

A 2G Plus szabály vonatkozik továbbra is és testközeli szolgáltatásokra, például masszázsra, körömápolásra és kozmetikai kezelésekre.

Ez alól kivétel a fodrászat – itt a 3G-Plus szabály érvényes – a be nem oltottaknak negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk.

Nincs korlátozás a fizioterápiára és a foglalkozási terápiára, a szülészetre, a logopédiai és az orvosi pedikűrre vonatkozóan.

Sport

A sportlétesítményekben történő sportoláshoz a 2G Plus beltéren és a 2G kültéren az érvényes. A téli sportok is csak szigorú feltételek mellett lehetségesek. A befogadóképesség fele vagy legfeljebb 500 néző megengedett.

Szállodák és szállások

A szállodákban és vendégházakban eltöltött éjszakákra 2G szabály vonatkozik.

Ez alól kivételt képeznek az üzleti utak – itt a 3G érvényes, és háromnaponta friss negatív teszteredményt kell bemutatni. A 2G Plus a szállodai étkeztetésben érvényes.

A legutóbbi kormány-és tartományi vezetői találkozón meghozott döntések után a bevezetés minden tartományban másképp történik. Más-más időpontokban és nem mindehol egyformák a szabályok.

Bajorország pl. nem vezeti be a 2G plus szabályt a gasztronómiában.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.