Baden-Württemberg mégsem nyitja meg az óvodákat és iskolákat jan. 18-án

Baden-Württembergben mégsem nyitnak meg az óvodák és iskolák

Baden-Württemberg-ben mégsem nyitnak ki az óvodák és általános iskolák legalább január végéig. Winfried Kretschmann (Grüne) korábban január 18-i nyitást tervezett, ami most elmarad.

Kretschmann csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy a fertőzöttségi számok túl magasak és az új vírus mutáns is aggodalomra ad okot.

A bezárás következményeit folyamatosan figyelik. Tisztában van vele, hogy a gyerekeknek szükségük van más gyerekekkel való közös együttlétre, sportolásra, ezért egy mielőbbi perspektívára van szükség. A napközi otthonok továbbra is nyitva állnak, azoknak, akik nem tudnak otthon vigyázni a gyerekeikre.

Amennyiben január után is marad a lezárás, az óvodák és általános iskolák nyitására ki kell dolgozni egy nyitási perspektívát.

“A következő tartományi megbeszélésen azon leszek, hogy amennyire a fertőzöttségi szint megengedi, februártól megnyissuk az óvodákat és iskolákat”

– mondta Kretschmann.

Kretschmann szorgalmazni fogja, hogy az új koronavírus mutáns miatt az eredetileg január 25-re tervezett állami és tartományi konferenciát hozzák előre jövő hétre.

A kulturális miniszternő mást tervezett. Susanne Eisenmann kritizálta a miniszterelnök döntését. A döntést egyedül a miniszterelnök hozta meg, hangsúlyozta a sajtótájékoztatón.

“Én más eljárást javasoltam. A gyerekeknek szükségük van a többi gyerekre és a szociális fejlődésre, a fiatalabb gyerekek pedig otthonról nem tudnak tanulni. A bezárás pszichológiai, fizikai és szociológiai negatív hatásai nagyok. Mi lesz, ha a fertőzöttségi számok továbbra sem csökkennek? Zárva maradnak hetekig, hónapokig az óvodák és iskolák?”

– mondta Eisenmann.

Javaslata az volt, hogy jövő héttől legalább az óvodák és az iskola első két osztálya induljon el távolságtartással. Egy második lépésben pedig a 3. és 4. osztály nyithatott volna.

Kretschmann továbbra is óvatos. Nem akarja, hogy a helyzet hasonló legyen, mint Londonban, ahol az egészségügyi rendszer összeomlott.

Videó a mai sajtótájékoztatóról

www.swr.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.