Baden-Württemberg szeptember 13-tól tervezi az új korona-rendelet bevezetését – szigorítás jön az oltatlanoknak

BAden-Württemberg bevezeti a 2G szabály szeptember 13-tól

Baden-Württemberg új korona-rendeletét a jövő héten tárgyalja a tartomány parlamentje és pénteken jelentik be. Lépésről lépésre tervezik a beoltatlan emberekre vonatkozó korlátozásokat bevezetni, beleértve a 2G-t is, erről ír az SWR.
Baden-Württemberg várhatóan jövő héten fogadja el az új törvénytervezetet, melyet pénteken terveznek bejelenteni.

Szeptember 13-án hétfőn lép életbe, ezt közölte egy szóvivő az SWR-rel. Az iskolák is szeptember 13-án kezdődnek a tartományban. Az új rendelet ezzel helyettesíteni fogja a jelenlegit, amely ezen a napon jár le.

Winfried Kretschmann (zöldek) tartományi miniszterelnök a szigorítást elkerülhetetlennek tartja:

Természetesen most már az oltatlanok a járvány hordozói. Ha az oltatlanoknál túl magas a fertőzöttségi érték, ez kihatással van a kórház telítettségére is, ekkor pedig a politikának cselekedni kell.

A tartomány új korona-rendeletét Németország járványügyi törvényéhez, a hétnapos fertőzöttségi értékekhez és a kórházak terheltségéhez igazodik majd, közölte az egészségügyi minisztérium szóvivője.
Az oltatlanok lesznek a vírus által a leginkább érintettek

Baden-Württemberg korlátozásokat tervez a oltatlanoknak, mert náluk van a legtöbb új koronavírus-fertőzés.

A rendelet szerint, ha a kórházakban az intenzív osztályokon fekvő betegek száma elér egy bizonyos határt, akkor fokozatosan lépnek érvénybe az oltatlanokra vonatkozó megkülönböztető szigorítások.

Első fokban kapcsolattartási szigorítást terveznek, pl. hogy csak 2 oltatlan háztartás találkozhat és az éttermek, a színházak látogatásához PCR-tesztkötelezettséget írnak majd elő.

Kivételek továbbra is azok lesznek, akik orvosi okokból nem oltathatják be magukat, írja az SWR. Korábban említés volt róla, hogy a 18 éven aluliak is kivételek lesznek, de erről a jelenlegi cikkben nincs szó. Ezzel meg kell várni a rendeletet, milyen korosztálytól lesz érvényes az oltatlanoknál az új rendelet.
2G szabály a bárokban, mozikban

Egy további szigorítási lépcsőfokban a terv az úgynevezett 2G szabályt írja elő.

Ez azt jelenti, hogy csak az oltottak vagy gyógyultak mehetnek étterembe vagy moziba. Ez akkor lép érvénybe, ha az intenzív ágyak elfoglaltsága Covid 19 beteggel a tartományban eléri a 300-at.

Baden-Württembergben jelenleg 131 Covid 19 beteg van az intenzív osztályokon.

Az egészségügyi minisztérium szerint jövő héten elérik a 200-at, szeptember 13-ára pedig már a 300-at is, ami a cikk szerint a nyaralásból visszaérkezőknek is köszönhető lesz.

A tavalyi adatok túl magasak voltak

A tavalyi második és harmadik hullámban az intenzív osztályokon 600 beteg volt a tartományban koronavírussal, ezért sok műtétet kellett elhalasztani. Ezt akarják most elkerülni.

A tartományban utoljára augusztus 16-án hoztak új rendeletet. Ekkor vezették be a 3G szabályozást, vagyis ingyenes negatív gyorsteszttel be lehet jutni mindenhova, kivéve a szórakozóhelyeket, ahol PCR tesztet kérnek, ami már fizetős.

Ezt a rendeletet fogja leváltani a szeptember 13-án érvénybe lépő. Az ingyenes gyorstesztek október 11-től lesznek fizetősek, akkorra talán már nem is lesz rá szinte szükség.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.