Baden-Württemberg: szeptember 16-tól nem jár pénz a karantén idejére az oltatlanoknak

Baden-Württembergben nem jár pénz a karantén ideje alatt az oltatlanoknak

Baden-Württembergben csütörtöktől, szeptember 16-tól lép érvénybe az új korona rendelet. Ez tartalmazza a már korábban is leírtakat, vagyis 2 lépcsőfokban vezetik be az oltatlanoknak szánt szigorításokat, a tartományi miniszter Kretschmann szerint a saját és a társadalom védelme érdekében. Új, hogy az oltatlanoknak a jövőben nem jár a karantén idejére kárpótlási pénz.
Egy korábbi SWR cikk alapján hétfőn lépett volna életbe Baden-Württembergben az új rendelet. Kedden azonban hivatalos bejelentés jött, miszerint csütörtöktől, szeptember 16-tól lépnek érvénybe. Ez a 2 lépcsőfokos lezárást jelenti az oltatlanoknak. A rendelet megjelenése a következő napokban várható.

Az SWR a következőket írja: Csütörtök éjfélkor Baden-Württembergben új koronavédelmi rendelet lép hatályba. Manfred Lucha (zöldek) tartományi egészségügyi miniszter ezt kedden délután jelentette be. Ennek megfelelően 2 szintű figyelmeztető rendszer váltja fel a korábbi rendszert, amely a hétnapos incidencián alapult. Szerdán a kabinet megkezdi annak közzétételét és hatálybalépését.

A cél az, hogy megakadályozzuk az egészségügyi rendszer túlterhelését.

– mondta Lucha.

Firssítés: Az új rendelet szerint a 18 éven aluliak kivételek lesznek a szigorítás alól és azok, akik egészségügyileg (pl. súlyos betegség) nem oltathatják be magukat, ill. a terhes és szoptató nők.

1 lépcsőfok – 250 covid beteg az intenzív osztályokon – Warnstufe

Amint az intenzív osztályokban a Covid-19 betegek száma eléri a 250-es határt, ill. amikor a kórházi kezelések száma eléri a 100.000 lakos / 7 nap / 8 koronavírusos fertőzött beteget, életbe lép az első lépcsőfokú szigorítás. Ekkor az oltatlan felnőttekre vonatkozó szigorítások lépnek érvénybe, vagyis legtöbb helyre pl. nyilvános rendezvényekre, múzeumokba, színházakba, éttermekbe csak PCR-teszttel juthatnak be. Jelenleg ez csak az éjszakai szórakozóhelyekre vonatkozik. A munkahelyeken tesztkötelezettség jön azoknak, akik ügyfelekkel dolgoznak.

2. lépcsőfok – 390 beteg az intenzív osztályokon – Alarmstufe

A további szigorítás a második lépcsőfokban lép érvénybe. Ha 390 koronavírusos beteget kezelnek az intenzív osztályokon, vagy a kórházi kezelés gyakorisága 12. Ekkor a tartományban életbe lép a 2G szabály, vagyis teszteléssel már nem lehet bejutni a legtöbb helyre, mint pl. éttermek, szabadidős és kulturális, sportolási helyekre, rendezvényekre, csak az oltottaknak és a gyógyultaknak.

ÚJ!

Az üzletekben, amelyek nem tartoznak az alapellátások közé, az oltotatlanoknak gyorstesztet kell bemutatniuk, ami október 11-től fizetős lesz. Kivételek lesznek pl. az élelmiszerüzletek és a benzinkutak, ill. a tömegközlekedés.
A szintek 5 munkanap túllépése után lépnek hatályba

Lucha szerint a szigorúbb intézkedések csak akkor lépnek életbe, ha a határértékeket egymás után 5 munkanapon belül lépik túl a meghatározottat. Rámutatott, hogy az intenzív osztályon tartózkodó Covid 19 betegek 95%-a nem oltott.

A nem oltottak védelméről van szó, de az intézkedések az oltás motivációját is jelentik.

– mondta a politikus.

206 Covid-19 eset az intenzív osztályokon

A tartomány intenzív osztályain szeptember 14-én 206 Covid-19 esetet kezeltek, amelyek közül 95 (46,1%) lélegeztető gépen van.

Az első figyelmeztetési lépcsőfok akkor lép életbe, amint 250 intenzív ágyat foglalnak el a Covid 19  betegek.

Az oltatlanoknak karantén esetén nem jár anyagi kárpótlás

Ez a szabály már mától érvényes. Korábban a munkavállalók kárpótlásért folyamodhattak keresetük kieséséért, ha karanténba kellett menniük és ezért nem tudtak dolgozni. A kérelmeket a cégek nyújtották be, mert a kárpótlási igényt előre meg kellett fizetniük a munkavállalóknak. Ezek a kifizetések az oltatlan személyek számára már nem érhetők el.

Manfred Lucha tartományi egészségügyi miniszter elmondta:

Szeptember 15 -ig mindenkinek lehetősége volt az oltásra.

Az erről szóló határozat szeptember 22-én várható.

További tartományok is tervezik ennek bevezetését, Rheinland-Pflaz tartományban október 1-től lép érvénybe, Nordrhein-Westfalen október 11-től tervezi, a többi tartomány egyelőre kivár, a legtöbb országos, egységes szabályozást szeretne.
A munkáltatók lekérdezhetik az oltási állapotot

Mivel hivatalosan a munkaadó nem kérheti le az oltási állapotot, csak az óvodai, iskolai, idősgondozói és egészségügyi dolgozók esetében, ezért ez kérdéses pont volt.

De a szociális minisztérium szerint az állami adatvédelmi törvény kitér arra, hogy abban az esetben, ha kárpótlási igény leadásról van szó, az oltási állapotról nyilatkozni kell a munkavállalónak.

Kretschmann: “Az intézkedések nem büntetések”

Winfried Kretschmann (zöldek) baden-württembergi miniszterelnök rámutatott, hogy a be nem oltottak körében tízszer magasabb a járványügyi érték és a kórházi ápolási arány, mint a beoltottak és a gyógyultak körében.

Ez azt jelenti, hogy az oltatlanok a hordozói a járványnak. Nem arról van szó, hogy büntető intézkedéseket teszünk. Az intézkedések az egész társadalom védelmét szolgálják és az egyes emberekét is. Ezenkívül nem mindenki oltható be: A gyermekek és a betegek különleges védelmet igényelnek az államtól.

-mondta Kretschmann.

926
El tudod képzelni, hogy kötelezővé tegyék az oltást? 2021. augusztus 24.

Forrás1 Forrás2 Forrás3 Friss: Kijött a tartományi rendelet


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.