Baden-Württemberg titkosszolgálata megfigyeli a “Querdenken 711” mozgalmat

Németországban megfigyeli a titkosszolgálat az anti-korona demonstrálókat

Baden-Württemberg belügyminisztériuma december 9-én reggel jelentette be, hogy az “Querdenken 711” mozgalmat a Baden-württembergi Állambiztonsági Hivatal megfigyeli.

A belügyminisztérium szerint először vannak szélsőséges tendenciákra utaló valódi jelek. A csoport egyre radikálisabbá válik és szélsőségesek szivárognak be a mozgalomba.

Hónapok óta rendez nagyszabású demonstrációkat a “Querdenken 711” mozgalom a koronavírus-járvány miatt hozott állami intézkedések ellen. Legtöbb esetben a demonstrációkon nem tartják be a kötelező távolságot és a maszkviselési szabályokat.





A mozgalmat Michael Ballweg vállalkozó alapította Stuttgartban. A “711”-es szám a stuttgarti körzeti hívószámból származik.

A mozgalom kritikus mértékben enged utat a politika és állam elleni gyűlöletkeltésnek” – mondta Strobl, Baden-Württemberg belügyminisztere.

A véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadsága alapvető jog, létfontosságú demokráciánk működéséhez. De egy határt átlépnek, amikor szélsőségesek visszaélnek az alkotmányos szabadságjogokkal és összeesküvés-elméleteket terjesztenek. Megnőtt a szélsőjobboldaliak száma is.”




Főleg a szervezők érintettek

Az állambiztonsági hivatal csak a mozgalom szervezeti felépítését és regionális ágait figyeli meg, valamint a csoport körül megjelenő szélsőségeseket.

Az anti-korona tüntetés résztvevőit kizárják a megfigyelés alól.

A kormánykritikán alapuló tüntetések demokráciánk alapja”  mondta Strobl.

A mozgalom szombati demonstrációját, melyen 40.000 fő vett volna részt Frankfurtban, a járványügyi helyzetre való tekintettel betiltották, mely ellen a szervezet tiltakozik.

www.swr.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.