Baden-Württembergben a korábbi tumultus ellenére nem terveznek lezárásokat a hosszú hétvégére

A kirándulók ellepik a Fekete-Erdőt

Több ezer kirándulót vonzott a természetbe számos baden-württembergi régióban a a karácsonyi ünnepek alatti szép időjárás. Ez azonban nem kedvez a koronavírus miatti szabályoknak.

Annak ellenére, hogy néha kaotikus körülmények alakultak ki a számtalan kiránduló miatt karácsony körül, különösen a Fekete-erdő és Alb régiójában, a kormány változatlanul hagyja a jelenlegi intézkedéseket.
“Nincs tervben, hogy szigorítsuk a szabályokat ebben az időszakban, különös tekintettel a közelgő hosszú (ünnep) hétvégére. Arra kérjük az embereket, hogy tartózkodjanak az egynapos kirándulásoktól, és a meglévő szabályokat tartsák be.”

– mondta hétfőn Stuttgartban az Egészségügyi Minisztérium szóvivője.
A korlátozások szilveszterkor és utána is érvényben maradnak

Rámutatott, hogy a magánösszejövetelek korlátozására vonatkozó enyhítések csak a karácsonyi ünnepek alatt voltak érvényben.

Szilveszterkor, újév napján, valamint az azt követő hétvégén is, napközben a sportolás és a friss levegőn végzett mozgás kizárólag egyedül vagy a saját háztartásunk tagjaival megengedett, illetve egy további, másik háztartásban élő személlyel lehetséges.
Tumultus az ünnepek alatt

A Fekete-erdő Nemzeti Parkja megtelt. Az embernek olyan érzése volt, hogy egy tűt sem lehet leejteni, mondta kedden Patrick Stader, a Fekete-erdő Nemzeti Park vezető erdőőre.

Az SWR adásában arra kérte a kirándulókat, hogy tartsák be a koronavírus miatt elrendelt szabályokat. Kérte továbbá a hótalpas túrázókat, hogy ne térjenek le a kijelölt útról, mivel ez az élelemszegény időszak rendkívül kritikus az erdei állatok számára, ilyenkor egy találkozás akár végezetes is lehet.

A karácsonyi ünnepek alatt egyes helyeken közlekedési káosz alakult ki, gyakran a mentést végzők is akadályokba ütköztek. Ezen felül a rendőrség több száz bejelentést rögzített a koronavírus szabályok megsértésével kapcsolatosan, például a minimális távolság be nem tartása miatt.

Csak Dobel (Calw térsége) településre több száz ember özönlött szánkózni és túrázni.

A parkolók túlzsúfoltak voltak, forgalmi dugók alakultak ki. A rendőrség több, mint 180 büntetést osztott ki szabálytalan parkolás miatt.

Időközben a bekötőutakat lezárták, csak a helyi lakosokat engedték át. Dobel polgármestere, Christoph Schaack (független) szerint mintegy 80%-ban megértően reagáltak a visszafordított emberek.

“Sajnos azonban a maradék 20% igen agresszív volt. Egy autós átgázolt egy önkéntes tűzoltó lábán, majd egyszerűen elhajtott”

– mondta Schaack.

A káosz kialakulásában döntő szerepe volt annak, hogy noha nem jelezték előre a 4-5 órás napsütést vasárnapra, az emberek a webkamerákon keresztül láthatták, hogy hogyan változik az időjárás a környéken és autóba pattanva gyorsan a helyszínre értek.

“Az időjárás alakulásától függően azt akarjuk, hogy a bekötőutak lezárásra kerüljenek a jövőben is. A következő néhány napban ezért a parkolókat rendszeresen ellenőrzik annak érdekében, hogy időben mozgósítani tudjuk a rendőrséget és az önkéntes tűzoltókat. Az eddigi előrejelzések kedvező kirándulóidőt jósolnak. 

– mondta Schaack.

A világjárvány miatt hozott intézkedések értelmében azonban a sífelvonók sem üzemelnek.

A népszerű kirándulóhelyen, Mummelsee-ben is kaotikus parkolási helyzet alakult ki, mint ahogy az offenburgi rendőrség szóvivője elmondta.

Csak vasárnap délután közel 200 büntetést szabtak ki, többek között teljesen tilosban parkoló autókra. Olyan sok autó állt a Fekete-erdő főút (B500) mentén, hogy a rendőrség és a mentősök is alig tudtak átjutni.

A kirándulóknak be kellett volna tartaniuk a korona-szabályozás által előírt távolságtartási szabályokat, ám az emberek puszta tömege miatt nem lehetett következetesen büntetni a jogsértéseket.

A rendőrség részéről azonban nem terveznek szigorítást, hogy megelőzzenek egy esetleges újbóli kiránduló rohamot az újévi hosszú hétvégén.
Túl sok kiránduló: a bekötőutak lezárása

A rendőrség szerint a hétvégén a Freiburg melletti Kandelben is káosz volt.

Szombaton a parkoló túlzsúfolttá vált, és számos parkolási szabálysértést jelentettek. A rendőrök ismét hangszórókat használtak a minimális távolság fenntartására. Mindkét hétvégi napon 12 órától a Kandelhez vezető bekötőutakat részlegesen lezárták. Ennek ellenére a rendőrség szóvivője azt mondta, nincsenek konkrét tervek, hogy megakadályozzák a hasonló események kialakulását a következő hétvégén.

A Reutlingen körzetében található Alb-fennsíkon vasárnap szintén nagy volt a kirándulóforgalom. A túraparkolók tele voltak, többnyire más régiók járművei a mezőgazdasági utak mentén és a szomszédos zöldterületeken parkoltak le a rendőrség szerint.

A tranzitforgalom részbeni tilalmát figyelmen kívül hagyták, a figyelmeztető jelzőket megkerülték – áll a rendőrségi jelentésben.
 A forgalom elzárja az utakat a mentőszolgálat elől

Sonnenbühlben (Reutlingen kerület) a roßbergi síterülethez vezető bekötő úton dugó alakult ki, mely akadályozta a mentőszolgálat kiérkezését is, akik egy szánkó balesethez igyekeztek.

Az 52 éves nő, aki két gyermekével együtt ütközött, a hírek szerint egy rövid ideig nem reagált semmire ezért kórházba kellett szállítani. A mentőszolgálat csak a rendőrség segítségével tudott átjutni az úton.

“A káosz csökkenthető lenne, ha rendezett túraútvonalak, sípályák és gondozott ösvények lennének, és a látogatók számát is szabályoznák.”

Ez Philipp Urban véleménye a Fekete-erdő hegyi őrségtől.

Szerinte azonban nincs értelme teljesen bezárni a téli kirándulóterületeket – magyarázta Urban az SWR adásában.

www.swr.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.