Bajorország bevezeti a kötelező maszkviselést április 27-től

Bajorország miniszterelnöke beszédében elmondta, hogy óvatosan szeretné bevezetni a szigorítások enyhítését és ezzel egyidejűleg a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét.
Söder szerint, amíg nincs védőoltás, addig az óvatosság és a távolságtartás az egyetlen lehetőség a védekezésre.
Ezért Bajorországban május 4-ig maradnak az eddigi szigorítások, ami a kontakt-tiltásokat illeti.
Üzletnyitás szempontjából először ezen a héten Bajorországban a barkács -és kertészeti áruházak nyithatnak meg. Jövő héten a 800 nm alatti üzletek, a könyvesboltok és autókereskedők. Söder szerint azonban még “ez is túl sok.”
Május 4-től nyithatnak a fodrászatok is Bajorországban, de bevásárlóközpontok nem.
Az enyhítések folyamatosan védelemmel kell, hogy együtt járjanak, ezért április 27-től kötelező lesz Bajorországban a védőmaszk viselése a tömegközlekedésben és az üzletekben. Vitát ebben a témában Söder nem enged nyitni. A száj és az orr eltakarásáról van szó, ami azt jelenti, hogy egy sál is elég hozzá. Az orvosi maszkokat szeretné, ha meghagynánk az orvosoknak.
Az iskolákkal kapcsolatban azt mondta, hogy április 27-től kezdődhetnek a vizsgák. Az általános iskolák (Grundschulen) és óvodák továbbra is zárva maradnak. Egy rövidített nyári szünettel kapcsolatban azonban óvatosan nyilatkozott. Elképzelhetőnek tartja, hogy a nyári időszak alatt, ha szükséges, egy napközit tartson nyitva azoknak a szülőknek, akiknek addigra elfogy a szabadságuk. Egyelőre az ilyen ajánlatokat azonban 60%-ban nem használták ki. Bajorország viszont hajlandó 3 hónap óvodai díjat átvenni a szülőktől.

Söder elmondta, hogy megérti mindazokat, akik mielőbb vissza szeretnének térni a normális életbe, ezzel ő is így van, de Bajorország mindig is szigorúbb volt a többi tartománynál, mondta.

Bajorország további 20 intenzív ágyat állít rendelkezésre Franciaországból vagy más országokból érkező betegek részére.

Bad Homburg-ban (Hessen) ingyen osztják a maszkokat, mert a tömegközlekedésben kötelezővé vált a viselése. Jena-ban (Türingia) ez már megtörtént. Új táblák utalnak arra, hogy kötelező a viselésük, a szabály megszegésével pénzbüntetés járhat.

FORRÁS: www.welt.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.