Bajorország csütörtöktől tovább nyit – friss bejelentés Markus Södertől

Bajorország tovább nyit februárban

A bajor parlament csütörtöktől újabb enyhítéseket tesz a járványügyi szigorítások feloldásában. Megszűnnek a kontaktszigorítások az oltottaknak és a gyógyultaknak, a 2G plus helyett 2G lesz, fitnessztermekben és több helyen is jön a 3G.




Markus Söder kedden jelentette be, hogy Bajorországban csütörtöktől (február 17.) további nyitási lépések lépnek érvénybe, melyek március 19-ig érvényesek. Söder elmondta, hogy utána is szükség lesz majd a maszkok viselésére.

Többek között a 2G szabály lesz érvényes ott, ahol jelenleg 2G plus van. Ilyenek pl. a kulturális-és sportrendezvények, nyilvános és zártkörű rendezvények, kereskedelmi vásárok, kongresszusok, konferenciák és számos szabadidős létesítmény, például fedett játszóterek. Aki még nem kapta meg a harmadik oltását, annak nem lesz szüksége tesztre, írja a BR24.

A 2G-ből 3G lesz

Ahova korábban csak az oltottak és a gyógyultak juthattak be, csütörtöktől negatív teszttel az oltatlanok is bejuthanak, mint pl. zeneiskolák, fitneszstúdiók, szoláriumok, könyvtárak, múzeumok, sportolási lehetőségek, egyetemek.

Marad a 2G az éttermekben és hotelekben

A 2G szabály egyelőre továbbra is érvényben marad a bajorországi éttermekben és szállodákban. Itt megvárják az országos döntést, szerdán döntenek erről a miniszterelnöki konferencián.




Újdonság: A 18 éven aluli oltatlan fiatalokat mindenhová beengedik

Szintén újdonság az úgynevezett általános kivétel a fiatalok számára. Az iskolákban rendszeresen tesztelt kiskorú tanulók csütörtöktől korlátlanul bejuthatnak bárhova. Eddig bizonyos 2G területre nem mehettek.

Az oltottak kontakt-szigorításait feloldják

Minden kontaktszigorítást feloldanak az oltatlanoknak és a gyógyultaknak. Eddig max. 10 fő találkozhatott, a 14 éven aluliak nem számítottak bele.

Az oltatlanokra ez nem érvényes. Tehát amint egy oltatlan a talkálkozón részt vesz, egy háztartás továbbra is csak max. 2 fővel találkozhat egy másik háztartásból. A 14 éven aluliak itt sem számítanak bele.

Éjszakai élet

A diszkók és klubok várhatóan a farsang után nyithatnak meg 2G plus szabállyal. Konkrét dátumot nem határoztak meg, itt is megvárják a szerdai országos döntést.

Nagyobb rendezvények

A nagyobb kulturális és sport rendezvényeken Bajorországban max. 25.000 fő vehet majd részt, továbbra is FFP2 maszk-kötelezettséggel. Múlt héten emelték 15.000 főre a maximális létszámot.

Az üzletekben és szolgáltatóknál pedig feloldják a 10 nm-re eső létszámkorlátozást. Regionális lezárások sem lesznek többé.

Söder: Az Omikron sokkal kevésbé veszélyes

Söder a további nyitást azzal indokolta, hogy valószínűleg elértük a koronahullám tetőzését. Az új fertőzések tendenciája napok óta enyhén csökkenőben van, a kórházak nincsenek túlterhelve. Az Omikron változat egyszerűen sokkal kevésbé veszélyes, mondta Söder, ezért a fokozatos nyitás többé nem kockázatos.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.