Bajorország déli részén árvíz volt – a veszély még nem múlt el

Földcsuszamlás és áradás a nagy esőzés után –  továbbra is kritikus állapotok, utakat és síneket kellett lezárni, sárlavinák több helyen. Az erős zivatar Dél-Bajorországban nagy árvízhez vezetett, ezért vonatjáratokat is töröltek.

Hatalmas mennyiségű eső esett le teljesen váratlanul, 100 évente van ilyen nagy esőzés a környéken, mondják a szakértők.

A folyamatos esőzések miatt Bajorország déli részén több folyó állása is erősen megemelkedett. A tűzoltók és segítők folyamatosan dolgoztak, vízzel elárasztott utcákat kellett lezárni, a pincékből kiszivattyúzni a vizet. Különösen Rosenheim és Berchtesgaden részei érintettek.
Az A8-as Bernau és Bergen között lezárva

Salzburg irányába az A8-as Bernau és Bergen között még mindig le van zárva. Weyarn és Inntaldreieck között áradás miatt két sávban nem lehet haladni. Estére torlódás keletkezett, a kerülőutak is túlterheltek voltak.

Este a tűzoltóság és a segítők 4.000 homokzsákot fektettek le, hogy legalább egy sáv járható maradjon. A víz mellett a bámészkodók is problémát jelentettek, mondta a rendőrség. Az A8-ason Frasdorf-nál mindkét irányban lezárták az utat, itt már derékig állt a víz az autópályán.

Hochwasser nach starkem Regen in Oberbayern

Foto: dpa

Hegycsuszamlás Berchtesgaden területén

Anger községben, Berchtesgaden-nél az áradás miatt földcsuszamlás volt és négy ikerház részben erősen megkárosodott. Személyi sérülés nem történt, a lakosok időben biztonságos helyre tudtak menni. A videóban a riporternő említi, hogy az egyik házat 10 évig építették, és pont most fejezték be. Több épületet is ki kellett üríteni, mivel attól féltek, hogy a csuszamlás nem áll meg, mondta a rendőrség.

Dauerregen in Bayern

Foto: dpa

Több száz helyen volt bevetésre szükség Rosenheim környékén

Csak Rosenheim környékén és a szomszédos Miesbach-ban a tűzoltóknak több, mint 500 alkalommal kellett kivonulniuk.

Vonatkiesések és lezárások

A vonattal utazók sem jutottak tovább. A DB árvíz miatt lezárta a síneket Murnau-tól délre. Az utasoknak Oberammergau vagy Garmisch-Partenkirchen felé buszokra kellett átszállniuk.

Partnachklamm és Garmisch-Partenkirchen környékén több helyen kisebb földcsuszamlás volt. A területet kedden a látogatók elől lezárták, közölte a rendőrség. Turistáknak a szomszédos Partnachalm-ot is kerülniük kell.
Passaunál is árvíz veszély van

A folyamatos esőzések miatt már hétfő óta megduzzadtak a folyók az Alpok szélénél lévő településeknél. A vízállás hétfő este óta gyakran gyorsabban növekedett, mint amire a hatóságok számítottak.

Niederbayernben Passaunál a Duna is emelkedett. Szakértők nem tartják kizártnak, hogy szerda reggelre kritikus magasságot érhet el. Passaunál az elővigyázatosság kedvéért lezártak néhány utcát és parkolóhelyet.

Az Isar folyó veszélyezteti Münchent

Szerdáig további áradás várható, Münchenben is. A főváros ezért felhívta az emberek figyelmét a környező településeken is, Giesing, Au és Thalkirchen-ben, hogy árvízre lehet számítani. A pincéket ellenőrizni kell, esetleg kipakolni.

 

 

FORRÁS: www.br.de  www.swr.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.