Bajorország: egy faház összedőlt a viharban, 14 sérült – Németországban 60 sérültje és egy halottja van a viharnak

Bajorországban összedőlt egy faház a viharban, 14-en megsérültek

Péntek este (május 20-án) összedőlt egy faház Enderndorf am See-ben (Spalt, Roth kerületében), amikor többen is menedéket kerestek a vihar elől. 14-en sérültek meg, több gyermek is. Nürnberg térségében az időjárási károk miatt korlátozták a vasúti közlekedést. Nordrhein-Westfalenben keletkeztek a legnagyobb károk.




Péntek este 18 óra 20 perc körül több kiránduló egy kisebb faházban (kb. 15 m x 7 m) húzódott meg az Enderndorf am See-i vitorláskikötőben, feltehetően vihar ellen keresve védelmet.

Eddig tisztázatlan okokból a faház a vihar során összedőlt, és több embert maga alá temetett. Az elsősegélynyújtóknak sikerült mindenkit kimenteniük, mielőtt a Roth-i Rendőrkapitányság tagjai és a számos mentős megérkezett volna.

A rendőrség szóvivője szerint a mintegy 85 nm-es faház ismeretlen okból oldalra billent és összedőlt.
A jelenlegi ismeretek szerint összesen 14-en sérültek meg. A legtöbben könnyű sérüléseket szenvedtek. Egy gyermeket és egy 37 éves nőt súlyos sérülésekkel kellett mentőhelikopterrel kórházba szállítani. Emellett 14 mentőautóval látták el az embereket.

Szombat délelőtt csaknem 400 tűzoltó volt bevetésen Nürnbergben, Fürthben és Erlangenben. A tűzoltók elsősorban az elöntött pincék, kidölt fák és megrongálódott háztetők miatt mentek ki.




Lezárták a vasútvonalat Neuhaus és Hersbruck között, mert kidőlt fák torlaszolták el a síneket. Fák dőltek a villanyvezetékre Nürnberg-Wetzendorfban. A hibaelhárító ezután lekapcsolta a vonalat a fa eltávolításához. A viharban senki sem sérült meg.

Viharok Németországban: egy halott, több mint 60 sérült és milliós károk

Zivatarok, heves esőzések, hurrikánok, tornádók: Németország egyes részein súlyos károkat okoztak a viharok. Észak-Rajna-Vesztfália tartományt különösen súlyosan érintette. A rendőrség szerint csak Paderbornban 43-an sérültek meg. Némelyikük súlyosabban, amint azt egy rendőrségi szóvivő szombat reggel a német sajtóügynökségnek elmondta. A német meteorológiai szolgálat három tornádót erősített meg.

Egy 38 éves férfi áramütésben halt meg

Rajna-vidék-Pfalzban és Saar-vidéken a heves zivatarok ellenére sem keletkezett nagyobb kár. A rendőrök és a mentők csak néhány kidőlt fáról, jégesőkárokról és a pincék elárasztásáról számoltak be.

Egy 38 éves férfi meghalt Rajna-vidék-Pfalz tartományban, áramütést szenvedett, amikor bement a vízzel elárasztott pincébe, ezután elesett, és valószínűleg beütötte a fejét, közölte a rendőrség.

Szombaton kelet felé vonul a vihar

A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) szerint szombaton a zivatar Mecklenburg-Elő-Pomeránia felé kelet irányába vonul. Délen még várható néhány zivatar. Északkeleten a napsütés és a felhőzet váltakozására számíthatunk, délnyugaton is napos idő várható, de nem olyan meleg, mint korábban.

Elmaradott riasztási rendszer Németországban

A viharról korábban a DWD országos riasztást adott ki és mindenkit figyelmeztetett, hogy életveszélyes lesz a szabadban tartózkodni, igaz főleg Közép-Németországra vonatkozólag. Délen csak az utolsó nap számítottak rá, a bajor rádió többször bemondta. De mivel Németországban rendkívül rossz és elmaradott a riasztási rendszer annak ellenére, hogy egyre komolyabb természeti katasztrófák súlytják az országot az utóbbi időszakban, sok emberhez a figyelmeztetés nem juthatott el.

Tavaly nyáron egy áradásban több, mint 100 ember vesztette életét, szintén a riasztás és a kellő tájékoztatás hiányossága miatt. Azóta ígéretet tettek a politikusok, hogy javítani fognak ezen, de komolyabb lépések eddig nem történtek.

Padernborn, Nordrhein-Westfalen

Vihar tombolt Németországban

Vihar tombolt Németországban

Forrás: Wettermelder Deutschland Facebook Anna Gbr

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.