Bajorország és Baden-Württemberg is beszünteti a korona-izolációt

Németország egy részében megszűnik a korona-izoláció kötelezettség

Németországban négy tartomány döntött úgy, hogy hamarosan megszünteti a koronavírus elkülönítést. Lauterbach német egészségügyi miniszter bírálja a tervet, míg a Német Orvosi Kamara üdvözli.
Jelenleg Németországban egy pozitív koronateszt esetén 5 napig otthon kell maradni. Ebben fog változtatni hamarosan négy tartomány, és szünteti meg az izolációs kötelezettséget.

Baden-Württemberg, Bajorország, Hessen és Schleswig-Holstein megállapodott abban, hogy eltörlik a fertőzöttek korábbi elkülönítési kötelezettségét. Más tartományok még gondolkodnak rajta, de van amelyik határozottan elutasítja.

Bajorországban a korona-fertőzötteknek szerdától, november 16-tól nem kell többé elszigetelniük magukat.

Itt az ideje, hogy az emberek nagyobb személyes felelősséget vállaljanak.

– mondta Klaus Holetschek (CSU) egészségügyi miniszter.

Azok, akiknek a koronavírusra pozitív lett a tesztje, a jövőben elhagyhatják otthonukat, maszkot azonban viselniük kell.

Klaus Reinhardt, a Német Orvosi Kamara (Bundesärztekammer) elnöke üdvözölte a koronával fertőzöttek elkülönítési kötelezettségének feloldását, amelyet a négy tartomány jelentett be.
Tekintettel a fertőzések csökkenő számára és a betegség túlnyomórészt enyhe lefolyására, a lépés orvosilag indokolt. Ezt mutatták más európai országok tapasztalatai is, amelyek már megtették ezt a lépést. Az elszigetelési kötelezettség jelenleg indokolatlanul korlátozza a szabadságot.

– mondta.

Reinhardt szerint jobb lenne, ha a tartományok Németország-szerte egységesen állapodnának meg.

Nehéz lehet az egyik tartományban arra ösztönözni az embereket, hogy tartsák be a szigorú izolációs előírásokat, még akkor is, ha nincsenek tüneteik, ha a szomszédos tartományban nincsenek korlátozások hasonló esetekben. Az embereknek meg kell tanulniuk a saját felelősségükre kezelni a helyzetüket és tekintettel lenni embertársaikra.

– mondta.

Baden-Württembergben szintén november 16-tól lép életbe az új korona-rendelet. A korona-fertőzötteknek e szerint már csak  tanácsolják, hogy maradjanak otthon. Manfred Lucha baden-württembergi egészségügyi miniszter elmondta, hogy nem lesz többé kötelező az emberek elkülönítése.

Ausztriában augusztus óta nem kell elkülöníteniük magukat a korona-pozitívoknak, Svájcban pedig áprilisban törölték el ezt a kötelezettséget. Dánia és Spanyolország is meghozta már ezt a döntést.

Sokan be vannak már oltva, vagy túlestek már a betegségen, a lakosság alapimmunitása magas, a jelenlegi Omikron-változat általában nem okoz súlyos eseteket, mondta a bajor egészségügyi miniszter.

A jelenlegi, meglehetősen rövid nyári és őszi hullámok az endémiás fázisba való átmenetet jelzik. Egy betegség akkor tekinthető endémiásnak, ha egy régióban folyamatosan előfordul, és az esetek száma viszonylag állandó, mint például az influenza.
Eközben a Német Általános Orvosok Szövetsége az enyhítést politikai döntésnek minősítette, és az emberek saját felelősségét hangsúlyozta.

Az, hogy van-e jogszabályi kötelezettség az elszigetelésre vagy sem, politikai döntés. Orvosi szempontból a vezérelvnek a következőnek kell lennie: Ha beteg vagy, akkor otthon kell maradnod!

– mondta Markus Beier szövetségi elnök.

A praxisok tapasztalatai azt mutatták, hogy az volt a kivétel, amikor egy betegnél a gyorsteszt pozitív volt, de nem voltak tünetei.

Tehát ha mindenki, akinek tünetei vannak, következetesen otthon marad, akkor gyakorlatilag csak nagyon kis számú embert érint az elkülönítési kötelezettség megváltoztatása is.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.