Bajorország és Baden-Württemberg is elhalasztja a nyitást – új járványügyi törvényről döntenek a héten Németországban

Németországban több tartomány április 2-án nyit

Ezen a héten dönt a német parlament az új járványügyi törvényről, mely egy átmeneti időszakot engedélyez a tartományoknak, hogy elhalasszák a nyitást április 2-ig. Bajorország, Baden-Württemberg és Hessen is bejelentette, hogy élnek a lehetőséggel.
Tekintettel az országszerte növekvő fertőzöttségi számokra, több tartomány április 2-ig kívánja meghosszabbítani a jelenlegi koronavírus-korlátozásokat.

Egy ilyen átmeneti időszak része a német kormány által megalkotott új járványügyi törvény módosításának tervezete, melyet a héten tárgyalnak és március 17-én döntenek róla, március 20-tól lép érvénybe.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter (SPD) és Marco Buschmann igazságügyi miniszter (FDP) által benyújtott új járványügyi törvény tervezete kéthetes átmeneti időszakot ír elő a szabályozási és védelmi hiányosságok elkerülése érdekében.

Ennek értelmében április 2-ig maradhatnak érvényben a tartományok korábbi szabályozásai, mint maszk-kötelezettség vagy a 2G és a 3G szabályok. Az átmeneti időszakot arra is fel kell használni, hogy új szabályokról döntsenek.

A tartományoknak lehetőségük lesz korona hot-spot-okat (kockázati területeket) meghatározni ott, ahol túl magasak a fertőzöttségi számok, ezáltal ott szigorúbb intézkedéseket is hozhatnak városonként, vagy akár az egész tartományra vonatkozólag.

Karl Lauterbach kijelentette, hogy a tartományok felhasználhatják a törvényt a kiszolgáltatott csoportok védelmére és az iskolákban tapasztalható magas fertőzési hullámok megelőzésére. Marco Buschmann hangsúlyozta, hogy azokban a régiókban, ahol nincs magas fertőzési szint, nagyrészt visszatérhetünk a normális élethez.
Karl Lauterbach arra kérte a tartományokat, hogy március 20-án ne nyissanak, ahogyan erről korábban közösen döntöttek, ehelyett halasszák el az időpontot április 2-ig.

Lauterbach leszögezte, nem lesz Freedom Day Németországban, vagyis nem lesz minden járványügyi korlátozás feloldva, mivel a helyzet ezt nem engedi meg a túl magas fertőzöttségi számok miatt.

Bajorország április 2-tól nyit

Markus Söder bajor miniszterelnök már döntött is. Bajorországban április 2-ig maradnak érvényben a korábbi 2G és 3G szabályok, valamint a maszkviselési kötelezettség az iskolákban, az üzletekben, kivétel az általános és speciális iskolákban ahol az órák alatt nem lesz kötelező.

Március 21. helyett egy héttel később március 28-tól az 5. és 6. évfolyamban is feloldják. Némi enyhítés azért lesz, pl. feloldják a fesztiválok és a vásárok tiltását a tartományban.

Bajorország mellett Baden-Württemberg, Hessen és Türingen is kihasználja az átmeneti időszakot, és kitolják a járványügyi szabályok korlátozásának feloldását, vagyis nem március 20-án lesz, hanem április 2-án.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.