Bajorország ismét katasztrófahelyzetet hirdet november 11-től

Katasztrófahelyzet Bajorországban

Bajorországban csütörtöktől már harmadszor hirdetik ki a katasztrófa helyzetet a koronavírusjárvány óta. Markus Söder (CSU) bajor miniszterelnök bejelentésekor a járvány jelenlegi aggasztó helyzetére hivatkozott. A belügyminisztérium hamarosan kiadja az erről szóló közleményt, csütörtöktől lép érvénybe, november 11-től.




A 7 napos fertőzöttségi szint napi szinten rekordot dönt, ugyanakkor a kórházakban tovább nő a covid-19 betegek száma. Sok kórházban már alig áll rendelkezésre szabad kapacitás, van ahol a betegeket át kell helyezni más kórházakba.

Hatékony eszköz

A tartományi vezetés szerint a katasztrófahelyzet elrendelése lehetővé teszi a katasztrófavédelemben érintett valamennyi hatóság, hivatal és szervezet összehangolt és strukturált együttműködését.

Először 2020. március közepétől június közepéig, majd 2020. decemberétől 2021. június elejéig volt érvényben a tartományban a katasztrófa helyzet.

Söder hangsúlyozta, hogy a katasztrófahelyzet tág lehetőséget adott a kórházak irányításának jobb és gördülékenyebb megszervezésére, a betegek áthelyezésére, az ápolószemélyzet reaktiválására, a kórházak közötti koordinációra.

A miniszterelnök ugyanakkor azt szeretné, ha a döntést jelzésként is értelmeznék:

Ezzel azt is jelezni szeretnénk, hogy a helyzet súlyos, mivel a kórházak tele vannak.

Söder aggódik amiatt, hogy a német kormány gondolkodik azon, hogy megszüntesse a járványügyi vészhelyzetet, miközben a fertőzöttségi számok robbanásszerűen nőnek.

Söder: A kórházi jelentések aggasztóak

Söder már a keddi kormányülés után kijelentette, hogy a hét folyamán ismét meghirdethetik a katasztrófahelyzetet. Sok aggodalomra adó jelentés érkezik a kórházakból, mondta Söder.




Söder hangsúlyozta: a katasztrófa nem jelent egy általános katasztrófát, csak hozzásegít ahhoz, hogy még könnyebben lehessen cselekedni, a mostaninál egyértelműbb utasításokkal lehet betegeket áthelyezni.

Bajorországot különösen súlyosan érinti a jelenlegi járványügyi hullám. Németország 10 olyan körzete közül 9, ahol a legmagasabb a 7 napos fertőzöttségi szint, Bajorországban található. A Rottal-Inn körzet 1 héten belül 100 000 lakosra 1.104,3 új fertőzést jegyzett.

Egész Bajorországban a 7 napos fertőzöttségi érték 395,8 volt, ezért kedden pirosra emelték a riasztási fokozatot, miután vasárnap emelték még csak sárgára.

Bajorország új szabályai itt olvashatóak.




Forrás Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.