Bajorország kijárási szigorítást rendelt el – csak bizonyos esetekben lehetséges kint tartózkodni

Bajorország Miniszterelnöke bejelentette, hogy a vírus megfékezése érdekében  “kijárási szigorítást” rendel el éjféltől, szombat 0 órától, egész Bajorország területére. “Csak kivételes esetben menjenek ki az utcára” – mondta Markus Söder.
Ez az intézkedés a következő két hétre érvényes.
Ami megengedett: a munkába járás, a létszükséges bevásárlások, orvos és patikalátogatás, segítség másoknak, élettársi látogatás, sport a friss levegőn – ez utóbbi csak egyedül vagy egy olyan személlyel, akivel együtt élünk.
A gasztronómiai egységekre vonatkozólag is további szigorításokat hozott, a következő 14 napban csak az un. “to-go, Drive-in és kiszállítási” lehetőségekkel lehet igénybe venni (hazaszállítás, autós vásárlás, rendelés).
Az új intézkedésekhez tartozik még Bajorországban a fodrászatok bezárása, valamint az építészeti és kertészeti boltok bezárása is. Az utóbbiak látogatása egyesek számára szabadidős tevékenységgé vált, magyarázta a bajor miniszterelnök. Az élelmiszerellátás változatlanul folyamatos, nincs szükség élelmiszer felhalmozásra. A bankok is nyitva lesznek. A klinikákra, idős otthonokra általános látogatási tilalom van, csak kivételes esetben lehetséges.

“Aki ez ellen vét, pénzbüntetésre számíthat” – akár 25.000 Euro-ra is

A bajor miniszterelnök kritizálta azokat az embereket, akik még mindig, csoportosan is a szabadban vannak. Ezt nem szabad megengedni. Az új intézkedéseket a rendőrség és a rendfenntartó szolgálatok fogják ellenőrizni. “Aki ez ellen vét, az magas pénzbüntetésre számíthat”- mondta Söder. “Passagierscheine” (kijárási papír), mint ami Franciaországban már van, nem lesz, mondta.

Eddig 15 ember hunyt el Bajorországban a vírus miatt.

Frissités: Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz és Szászország is szigorít.

Hogy mennyire fogják más tartományok Bajorország példáját követni, még nem tudni.  Angela Merkel vasárnap tárgyal a tartományok minisztereivel a további szükséges intézkedések bevezetéséről.

FORRÁS: Faznet.de

Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.