Bajorország nem szigorít a vendéglátóiparban, a 18 év alattiak továbbra is kivételek

Bajorország nem szigorít a vendéglátóiparban

Bajorország egyelőre nem vezeti be 2G plus szabályt (oltottak teszttel) a gasztronómiában, habár így állapodtak meg a kormány-és tartományi vezetők országos szinten. A fiatalokra vonatkozó kivételezés is meghosszabbításra kerül, az új karanténszabályok szombattól lépnek érvénybe.




Bajorország egyelőre nem lépteti érvénybe a vendéglátóiparra vonatkozó országszerte életbe lépő szigorítást, a 2G plus szabályt, miszerint az oltottaknak is tesztre van szükségük a vendéglőkben, így marad a 2G szabály (oltott, gyógyult).

Több tartomány már korábban szigorított ezen a téren, mint pl. Baden-Württemberg és Rheinland-Pfalz.

A bajor tartomány vezetői úgy gondolják, már így is elég szigorítás van érvényben, az éjszakai szórakozóhelyek zárva és a vendéglátóegységeknek mindenhol 22:00 órakor zárva kell lenniük.

Hubert Aiwanger gazdasági tartományi miniszter elmondta, hogy helyesnek ítéli meg a döntést, mivel a 2G plus szabálynál egy gyors étkezésre már nincs lehetőség, pl. ebédidőben. Elmondta, hogy reményei szerint hamarosan visszatérhetnek a 3G szabályhoz a gasztronómiában, ill. a teljes korlátozás eltörléséhez.

A járványügyi lezárások jelenleg feburár 9-ig kerültek meghosszabbításra.




További 4 hétig bizotsan érvényben maradnak a jelenlegi szabályok pl. a szabadidős-és kultúrális tevékenységeknél a 2G plus szabály, a kultúrális rendezvényeknél max. 25%-os kihasználtság.

Újdonság, hogy a 18 év alatti oltatlan fiatalok kivételezését a 2G szabálynál meghosszabbítják. Így ők továbbra is szabadon járhatnak étterkembe, szállodákba, sportolni, mindenhova, ahol a felnőttekre már a 2G szabály vonatkozik.

A 14 éven aluliakra alapvetően nem vonatkoznak a 2G szabályai.




Hotspot változások jövő héten

A bajor kabinet jövő héten foglalkozik majd azzal a kérdéssel, hogy a korábbi Delta-szabályok vonatkoznak-e az Omikron-változatra is.

Az Omikron esetében nagyon magas fertőzőképességre utaló jelek mutatkoznak, másrészt azonban a teljesen beoltott embereknél enyhébb tüneteket és alacsonyabb kórházi kezelési arányt is jeleznek, így várható, hogy enyhíteni fognak a hotspot területek szigorú szabályain.

Új karanténszabályok

Január 15-től lép érvénybe az új karanténszabály  Németország szerte, erről múlt héten döntöttek.

Azoknak a kontaktszemélyeknek, akik már megkapták a 3. oltásukat, nem kell karanténba menniük.

A fertőzöttek már a 7. nap után egy negatív PCR-teszttel szabadulhatnak a karanténból, teszt nélkül a karantén 10 napos, ami eddig 14 napos volt.

Ki számít háromszor oltottnak?

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.