Bajorország: tesztkötelezettség az iskolákban, nyitások két héttel elhalasztva

Bajorország tesztkötelezettség

Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke a mai napon adott sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy habár csökkentek a fertőzöttségi számok, elhalasztják a tervezett nyitásokat és a modell-projektek indítását a tartományban 2 héttel. Az iskolásoknak tesztkötelezettség lesz. A beutazás könnyebb lesz majd a beoltottaknak, az orosz vakcinát Bajorország megrendelte. Söder a nemzeti “vészfék” behúzását támogatja. 





Eredetileg abban egyeztek meg a vezetők a legutolsó tartományi találkozón, hogy április 6-ára halasztják a korábban tervezett nyitásokat, pl. az éttermek teraszai, kulturális intézmények, sportolási lehetőségek, ott, ahol a járványügyi számok alacsonyabbak.

Söder mai bejelentése szerint erre Bajorországban legkorábban április 26-án kerülhet sor.

A tervezett modell-projektek (pl. Tübingen) indítását is elhalasztja két héttel.

Söder támogat egy általános lezárást Németország szerte, aminek szerinte csak akkor van értelme, ha minden tartomány egyformán részt vesz benne.




Teszt-kötelezettség az iskolákban

A bajorországi iskolákban április 12-től tesztkötelezettség lesz az iskolásoknak és a tanároknak is.

Egy 100-as új fertőzöttségi szint mellett heti 2x kell PCR, gyorsteszt, vagy öntesztet az iskolákban alkalmazni, ahol magasabb a fertőzöttségi szint, ott ennél is gyakrabban.

Az iskolai tanításon csak egy negatív teszttel lehet résztvenni. Tapasztalat szerint az iskolák a járványban komoly szerepet játszanak.

– mondta Söder.

Ahol a 7 napos fertőzöttségi szint 50 alatt áll, ott az alsó tagozatosoknak iskolai oktatás lesz, a többi osztálynak váltakozó oktatás.

Az 50-100 fertőzöttségi szinten lévő helyeken minden iskolásnak váltakozó oktatás lesz az iskolákban, ahol a 100 felett van a fertőzöttségi szint, ott távoktatás lesz, kivéve a végzős osztályoknak, a gimnázium 11-ik osztályának és a szakiskolákban.

A tesztkötelezettség a munkahelyeken is jöhet majd, de konkrétum még nincs.

Ismét szigorúbb szabályozás a barkácsboltokra és a könyvesboltokra

Bajorországban csak a gyógyszertárak és az élelmiszer üzletek lehetnek nyitva, ill. a napi ellátáshoz szükségesek. A barkácsüzletekre, könyvesboltokra a jövőben ugyanaz a szabály vonatkozik, mint a többi kiskereskedőre.

A 100-200-as értéknél lehetőség lesz a “Click&Meet” szabályozással vásárolni, de ezt is csak negatív korona teszttel.




Orosz vakcina

Bajorország előszerződést köt az orosz vakcina szállítására és gyártására, és ahogy az EU jóváhagyja, Bajorországban lehetőség lesz a felhasználására. A gyártást Illertissen városban tervezik.

Az EU hamarosan ellátogat Oroszországba a gyártást megnézni.

A beutazási szabályokkal kapcsolatban Söder elmondta, hogy a jövőben nem lesz szüksége karanténra annak, aki mindkét alkalommal megkapta már az oltást. A negatív koronatesztre ettől függetlenül továbbra is szükség lesz.

A Luca alkalmazás használatát is bejelentette a kontaktok követéséhez.

Video a sajtótájékoztatóról 10:30-nál kezdődik

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.