Bajorország tovább nyit – 3G a fodrásznál, vége a 22:00 órai zárórának a gasztronómiában

Bajorország tovább nyit

Markus Söder bajor miniszterelnök újabb enyhítéseket jelentett be hétfőn a gasztronómiában és a szolgáltatásokban. Az új rendeletet kedden tárgyalta a bajor parlament, szerdától lép érvénybe.
Bajorország feloldja a gasztronómiában a zárórát, aminek eddig 22:00 órakor zárnia kellett, de a 2G szabály megmarad.

Felemeli a rendezvényeken való részvételi arány lehetőségét 50%-ról 75%-ra, mint pl. sporteseményeken, mozikban. Itt marad a 2G plus szabály és az FFP2 maszk-kötelezettség.

A nagyobb rendezvényeken az eddigi 25% helyett 50%-os telítettség lehet és max. 15.000 nézővel, eddig 10.000 volt megengedett. Ismét lehet állóhelyeket is elfoglalni.

A korábbi 12 500 helyett naponta akár 25 ezren is kilátogathatnak majd a kiállításokra.

3G a fodrásznál

Az ún. testközeli szolgáltatásoknál, mint pl. a fodrászat, az oltatlanok ismét mehetnek teszttel, vagyis 3G szabály lép érvénybe.

Erről kedden döntött a bajor parlament, szerdától lesz érvényes február 23-ig.

Söder lépésről-lépésre történő nyitást tervez, amely szerinte egy jel lehet a többi tartománynak is.

2G a fürdőkben

Szaunákban, fürdőkben szerdától a 2G szabály lesz érvényben.
Szigorítás az óvodákban

Új előírás, hogy egy járványkitörés után minden óvodás gyereket 5 napon keresztül tesztelni kell az óvodákban, akárcsak az iskolákban.

Egyelőre nem lesz oltáskötelezettség az egészségügyben

Bajorország úgy döntött, hogy egyelőre nem vezeti be a kötelező oltást az egészségügyben attól félve, hogy az alkalmazotti hiányt okozna a szakmában. Eredetileg március 15-től lenne kötelező országszerte, de országosan is kitolták az oltáskötelezettség bevezetését az egészségügyben, így az oltatlanok március 15-e után is tovább dolgozhatnak az idősápolásban és az egészségügyben is.

Hubert Aiwanger miniszterelnök-helyettes javaslatát nem vették figyelembe. Szerinte a kiskorúakra a 3G szabály kellene, hogy vonatkozzon, pl. a mozikban, állatkertben. De a felnőtteknek is a 3G szabályt javasolta a szabadtéri helyeken, mint a vidámparkok, állatkertek.

Amellett szólalt fel, hogy az oltatlanok negatív tesztje legyen ismét egyenlő az oltással. Elmondta, hogy a február 16-i miniszterelnöki konferencián erről kellene dönteni, hogy ország szerte ismét mindenhol a 3G szabályt vezessék be a 2G helyett. A gyógyultsági státuszt pedig vissza szeretné állítani ismét 6 hónapos érvényességűre.

Söder bírálja a kormányt

Söder egy országos nyitási koncepciót akar. A szigorítások szerinte akkor helyénvalók, ha a kórházak leterheltek, de ez jelenleg nem igaz. “Meg kell találni az egyensúlyt a szabadság és a biztonság között.“, mondta.

Élesen kritizálta a német kormányt, hogy egy zavaros vitát folytat, ami az embereket elbizonytalanítja. Akárcsak a gyógyultsági státusz hirtelen megrövidítéséről, vagy a beutazási szabályokról legyen szó. Furcsának találja, hogy Németország ragaszkodik a szigorú beutazási szabályaihoz, miközben az országnak magasabbak a fertőzöttségi számai, mint a legtöbb más országnak.

Forrás Forrás2 Foto: BR24 Facebook 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.