Bajorország vitát szeretne nyitni egy esetleges határzárról

2020 tavaszán Németország lezárta a határait, melynek káosz lett az eredménye. Június közepétől oldották ismét föl.

Tekintettel az emelkedő korona-vírus számokra a szomszédos országokban, Bajorország belügyminisztere Herrmann lehetségesnek tartja, hogy a júniusban eltörölt határellenőrzéseket újra bevezessék.




Herrmann: Visszatérhet a vita a határ lezárásáról

Ha megnézzük a korona-vírus esetek számát Európában, a jelenlegi helyzet összehasonlítható a tavaszival, csak egy különbség van: a politikusok és a tudósok folyamatosan azt hangoztatják, hogy tanultak a múltbéli hibákból.  A határellenőrzésekre úgy, mint márciusban, nincs szükség.

Herrmann bajor belügyminiszter viszont ezt másként látja, tekintettel az európai korona-vírus helyzet romlására. Azt akarja, hogy legalább legyen a határzárról egy vita.

A vita a határellenőrzésről ismét előkerülhet, amennyiben a szomszédos országokban romlik a helyzet, ami a koronavírust illeti” – mondta Herrmann.

“Ugyanakkor szoros gazdasági kapcsolatban vagyunk Csehországgal és Ausztriával, a munkavállalók intenzív ingázása miatt” – mondta a miniszter.

Csehországban a közelmúltban ugrásszerűen megnőtt az új koronafertőzések száma. Ausztriában is növekszik, csak úgy, mint Európában gyakorlatilag mindenhol.




A szövetségi kormány eddig hevesen ellenezte a határzárakat

Szövetségi szinten azonban a javaslat eddig kevés támogatást kapott.

Heiko Maas (SPD) külügyminiszter néhány nappal ezelőtt beszélt a határzárakról:

Fontosak a nyitott határok, és a korábbi hibáinkat nem akarjuk megismételni. Tavasszal a lezárt határokkal rossz tapasztalataink voltak.” – mondta a német külügyminiszter a lengyel és francia külügyminiszter találkozón.

Még a CSU-n belül is csak kevesen támogatják az ötletet.

Stephan Mayer, a szövetségi belügyminisztérium államtitkára határozottan elutasította az újbóli határlezárásokat.

Arra a kérdésre, hogy a növekvő koronavírus-számok miatt fennáll-e az újabb határzár veszélye, a”Passauer Neue Presse” -nek azt nyilatkozta:

Nem. 2020 március közepén még nagy volt a bizonytalanság a vírus miatt Európában és az egész világon. Tavasszal még nem voltak regionális koronaellenes koncepciók, mint most. Most van karantén-és tesztkötelezettség is.”

A határellenőrzés bevezetését tehát megpróbálják mindenáron elkerülni, de Mayer azt is elismerte, hogy a szövetségi kormánynagy figyelemmel” követi a koronavírus-fejleményeket.

FORRÁS: www.br.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.