Bajoroszágban jövő héttől nyitások várhatók – csökkentek a fertőzöttségi számok

Bajorország enyhít

A következő héten Bajorországban egyes helyeken nagyobb nyitásra lehet számítani. Ezt jelentette be hétfőn Markus Söder. A nyitás feltétele, hogy a fertőzöttségi számok stabilan a 100-as érték alatt maradjanak. Az éttermek teraszai, mozik nyithatnak meg jövő héttől, pünkösdre pedig a hotelek. A beoltottaknak is enyhítések jönnek.

A bajor miniszterelnök Markus Söder a mai napon jelentette be a Bajorországra vonatkozó nyitási terveket ott, ahol a fertőzöttségi számok nem haladják meg a 100-as értéket.

A legtöbb helyen a fertőzöttségi számok csökkentek, és ha nem jön egy újabb vírus mutáns, a harmadik hullám stabil marad. Az óvatosság továbbra is szükséges, az intenzív osztályok még mindig erősen leterheltek.

– mondta Söder.

Ez azt jelenti, hogy a jövő héttől az éttermek teraszai, a mozik és a sportolási lehetőségek megnyithatnak. Belépés csak negatív teszttel, maszk-kötelezettséggel és előzetes időpont egyeztetéssel.

Pünkösdre (Bajorországban május 21-től) további nyitás várható a hoteleknél, teszteléssel.

A beoltottaknak a tervek szerint enyhítés jár majd a kontakt szigorításoknál, a kijárási tilalomnál és a karanténkötelezettségnél is. A részletekről országosan várhatóan a héten döntenek.

Az iskolák a 100-as fertőzöttségi érték felett zárva maradnak. Kivétel az alsó tagozatok (Grundschulen), amik a 165-ös fertőzöttségi érték alatt a jövő héten megnyithatnak váltakozó oktatással, maszk-és teszt-kötelezettséggel.

Söder bejelentette, hogy júniustól várható, az iskolások oltási lehetősége. Ez különösen a végzős osztályokra lesz érvényes.

Ahogy a Pfizer/Biontech vakcinát 12 éves kortól jóváhagyják, nagyméretű iskolai oltásokra lehet számítani.

Egy aktuális bajorországi fertőzöttségi térképet itt lehet megnézni.

Egy nyitási tervben már március elején megegyeztek a tartományok vezetői, amit aztán elhalasztottak.

Szintén mai hír, hogy az Oktoberfest-et hivatalosan is lemondták. Egy tervezet szerint szervezők idén Dubaiban akarják megrendezni.

Ausztriában az üzletek május elején nyitnak, 19-től már a hotelek is., Svájcban már április 19-én megkezdték a nyitásokat.

A mai sajtótájékoztató, 18:00-nál kezdődik. 33:05-nél Söder elmondja, hogy ez nem az utolsó oltásunk, amit kapni fogunk, mert ez a következő 3 évben így fog folytatódni. Újabb vírusmutánsokkal és oltásokkal, de akkor már elegendő oltás áll majd rendelkezésünkre.

Forrás

Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.